Приреченість медреформи

06 вересня 2017, 12:35
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
45
Приреченість медреформи

Фундаментальна помилка, яку було допущено при розробці концепції реформування української медицини командою Супрун дуже скоро дасть перші невтішні результати.


Одна життєва ситуація, що трапилася з сином моєї подруги, абсолютно талановитим лікарем з блискучими знаннями й потенціалом, заставила переосмислити багато чого, зокрема і медичну реформу. Друг, колега і професіонал своєї справи Андрій минулого тижня, на жаль для мене і України, виїхав у Німеччину на постійне місце проживання. Не вдаватимуся в деталі, наскільки боляче було і сім’ї і друзям з ним розлучатися, але найбільш прикро, що цей випадок - не поодинокий.

Той факт, що лікарі виїжджали з України ніколи не був сенсацією для людей, які працюють у цій сфері. Всі обізнані про умови, в яких їм доводиться працювати і, тим більше, про той мізер, який звуть зарплатнею. Проте за останній рік це питання особливо загострилось, про це навіть сказала Голова профільного комітету з питань охорони здоров’я: “Іде катастрофічний виїзд лікарів з України, в тому числі інтернів. Цього року одна міжнародна компанія забирає з медичного університету всіх інтернів на контракт закордон. Тільки з Києва, за даними профспілок, минулого року виїхало 4 тисячі медиків”.Це страшно, друзі.

Намагаючись віднайти бодай силует надії в цьому мороку, я почала детально вивчати медичну реформу, яку пропонує виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я. Однак, не знайшла. Справа в тому, що Супрун реформує роботу вже сформованих сімейних лікарів які мають якийсь стаж, досвід ,місце роботи житло, тоді як молоді медики знову залишаються ізольованими від будь-якої уваги з боку держави.

Те, що реформа, яка не є спрямована на гідне облаштування роботи й життя молодих лікарів, є приреченою на провал і політик-новачок розуміє (тут не треба бути міністром). Інвестуючи в освіту цих лікарів і в забезпечення їх робочими місцями, МОЗ інвестував би в майбутнє, але на жаль, профільне міністерство цим не займається. Ба навіть більше, закриває рота й називає корупціонерами усіх, хто піднімає цю тему. Прикро, друзі, невимовно прикро за таких чиновників.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.