Англійська для лікарів, або як ще можна приховати некомпетентність МОЗ

04 вересня 2017, 13:03
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
60

Уляна Супрун та її поплічники за фасадом провідних інновацій в ногу з рештою західного світу маскують факт, що нав’язувана ними реформа токсична для українського суспільства.


Від самого початку медичної реформи, проголошеної ще запрошеним Міністром охорони здоров’я Квіташвілі, нам звід усіх усюд настирливо торочать про переведення української медицини на західні рейки. Окрім впровадження закордонних (себто вищих) стандартів надання медичних послуг, нам з регулярністю повторюють про необхідність залучення закордонного досвіду.

На перший погляд пропозиція сповнена цілком здорового глузду і мала б принести лише користь українському суспільству, долучивши його до міжнародного доробку медиків. Але ж замість вирішення основних проблем вітчизняної сфери охорони здоров’я, Міністерство на чолі з Супрун пропонує нам сурогат реформи.

Так, наша виконувач обов’язків Міністра зі Сполучених Штатів Америки завзято пропагує популяризацію англійської мови серед лікарської спільноти. Начебто це і дозволить використовувати закордонні протоколи для лікування пацієнтів, які ще не переведено на українську, і частіше відвідувати міжнародні наукові конференції, і ще купа плюсів. Але у мене постає лише одне питання: чи дійсно мільйони українських пацієнтів потребують зараз саме підвищення мовних здібностей своїх лікарів? 

Як людина зі сфери, яка бачила перебіг подій з середини, можу запевнити, питання англійської мови, закордонних протоколів та решти не те що другорядні, вони взагалі мають замикати порядок пріоритетів для реформаторів. Через систематичне, а отже злочинне, недофінансування медицини сьогодні безліч лікарень знаходяться в аварійному стані, постійно не вистачає необхідних медикаментів та устаткування. Про ті копійки, які уряд називає заробітною платнею для людини, яка щодня бореться за здоров’я своїх пацієнтів, я взагалі мовчу. З цим МОЗ не має змоги, чи як зараз модно говорити – політичної волі, нічого вдіяти. Зате пані Супрун пропонує нам, лікарям, вивчати професійну лексику та необхідні граматичні конструкції для спілкування з пацієнтами англійською.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.