Як соцопитування стають зброєю проти українців

31 серпня 2017, 17:31
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
42

Цифри, якими користується МОЗ для легітимації своєї підтримки серед українців не відображають реальної ситуації.

Проблема української політики (і не лише української) в тому, що статтю конституції про те, що народ є джерелом влади часто неправильно розуміють і втілюють. На мій погляд, сутність цієї статті у тому, що влада мусить керуватися і відповідати своїми діями на потреби народу. Це не означає пролобіювати в парламенті вигідне для себе і своїх поплічників рішення і, щоб усунути будь-які перешкоди на шляху до позитивного голосування, провести соціологічне дослідження задля отримання вигідних цифр. Це означає проводити такі дослідження перед формуванням концепції реформи.

Яскравий приклад - цифри якими користується МОЗ для схвалення своєї реформи : МОЗ заявляє, що їхню реформу підтримують 72% українців.

Що це за підтримка? Середньостатистичний глядач, почувши таке по телевізору подумає, що вище згадані 72% - це майже 32,5 млн українців. Але це не так.

Насправді, це 72%, які "підтримують законопроекти, до складу яких входять 10 урядових ініціатив", - заплутано і незрозуміло. Якщо точніше - це 72% від 1200 респондентів, тобто кількісно - це 864 людини.

Що навіть більш цікаво - це питання, яке цим респондентам ставили. Отже, виходячи з отриманих результатів ( 72% підтримують законопроекти, які входять до урядових ініціатив, 15% не підтримують, 12% не визначились), можемо припустити запитання, з яким зверталися до опитаних - "Чи підтримуєте ви законопроекти, ініційовані урядом?".

Натомість, цифри, яким би можна було дійсно довіряти і використовували були б отримані після запитання: "Чию пропозицію щодо реформування медицини ви підтримуєте?" і відповідні варіанти - уряду, парламенту і т.д.

У такому випадку, реальні ціифри були б значно нижчими, але хоча б наближено відображали дійсність.

Відчуваєте різницю?

Зрозуміло, що в першому випадку 72% - це зовсім не ті ж 72%, що могли б бути у другому. У випадку дослідження, яке проводив МОЗ їхня реформа подавалася як єдина можлива альтернатива для реформування медицини, хоча це не так.

Висновок: замість того, щоб дійсно дізнатися думку населення щодо того Якою має бути реформа української медицини - МОЗ просто заплатив гроші за дослідження, яке дасть лояльні для них результати, щоб в подальшому маніпулювати цими цифрами в ефірах медіа.

Політики, на жаль, все ще не цікавляться людьми, яким служать.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.