Нечуваний цинізм МОЗу

23 серпня 2017, 18:25
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
2
109

Продовження нелюдяного ставлення до медпрацівників з боку Міністерства спричинить незворотні та фатальні зміни в українському суспільстві

З року в рік становище медичної галузі лише погіршується. Лікарі вимушені працювати за сміховинні зарплати; на деякі приміщення закладів охорони здоров’я не можна поглянути без відчуття страху та огиди; в лікарнях постійно не вистачає найбільш необхідних медичних препаратів та лікарського обладнання; про безкоштовну медицину можна взагалі не думати, адже пацієнт майже зі стовідсотковою вірогідністю мусить доплатити певну суму з власної кишені.
За десятиліття такого хаосу люди пристосувалися до цього, знайшли способи виживати. Але зараз Міністерство охорони здоров’я України хоче зробити собі рекламу на невимовно тяжкому становищі як українських пацієнтів, так і лікарів. Адже запропонована ними медична реформа – ніщо інше як самопіар, бо жодної реальної проблеми сфери вона не вирішує. При цьому наші чиновники з кришталево чистою совістю на кожному кроці кричать про корумпованість та ницість лікарів.
Але я хочу запитати, чи не забули наші міністерські бюрократи на чолі з Уляною Супрун про один маленький, але вкрай важливий нюанс. Хто довів лікарів до такого стану, що він як жебрак вимушений натякати пацієнту, що доречною була б фінансова подяка. Адже наше Міністерство вважає, що за 10 років навчання у ВНЗ, роботу 24/7, під час якої неодмінно маєш боротися за життя свого пацієнта, за нічні виклики гідну заробітну плату для лікаря можна прирівняти до оплати праці сторожа.
В жодній іншій європейській державі лікарі не отримують настільки сміховинну суму. Там лікарем бути престижно. Там лікарів цінують і поважають, а не публічно проголошують хабарниками та налаштовують все суспільство проти представників медичної сфери. За подібних умов цілком зрозумілим є рішення багатьох моїх колег мігрувати туди, де їхня робота оплачується на адекватному рівні. Але ж хто тоді буде лікувати українців, якщо всі найкращі та найбільш кваліфіковані кадри виїдуть за кордон? У нас і так катастрофічно скорочується тривалість життя, можна лише уявити, до чого призведе ще й хаотичний відтік лікарів. Я подивлюся тоді, як зміниться риторика пані Супрун та її підлеглих.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.