Медреформа Супрун встановлює подвійну плату за лікування

18 серпня 2017, 18:13
Власник сторінки
Юридичний консультант
0
229

Запровадження оплати за спеціалізовану медичну допомогу не скасовує автоматично плату за безкоштовну медицину, яку ми сьогодні сплачуємо у вигляді єдиного соціального внеску.

Обіцянки якісної медичної допомоги та щасливого життя після впровадження медреформи Супрун виявилися далекими від істини. Свідченням цього є відсутність адекватних змін до бюджетного кодексу, які повинні супроводжувати будь-яку реформу.

Зокрема, попри де-юре ліквідацію безкоштовної медицини законопроектом 6327, єдиний соціальний внесок, який українці сплачують у розмірі 22% від розміру заробітної плати не зменшується. У чому тут проблема?

Згідно з концепцією соціальної держави, яка втілена в Конституції України, дещо високі відрахування від доходу громадян у вигляді податків мають повертатися їм у вигляді соціальних послуг. У випадку України - це освіта і медицина. Саме тому, згідно з Законом України за поточними видами загальнообов'язкового державного соціального страхування. До видів загальнообов'язкового державного соціального страхування належить, зокрема, і медичне страхування. Даний фінансово-правовий механізм забезпечує право на безкоштовну медичну допомогу.

Що зміниться у випадку прийняття законопроектів 6327 і 6329? Для платників податків фактично нічого. Законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України містить низку технічних уточнень до положень бюджетного кодексу, однак ставки єдиного соціального внеску не знижує. “Субвенцію на медицину” пропонують вилучити з формулювання проте це не означає автоматично, що ці кошти будуть відмінусовані від податку. Разом з тим, з формально-юридичної точки зору в українців зникає право на безоплатну медицину, адже за спеціалізовану медичну допомогу, згідно з законопроектом 6327 доведеться платити.

Така правова колізія мусить бути усунена, оскільки змусить українців платити двічі за медичні послуги - спочатку єдиний соціальний внесок за безоплатну медицину, якої вже немає; а другий раз за реальну спеціалізовану медичну допомогу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.