МОЗ експериментує над здоров’ям українців.

11 серпня 2017, 12:53
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
46

Міністерський проект реформи має на меті втягти в авантюру все українське суспільство, розплачуватися за яку доведеться протягом десятків наступних років.

Нікого не треба переконувати в тому, що полишити в наявному стані медичну систему України не можна. Те, що нам залишилося у спадок від Радянського Союзу давно перестало забезпечувати пацієнтів реалізацію права на якісну та безоплатну медицину, а лікарів – необхідними умовами праці та гідною заробітною платнею. Але з головою пірнати у мутний потік МОЗівської реформи теж не варіант!

Наша медицина критично потребує змін, але змін якісних, виважених та раціональних. Коли прорахована кожна можлива альтернатива, кожен вірогідний наслідок, кожне гіпотетичне ускладнення. МОЗ же, на противагу, з небаченим поспіхом та «ентузіазмом» педалює свій проект. Але ж швидко, не означає якісно. Непотрібно бути лікарем вищої категорії, щоб побачити, що Міністерство пропонує нам ніщо інше, як псевдореформу. Адже справжні системні зміни не робляться в метушні та припадках адміністративного захвату, коли самі «реформатори» відкрито насолоджуються фактом наявності у них влади та можливості впливати на життя мільйонів українців. За таких обставин з їхнього поля зору випадає найголовніше –якість реформи, що проводиться. Вони залишають без відповіді базове запитання, чи призведе весь комплекс запропонованих дій до змін на краще в суспільстві.

Можливо, певні елементи МОЗівської реформи і могли б мати позитивний вплив на національну систему охорони здоров’я. Але ж і височенним є ризик, що ці пропозиції призведуть до тотального краху. Зі стовідсотковою впевненістю ми не можемо говорити про результати медичної реформи. Логічно було б запустити пробний проект в одному місті чи навіть області. Перевірити, чи дадуть МОЗівські пропозиції очікуваний результат.

Але наше Міністерство залишається байдужим до закликів розуму. Видається, що його команді хочеться чимскоріше провести масштабний експеримент над усією Україною. При чому, їх не дуже турбують результати цього експерименту. Фінансова сторона переважила питання життя та здоров’я пацієнтів. Вкотре.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.