Ефективний чи неефективний мер: ось у чому питання

10 серпня 2017, 14:40
Власник сторінки
політичний експет
0
463
Ефективний чи неефективний мер: ось у чому питання
Ефективну політику будують професіоналізмом, командою і в інтересах громадян. Інше способи - політичне лукавство

Всі без винятку міські голови в Україні, в статусі ще кандидатів в мери декларують благі наміри в інтересах місцевої громади та запевняють громадськість у солідарній співпраці. Чи так це насправді?

Якщо політика – це раціональне використання доступних ресурсів задля задоволення громадських інтересів, то вплив політики, який зараз на місцях є в рази обмежений – це зміна характеру/якості задоволення конкретних громадських інтересів шляхом використання доступних ресурсів. Певна річ, це теорія політики, але практика політичного життя завжди від неї відрізняється. Так, всі без винятку міські голови в Україні, в статусі ще кандидатів в мери декларують благі наміри в інтересах місцевої громади та запевняють громадськість у солідарній співпраці з нею. Не став винятком з правил нинішній мер міста Фастів (Київська область) Михайло Нетяжук, який перебуває на своїй посаді вже другу каденцію. Разом з тим питання про його ефективність чи не ефективність лише відкритим дискусійним питанням.

 

Чим є ефективна політика, насправді

 

По великому рахунку влада, як і політика, — одне з фундаментальних начал суспільства. Вона присутня, всюди де є стійкі об'єднання людей: у родині, виробничих колективах, організаціях і установах, у всій державі.

Ефективність влади це по суті і її результативність. Остання полягає в результатах реалізації усіх задумів, платформ, програм, її здатності ефективно управляти всіма сферами суспільного життя, досягати політичну мету оптимальними засобами. Проте, одразу ж виникає проблема встановлення універсального мірила, за яким можна об'єктивно визначити ефективність політичної влади. При винайденні формули ефективності політичної влади необхідно врахувати ряд актуальних чинників. Це по-перше, відображення в діяльності влади інтересів тих суспільних груп, які вона представляє. По-друге, оптимальність організаційної структури різних гілок влади. По-третє, фаховість політичних кадрів. По-четверте, оптимальність прийняття, впровадження політичних рішень та легітимність влади.

Для широкого загалу варто пояснити таке поняття, як легітимність влади. Якщо говорити, як воно є, то це стан, за якого спосіб формування і діяльності політичної влади збігається з наявними в суспільстві нормами та цінностями, а результати діяльності відповідають очікуванням (соціальним,політичним, економічним, тощо), які визнає в загальному народ, а на місцях громада. Інакше кажучи, легітимність це добровільне визнання влади громадянами, довіра до неї з їхнього боку, визнання її справедливою, прогресивною. Відповідно, легітимація — це процес визнання влади правочинною, утвердження її легітимності.

Про ефективність місцевої влади на прикладі Фастова

Проте умови, за яких влада визнається правочинною, залежать від історичної епохи, подій чи країни. У сучасних демократичних суспільствах влада стає легітимною через визнання її народом за допомогою встановлених законом демократичних процедур — виборів. Якщо говорити про цей вияв прямої демократії, то мера Фастова на останніх виборах в 2015 підтримало фактично 1\3 виборців з числа, тих які здійснили своє виборче право. Загалом 8515 тисяч фастівчан (52% від тих хто прийшов на вибори) обрали М.Нетяжука міським головою.

Попередньо, до виборів нинішній мер мав свій управлінський бекграунд (досвід). Якщо спиратися на офіційні дані, загальний трудовий стаж – 13 років, з яких на керівних посадах – 10 років: викладав на кафедрі економіки і права Національного університету харчових технологій, працював на ДП ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат №4» на посадах економіста, начальника відділу, заступника директора. З 2007 р. директор дочірнього підприємства ПАТ «Київхліб» «Фастівський хлібокомбінат».

У відкритому доступі в мережі Інтернет, помпезно декламується, що за час роботи на Фастівському хлібокомбінаті Нетяжуку ніби «…вдалося технічно модернізувати підприємство, що дозволило вдвічі збільшити обсяги випікання хліба, створити нові робочі місця, знизити питомі витрати енергоресурсів, розробити та впровадити у виробництво 20 нових видів продукції (деякі з них відзначені нагородами на міжнародних галузевих виставках), скоротити собівартість та підвищити прибутковість хлібокомбінату…».

Очевидно, що з таким управлінським досвідом М. Нетяжуку було сформовано електоральний образ «успішного управлінця». Виходить, що особистість який мав такий досвід і мав після свого обрання сприяти появі нових робочих місць, в рази підвищити прибутковість комунальних підприємств міста, тощо. Але як демонструють нечисленні опитування громадської думки містян, загального схвалення і позитивної оцінки роботи мера серед фастівчан немає, як цього не бажалось прихильникам міського голови. Логічно, що кожен політик, особливо той, якого було обрано з часом обростає критичними осудами, але є різниця, чи політик враховує критику чи її ігнорує. У відношенні з Нетяжуком, на мою думку, нинішній мер притримується генеральної лінії - не реагуванні на критику опозиційних груп та критику громадських активістів за стан міста і комунікації із місцевою громадою. Певна річ, такий стиль політичного діалогу не є належною політичною практикою і демонструє самим виборцям, що при владі знаходяться дуже цікаві персоналії, які ніколи і не збирали ладити із різними політиками, які представляють громаду. Тим не менше, для загального розуміння ефективності чи не ефективності мера М. Нетяжука, на своїй займаній посаді варто, врахувати умовні за і критичні зауваження, і в кінці зробити свій суб’єктивний висновок. Але важливо його зробити кожному, адже політиків потрібно аналізувати не лише за їх соціальним красномовством, а насамперед за результатом на благо і в інтересах місцевої громади. Це альфа і омега. Той же М. Нетяжук, в 2014 році, як кандидат говорив, що справжній міський голова, має бути компетентним в антикризовому менеджменті і управлінні містом. Очевидно цей ореол і Нетяжук приміряв на себе, втім це його особиста відповідальність як публічного політика. Вельми цікаво й інше, пан М.Нетяжук говорив про те, що справжній мер має комунікувати зі всіма, але на практиці вже будучи мером продовжує уникати публічності, прозорості в роботі та динаміці антикризового менеджменту і управління містом. Втім кожен фастівчанин, в незалежності чи голосува за чи проти Нетяжука як мера Фастіва має дати більш точну оцінку роботи міського голови, особливо в контексті якості його роботи в умовах реформи місцевого самоврядування.

Отже, почнемо з того, що видно про роботу мера з відкритих джерел, не враховуючи конспірологічні матеріали. Так, мером М.Нетяжуком у Фастові було реалізовано ряд соціальних ініціатив, серед яких відкриття в Палаці культури кінозалу «Промінь», організації зимової ковзанки на стадіоні тощо. І навіть якщо зробити експрес аналіз передвиборної програми Нетяжука та інформації про її виконання, не може не дивувати те, що у передвиборній програмі кандидата на посаду Фастівського міського голови Нетяжука М.В. не було конкретних обіцянок. Тоді, ще претендент на посаду міського голову обмежився словами про потребу світоглядної переорієнтації бюджетних установ з принципу функціонування на обслуговування населення. Також мова йшла про підтримку реформи децентралізації місцевого самоврядування. В той же час, станом на 2017 році місто Фастів не має стратегії свого розвитку та перспективного плану майбутньої об'єднаної громади. Навіть громадські ради при міській раді від мера отримують лише декларації і звіти без звіту про роботу мера.

Сьогодні мер Нетяжук відходить від позиції про конструктивну комунікацію і співпрацю з місцевими політичними елітами. Для наочного прикладу, візьмемо факт промерських публікації із сарказмом в бік діючого народного депутата Сольвара. Так, в одному авторському листі Нетяжука до Сольвара, перший за своєю ініціативою, фактично переадресує свою відповідальність. Ось уривок з цього листа: «… план спільних дій, взяти його до виконання і разом відзвітуватися про результати перед громадою. А роботи усім вистачить. Лише для того, щоб гідно на загальнонаціональному рівні відзначити у Фастові 100-річчя підписання Акту злуки УНР та ЗУНР, потрібно добудувати залізничний вокзал із ремонтом перону та розширенням музею, реконструювати Привокзальну та Соборну площі, капітально відремонтувати Палац культури, зробити ремонт вулиць Соборна та ЯкубовськогоВи як народний депутат-мажоритарник з 2014 (з моменту мого обрання) не притягли до бюджету міста Фастова ні копійки коштів державного бюджету..». При цьому, важливо розуміти, що на тлі такого розмивання своєї відповідальності, мер Нетяжук має розуміти, що фастівська громада потребує добудови шкіл №5 і №12, школи народної майстерності, реконструкції очисних споруд і покращення водопостачання, модернізації лікарні міста та будівництва амбулаторій сімейної медицини, створення привабливого інвестиційного клімату, капітального ремонту шляхової мережі. Останнє важливіше чим політичні дивіденди і політичне майбутнє. Якщо місто не буде розвиватися, тоді і у політиків, які паразитують на цьому питанні - не буде політичного майбутнього.

Самі містяни, теж неоднорідно оцінюють роботу мера Нетяжука. З позитиву виокремлюють системність у сприянні порядку на вулицях міста, ремонту доріг. Сам Нетяжук також відзначає за свою заслугу і відзнаку від ЄС «12 зірок». Як стверджують місцеві журналісти - Сергій Сіроманець, Богдан Сова з інтернет порталу "Достовірно". На їх суб'єктивну точку зору, що серед основних досягнень, за які мера і його команду було представлено до цієї відзнаки, - скопана клумба та викладена з кубиків інсталяція в центрі міста. Разом з тим, варто все ж таки брати до уваги позицію місцевої громади чим оціночні судження експертного, медійного середовища.

В той же час, з негативу, фастівчани відмічають обмежену комунікацію між мером і містянами, запізнілою реакцію про допомогу модернізації міської лікарні, слабким підбором власної команди. Найбільшим негативом для мерства Нетяжука за словами місцевих активістів, опозиційних груп, якщо простежити вектор публікацій у відкритому доступі в Інтернеті, лишається: проблеми з медициною, неякісна питна вода, діряві шкільні покрівлі. Серед основних проблем, які наразі мером Нетяжуком не було мінімізовано це засмічення Снігурівського кар’єру – улюбленого місця відпочинку фастівчан. Сміття мало б вивозитися централізовано, але влада цього не робить. Варто відзначити і проблему скорочення кількості електропоїздів через те, що Фастівська міська рада заборгувала «Укрзалізниці» 25 млн. грн. Проводились навіть безстрокової акції протесту, з приводу відміни руху приміських електропоїздів 6024 «Фастів-Київ» та 6017 «Київ-Фастів». Відповідно, для місцевої влади це сигнал до дій, а не умиротворення. Позицію громади будь-яка влада, в не залежності від партійної ідентифікації має враховувати, як кажуть 24 години на добу.

Для довідки, у 2010 році бюджет розвитку міста склав 1 062 629,50 грн. (профінансовано 1 047 934,11) з яких найбільше коштів отримало було виділено для Управління освіти міськвиконкому та будівництво котельні в одній із шкіл. Міськвиконком переважно спрямовував кошти на реалізацію Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 рр. та Загальнодержавної програми Питна вода України на 2006-2020 рр. Натомість у 2015 році бюджет розвитку зріс до 14 919 939,00 грн (профінансовано 5 634 880,75 грн.). Ці гроші були виділені у першу чергу на ремонт комунального транспорту та модернізацію комунальної інфраструктури. Офіційно, порівняно з січнем – вереснем 2015 року в місті, експорт зріс на 6,8%, імпорт – на 29,2%. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 3326,4 тис. дол. Коефіцієнт покриття експорту імпортом склав 0,92. Тим не менше, в 2017 році за ініціативою мера і його депутатським корпусом було пролобійовано рішення про підняття вартості проїзду в громадському транспорті міста (до 4 грн.). Цілком логічно, що подібне рішення не всі фастівчани толерують.

Ніхто не заперечує, що якщо читати інформаційні матеріали фастівської міської ради, особисті статті мера Нетяжука про майбутнє міста – виходить, що найбільшого реформатора в Україні на місцевому рівні не існує. Якщо це так, фастівчанам не аби як повезло. В той же час, на тому ж сайті міськради міста Фастова, кожен бажаючий може проаналізувати лише «Звіт міського голови за період червень 2014-червень 2015 рік», але за минулий рік він є відсутнім. Тим часом, успішність мера Натяжука демонструє у власних статках, а не кількості залучення інвестицій в місто. Варто не забувати, що цьому році було підписано грантову угоду про співробітництво щодо реалізації пріоритетного Проекту між Регіональним Екологічним Центром для Центральної та Східної Європи і Виконавчим комітетом Фастівської міської ради. Майже дворічна співпраця з Регіональним Екологічним Центром для Центральної та Східної Європи (РЕЦ) принесла результат. Офіційно, виконком, як муніципалітет, виступив партнером екологічного центру щодо реалізації проекту «Місцеві ініціативи задля сталого розвитку України (LINK)», який направлений на розв'язання енергетичних проблем в громадах. Фінансування його здійснює Міністерство клімату та довкілля Королівства Норвегії. Підписаний договір передбачає на умовах співфінансування проведення модернізації котельні Фастівської міської лікарні шляхом встановлення обладнання на альтернативному виді палива – дерев’яній щепі. На це грантодавець виділяє 30 000 євро. Вже незабаром, у серпні має надійти перший транш у сумі 15 000 євро. Якщо вірити повідомленням місцевої влади: «…одразу після надходження обіцяної суми роботи мають розпочатися, адже зима чекати не буде. Та й, в свою чергу, місто давно готове до цього. Вже підготовлено проектно-кошторисну документацію проекту реконструкції, на нього отримано позитивний висновок державної експертизи, в завершенні робота щодо укладення договорів на проведення будівельно-монтажних робіт з модернізації котельні…». А тим самим фастівчани лишаються з комунальними проблемами на одинці.

В той же час, якщо оцінити фінансову спроможність самого мера Нетяжука, враховуючи його фінансову декларацію за минулий 2016 рік, 71400 тис. дол.США. фактично сам мер міг виступити головним інвестором міста і продемонструвати, чиї інтереси, міста чи власні він відстоює.

Очевидно, в роботі політика має бути прагматична оцінка ситуації, але одними благими намірами і деклараціями громадськість годувати не слід. Я переконаний, що політична показуха місцевих чиновників не в інтересах самих фастівчан.

Погоджуюсь з Нетяжуком в одному, що «… ми, українці, не зробили ніяких висновків з історії нашої країни, коли через чвари між собою та особисті амбіції політиків Україна неодноразово втрачала свою державність…». Разом з тим, якщо для нього це не просто слова на вітер, він має самим стати авторитетним політиком, публічною особою, яка якщо вірити його біографії у 2012 р. пройшов конкурсний відбір та зарахований до складу Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації», в межах якого протягом 2013 р. стажувався в Міністерстві промислової політики України та успішно освоїв навчальну програму. В 2015 році був слухачем Інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

Прийшов час почути голос фастівської громади і перейти від «солодких передвиборчих обіцянок і намірів» до реальних перетворень в місті. Хочеться дуже вірити, що серед фастівського політичного бомонду буде більше соціальної, політичної та особистої відповідальності за розвиток місцевої громади чим декларативних намірів про її розвиток, які вже і так активно поширюють старі обличчя політикуму київського регіону.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: власть,власть и народ,опозиція,оппозиция и власть,эффективность,Злоупотребление властью,Фастов,мер,качество политики,політична боротьба
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.