Коли все ж буде обчислено собівартість медичних послуг?

09 серпня 2017, 12:35
Власник сторінки
Хірург
0
89

МОЗ не розуміє масштаб переходу на оплату за надані медичні послуги.

У законопроекті №6327, який просувається МОЗом є кардинальне нововведення, яке до цього в українських реаліях жодного разу не ініціювалось. Держава планує фінансувати медичні заклади не через розрахунок кількості ліжко-місць, а через надання медичних послуг кожним закладом.

Зі слів керівництва МОЗу, така інновація врятує всю систему охорони здоров’я. Перехід на оплату за медичні послуги є основоположним у законопроекті №6327. Уляна Супрун неодноразово заявляла, що такий метод є відмовою від радянської системи охорони здоров’я.

Проте, в українських реаліях ще ніхто не пробував переходу на таку систему. МОЗ без аналізу кейсів пілотних проектів, яких навіть не проводилось, заявляє, що оплата за медичну послугу стане найуспішнішою за всі роки. Проте, в цієї ініціативи насправді більш туманне майбутнє, ніж нам говорять. Перші кроки МОЗу показують, що чиновники Міністерства самі мало розуміють масштабність ініціативи, тому навіть на стадії написання законопроекту допустились грубих помилок. Ми ж розуміємо, що неточності в законі спричинять погану його імплементацію.

Відповідно до законопроекту, держава зобов’язана гарантувати повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України. А сама Програма медичних гарантій затверджується Верховною Радою України у складі закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Таким чином, в разі прийняття законопроекту №6327 вже наступного року має відбутись перехід на оплату за надання медичної послуги. На Програму медичних гарантій держава зобов’язується виділяти кошти в розмірі не менше 5% ВВП України. Таким чином, сума коштів є закладена наперед. Проте суттєвою проблемою виконання зобов’язань є те, що ніхто не намагається порахувати вартість послуг, які держава оплачуватиме. Ні МОЗ, ні уряд до цього часу не розуміють, чи достатньою є сума в 5% ВВП, чи її забагато. Ніхто ніяких досліджень та вираховувань не проводив.

Саме через це ми не можемо бути певними, чи така система запрацює, чи в держави будуть на це кошти. У випадку провалу, страждатимуть медичні заклади та пацієнти. Держава не зможе оплачувати лікарням надані ними послуги. Очевидно, що цей тягар ляже на плечі простих громадян. Відповідно, в Україні абсолютно платна медицина стане реальністю. Незважаючи на всі заяви про гарантії від держави.

Саме тому, найперше чим мав зайнятись МОЗ, це вирахувати собівартість кожної послуги, яка надаватиметься лікарнями. І тільки після цього визначати суму необхідних коштів на це. Хотіли як краще, а вийшло як завжди. Проте, така халатність в системі охорони здоров’я може призвести до колосальних негативних наслідків в масштабах всієї країни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.