Непрозорі та закриті міжнародні закупівлі ліків

07 серпня 2017, 12:11
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
54

Уляна Супрун має відповісти за відсутність ліків, що закуповуються через міжнародні організації

До системи міжнародних закупівель ліків, яку впроваджує теперішнє керівництво в особі Уляни Супрун, виникає надто багато запитань. Головними завданнями, які ця система мала вирішити – швидке забезпечення чесним шляхом дешевих та якісних ліків. Проте, проміжні результати цієї, як насправді виявилось псевдореформи, показують, що жодного завдання ініціатива МОЗу не вирішила.

Найбільші проблеми в тому, що в Україну досі не потрапили ліки, які мали тут бути ще в 2016 році. А кошти МОЗ перерахував ще в минулому році. Тобто затримок від української сторони немає. Проте, медикаментів так ніхто і не отримав. Виникає питання, чи отримаємо ми їх взагалі.

Якщо проаналізувати схему, яку Уляна Супрун впровадила, то ці ліки до нас можуть так і не потрапити.

По-перше, за ініціативи МОЗу, українська сторона різко зменшила вимоги до постачання ліків за системою міжнародних закупівель. Згідно Постанови КМУ №117 термін доставки медичних препаратів збільшено до 12-18 місяців. Зважаючи на те, що МОЗ провів оплату в грудні 2016 року, то міжнародні організації, які є постачальниками, без порушення жодних термінів мають право доставити ці ліки до червня 2018 року включно. Зауважу, що це замовлення препаратів на 2016 рік. Зважаючи на заяви Уляни Супрун про її компетентність, випадковістю це бути не може. Таке затягування може пояснюватись хіба що бажанням присвоїти ці кошти.

Завдяки непрозоросты проведення закупок, керівництво МОЗу має всі можливості для цього. Незважаючи на заяви про прагнення купувати ліки без посередників, МОЗ так і не відмовився від цієї схеми. Крім того, за словами самої в.о. Міністра охорони здоров’я, МОЗ не має права розголошувати деталі підписаних договорів про постачання ліків. Бо ця інформація є конфіденційною, без згоди постачальників, платники податків не можуть дізнатись на що реалізовуються мільярдні витрати. Це ще раз наштовхує на думку про корупційну складову закупівель цих ліків.

Додам, що така закритість проведення міжнародних закупівель посилилась саме з приходом команди Супрун в МОЗ. Тексти договорів не публікуються, відсутня чітка інформація про терміни поставок, постачання неякісних ліків – з такими проблемами ми зіштовхнулись.

Уляна Супрун особисто має відповісти пацієнтам, які потребували цих ліків ще у 2016 році, що вони мають робити. Бо система, коли ми замовляємо препарати у 2016 році, які призначенні на використання в 2016 році, а прийдуть у 2018 році – є знущанням над українськими громадянами. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.