Скасування «закону Савченко» - позитивний крок на шляху боротьби зі злочинністю

26 червня 2017, 21:04
Власник сторінки
0
859
Скасування «закону Савченко» - позитивний крок на шляху боротьби зі злочинністю
Сергій Чванкін

18 травня 2017 року Верховна Рада України більшістю голосів скасувала закон, який з моменту його прийняття отримав назву «закон Савченко».

Нагадаєю, що даний закон наказував зараховувати в строк відбування основного покарання в подвійному розмірі кількість днів, яке злочинець провів у СІЗО.

Нещодавно мені особисто вдалося поспілкуватися з Сергієм Чванкіним, головою Київського районного суду м.Одеси, і дізнатися що він думає щодо скасування вище згаданого закону ..

Сергій Чванкін: Закон, який поліпшує становище злочинця або пом'якшує покарання, має зворотну силу в часі, а з огляду на, що за звинуваченням в особливо тяжких злочинах в СІЗО люди сиділи по кілька років, завдяки цьому закону вийшли на свободу небезпечні злочинці - злодії, вбивці, насильники, педофіли, хабарники ... Не дивно, що «за» скасування даного закону проголосувало 227 депутатів.

Беручи «закон Савченко» в листопаді 2015 року, народні обранці вважали, що істотно розвантажаться вітчизняні слідчі ізолятори, а значить, покращаться умови утримання людей, які залишаються в ізоляторах.

Однак, на практиці введення в дію Закону № 838-VIII призвело до соціально негативних наслідків, які зараз широко висвітлюються в засобах масової інформації. Адже за час дії цього закону на свободу вийшли близько 8,7 тисяч ув'язнених.

«Закон Савченко» можна застосувати до тяжких і особливо тяжких злочинів фактично нівелював превентивну мету кримінального покарання, злочинці просто намагаються затягнути слідство, щоб якомога довше перебувати в СІЗО - вважає Сергій Чванкін, глава Київського районного суду м. Одеси.

Дискусії щодо скасування «закону Савченко» почалися ще в минулому році, після того, як в Україні різко збільшилася кількість зґвалтувань, крадіжок, грабежів і розбоїв. В основному, злочини скоюють звільнені за «законом Савченко».
Однак слід зазначити, що зростання злочинності пов'язаний не тільки з дією зазначеного закону.

В першу чергу, кількість особливо тяжких злочинів стало рости через значне збільшення обороту вогнепальної зброї, який, в свою чергу, призвело до зростання кількості розбійних нападів.

Другим фактором зростання кількості злочинів проти власності є високий рівень безробіття населення. Так, низький рівень доходів, затримки у виплаті заробітної плати або відсутність роботи, особливо не в великих містах, все частіше «спокушають» українців до отримання «легкої наживи».

За останніми даними Держстату, в січні 2017 року офіційний рівень безробіття підвищився на 0,1 процентний пункт до 1,6%. Станом на 1 лютого 2017 року були не зареєстровані 429 тисяч безробітних, тоді як місяцем раніше їх число становило 390 тисяч.

Третім фактором зростання кількості крадіжок, грабежів і розбоїв є недосконалість кримінального процесуального законодавства. Справа в тому, що після вступу в дію Кримінального процесуального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться всі повідомлення про кримінальні правопорушення. 

Якщо порівнювати з Кримінальним процесуальним кодексом 1960 рік (який вже втратив чинність), то відповідно до нього, у слідчого було 10 днів на перевірку підстав для порушення кримінальної справи. Тобто, справи «відфільтровувались». Даний факт сприяє некоректного відображення статистичних даних за рівнем злочинності.

Тому до проблеми зростання злочинності потрібно підходити комплексно, крім скасування «закону Савченко» необхідно посилити професійну підготовку слідчих і оперативних співробітників поліції, із залученням європейських фахівців, а також підвищити розмір заробітної плати.

Побачивши такі дані, тривогу «забила» Генпрокуратура, поліція, Державна пенітенціарна служба, які в різний час виносили на розгляд ініціативи щодо скасування даного Закону.
 Міністерство юстиції було запропоновано зміну до Закону, який передбачав його незастосування до осіб, які вчинили насильницькі злочини (вбивства, зґвалтування, нанесення тяжких тілесних ушкоджень тощо).

Тому, необхідність якщо не скасування, то зміни і удосконалення «закону Савченко» існувала з самого моменту його прийняття.

«Скасування« закону Савченко »- це, безумовно, позитивний крок на шляху боротьби зі злочинністю. Суспільство через деякий час знову відчує силу кримінального закону, невідворотність покарання і реальний захист порушених прав »- вважає Сергій Чванкін.

Разом з тим, наслідки «закону Савченко» ще довго матимуть місце. Адже якщо після вчинення особою злочинів закон про кримінальну відповідальність змінювався кілька разів, то зворотну дію в часі має той закон, який пом'якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище злочинця.

Керуючись принципом, що закон, погіршує становище особи, не має зворотної сили, така норма є незаконною, тобто спричинить суперечки і судові процеси аж до Європейського суду з прав людини.

Тому, що діє сьогодні правило заліку терміну досудового утримання під вартою в рахунок відбування покарання будуть застосовуватися ще довгий час.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: суд,закон,Савченко,СІЗО,педофіли
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.