Черговий хід на великій шахівниці

20 червня 2017, 23:46
Власник сторінки
Политолог
0
85
Черговий хід на великій шахівниці

Україна є важливим геополітичним центром як для Європи, Росії так і для США. Тому більшість держав Заходу не можуть залишатись осторонь військової агресії, яка має місце на території України вже 3 рок

Враховуючи, що Україна попадає в геополітичну стратегію США,  зустріч, яка відбулась між Трампом та Порошенком, не могла нести в собі негативних наслідків для України щодо підтримки останньої у військовому протистоянні та поверненні контролю над усією своєю територією. Звичайно, для Президента України дана зустріч є знаковою та показовою. По-перше, вона демонструє українцям небайдужість США до наших проблем, що дає додаткові «електоральні приференції» для Порошенка, а як наслідок і БПП, в разі ймовірних парламентських виборів. По-друге, дана зустріч, демонструє Європейським колегам підтримку України, адже після США Петро Олексійович збирається до Європи. По-третє, як може здатися на перший погляд, Трамп таким чином демонструє РФ важливість України для США.

Однак, є й зворотня сторона зустрічі. Чекаючи її 5 місяців Порошенко так й не поспілкувався з Трампом сам на сам, натомість його зустрічав лише міністр оборони США, що вже дає можливість для роздумів на тему «важливості» даної зустрічі для Трампа. Незабаром, останній матиме зустріч з Путіним, тому йому було дуже вигідно поспілкуватись з Порошенком, щоб мати пару «козирів в рукавах» перед даною зустріччю. І, на сам кінець, Україна не демонструє чіткої стратегії щодо реінтеграції захоплених територій та відсутність реформ, що починає втомлювати західних партнерів, тому і виникли розмови про «новий формат АТО», законопроект про реінтеграцію окупованих територій та нову концепцію повернення Криму. Порошенку зараз вигідно постати в ролі сильного лідера та миротворця, як і перед партнерами, так і перед українцями.

США зайняли вигідну позицію «вартового» щодо вирішення Україно-Російської кризи, вони не беруть активної участі в мирних перемовинах, проте, за словами Порошенка, спостерігають за цим процесом. Це дає змогу  штатам будувати достатньо гнучку зовнішню політику на євроазійському континенті. Тим більше, публічна підтримка України для Трампа є важливою після скандалів щодо його зв’язків з Росією.

Отже, на великий шахівниці відбувся черговий хід, який є передумовою майбутніх більш значимих ходів, які й будуть визначальним для України. А поки, на жаль чи на щастя, зустріч Порошенка с Трампом, як на мене, була більш декларативною та показовою. Вона продемонструвала лише готовність США до співпраці з Україною та збереження стосунків між державами на тому рівні, який було досягнуто протягом майже 26 років незалежності України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.