Навіщо НАБУ кишенькова громадська рада?

31 травня 2017, 11:00
Власник сторінки
Communication group
0
59

31 травня закінчується відбір кандидатів до нового складу Ради громадського контролю НАБУ.

Відповідно до положення про Раду, яке затверджено Указом Президента України, строк її діяльності встановлено один рік. Встановлено також порядок формування Ради.

У зв’язку з цим деякі громадські організації заявили про безпідставне відсіювання їх висуванців. Зокрема активісти херсонської ГО “Агенція суспільної журналістики МОСТ”, які вже 10 років борються з корупцією, не розуміють, на яких підставах їх не допущено до конкурсу, адже усі документи надано вчасно і відповідно до положення. Якась робоча група НАБУ у закритий спосіб вирішує, кого допускати, а кого ні, - кажуть активісти.

Представники семи антикорупційних ГО, які для цієї робочої групи виявились небажаними, 29 травня приходили з протестом до НАБУ. Про це йшлось у репортажі каналу 112: https://112.ua/obshchestvo/ryad-organizaciy-potrebovali-dopustit-ih-kandidatov-k-konkursu-po-formirovaniyu-soveta-obshhestvennogo-kontrolya-nabu-392784.html.

Не віриться, що рішення робочої групи є випадковими. За цим проглядається прагнення керівництва НАБУ створити підконтрольну собі Раду громадського контролю. Адже відповідно до положення Рада має право заслуховувати звіт НАБУ щодо своєї діяльності. За результатами слухань Рада робить висновки.

Крім того Рада делегує своїх представників до комісій, які проводять конкурси на зайняття вакантних посад в НАБУ, слідкує за прозорістю діяльності НАБУ, проводить обговорення законодавчих та підзаконних актів щодо діяльності НАБУ тощо. Як бачимо спектр діяльності Ради широкий.

Можливо саме тому очільники відомства бояться незалежної Ради? Бо кишенькова, або реєстрова Рада, що формується з представників одних і тих самих ГО щороку має заплющувати очі на промахи НАБУ. Чи не вкладається це у один контекст з епопеєю з призначенням аудитора НАБУ, коли вперто протягується особа, яка доклалась до створення цієї інституції? Чи може така особа об’єктивно перевірити роботу свого ж дітища? Ні.

Підконтрольний аудитор, підконтрольна Рада громадського контролю – ось етапи шляху відомства, на яке покладаються великі надії українців і наших міжнародних партнерів. Камо грядеши, НАБУ?!

За призначенням собі космічних премій очільники НАБУ забули для чого країна, яка воює, призначала їх. Відмотайте час на кілька років назад і згадайте.

Володимир Манько, політичний експерт
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Порошенко,НАБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.