КОРУПЦІЯ ЧИ АНАРХІЯ У ЗНАМ’ЯНСЬКІЙ МІСЬКІЙ РАДІ?

21 березня 2017, 22:19
Власник сторінки
Юрист
6
662

ДЕ ДІВСЯ ДЕПУТАТ СЕРГІЙ БОНДАРЕНКО?!

В моє розпорядження потрапила інформація, яка викликає одночасно і цікавість, і шок. Як повідомило проінформоване джерело у Знам’янській міській раді, наразі міське керівництво щосили намагається попередити скандал всеукраїнського масштабу, який може мати місце у разі офіційного виходу отриманої мною інформації на загал.

Як всі ми пам’ятаємо, 25 жовтня 2015 року в Україні відбулися чергові місцеві вибори. Знамянчани обирали на цих виборах міського голову, а також депутатів міської і обласної рад 7-го скликання.

З-поміж іншого, до складу Знам’янської міської ради були обрані і депутати від Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

На першому пленарному засіданні Знам’янської міської ради нового скликання, яке відбулося 27 листопада 2015 року, були визнані обраними усі 34 депутати, визначені за списками політичних сил, які подолали виборчий бар’єр та отримали право на розподіл місць у відповідній раді.

Крім того, у той же день новообрана міська рада визначила персональний склад постійних комісій.

Так членом постійної комісії з питань бюджету та економічного розвитку міста був обраний депутат від ВО «Свобода» Сергій Бондаренко.

Однак, уже 25 грудня того ж року, голова міської виборчої комісії Дмитро Колесник зачитав рішення комісії від 3 грудня 2015 року № 53 щодо визнання обраним наступного за списком кандидата у депутати від ВО «Свобода» Андрія Мороза, за для попадання в раду котрого нібито відмовилися від свого місця у списку кілька кандидатів. На той час ніхто не придав значення цій події. Начебто нічого дивного в цьому немає. Один депутат складає повноваження, інший набуває їх. Але це лише на перший погляд…

Вже у 2017 році одним з депутатів міської ради від Політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» було подано заяву про складення його повноважень за власним бажанням.

На цей раз постало питання про прийняття рішення міської ради, яким буде задоволена або незадоволена заява депутата. Дійсно, згідно із законом саме до виключної компетенції міської ради віднесено вирішення питань дострокового припинення повноважень депутата цієї ради у випадках і спосіб, які визначає закон про статус депутата місцевої ради.

І ось яка штука. Мене як журналіста, яка відвідала кожне засідання ради збентежило те, що в памяті не відклалося, коли саме міська рада своїм рішенням припинила повноваження депутата Бондаренка?!

Слідує, що міська виборча комісія в порушення закону, самовільно визначила кому бути депутатом, без наявності передбачених законодавчо підстав для цього, адже підставою для визнання обраним наступного кандидата за списком є саме рішення міської ради. Виборча комісія може підмінити міську раду?

Звернулася за роз’ясненням до знайомого фахівця у адміністративному праві із запитанням, які правові наслідки того, що у Знамянській міській раді засідає депутат, який визнаний обраним замість особи, яка формально не припинила свої повноваження у визначений законом спосіб?

Відповідь правника однозначна – такі дії виборчої комісії, а разом з тим і міської ради є грубим порушенням чинного законодавства, що може мати дуже суворі наслідки. Припинити повноваження депутата за його заявою може лише міська рада. Це імперативна норма закону про місцеве самоврядування.

Зокрема, якщо повноваження депутата припиненні без рішення ради, то наступний кандидат має бути визнаний таким, що набув депутатських повноважень незаконно, а тому усі рішення за які такий депутат голосував так само можуть бути поставлені під сумнів у судовому порядку. Така ж ситуація з усіма рішеннями постійної комісії з питань бюджету, а це можливо і рішення на мільйони гривень! Бюджетних гривень, витрата яких може бути поставлена під сумнів через це!

Крім того важливим питанням є причини за яких стало можливим таке заміщення депутата. Це банальна недбалість та незнання законодавства або ж умисні дії з метою отримати підконтрольного напівлегітимного депутата ради та використовувати його для рішень, які мають корупційні ризики?!

Можна зрозуміти дії комісії, адже ні для кого не секрет, що члени комісій призначаються не за професійним, а за партійно-квотним принципом, тому часто-густо до її складу попадають люди, які не мають не те що юридичної освіти, а й уявлення про законність.

Водночас, куди дивилося керівництво міської ради, яке фактично допустило до роботи у колегіальному представницькому органі громади особу, яка не мала права на набуття депутатських повноважень. Невже керівництво міської ради та її виконкому не знало про пряму вимогу закону та те, що припинення повноважень депутата є виключною компетенцією міської ради?! – Сумнівно.

Наразі все виглядає як гарно продумана та реалізована корупційна оборудка, гарно прихована під помилку.  І метою якої є підстави вважати підрив довіри до міської ради та влади в цілому, а також взяття під контроль окремими зацікавленими особами бюджетних коштів.

Різні джерела наближені до міської влади та до депутатського корпусу вказують на те, що ситуація кричуща і наразі ніхто не знає як вирішувати дане питання, яке постало через півтора роки після того як депутатський мандат отримав Андрій Мороз.

Чи буде реакція на це від компетентних правоохоронних органів – покаже час. Одне наразі зрозуміло точно. Діюча міська влада за півтора роки зробила усе для того, аби суспільство з пересторогою ставилося до будь-якого її рішення, адже отримуючи земельну ділянку чи об’єкт у оренду тепер не знаєш, а що буде далі? І чи буде це рішення легітимним?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.