ЯК ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ ДЕПУТАТ ДОЛАРИ ЗА КОРДОН ВИВОЗИВ

13 березня 2017, 12:47
Власник сторінки
Юрист
21
2559
Це історія про те, як колишній регіонал втратив 20 тис. долларів на митниці.

Українська журналістика в пошуках цікавих матеріалів для своїх статей послуговується державними реєстрами, які віднедавна розміщені у відкритому доступі в мережі інтернет для усіх бажаючи

Українська журналістика в пошуках цікавих матеріалів для своїх статей послуговується державними реєстрами, які віднедавна розміщені у відкритому доступі в мережі інтернет для усіх бажаючих. Предметом особливої уваги ЗМІ завжди був Державний реєстр судових рішень. Ще у 2005 році Президент України Віктор Ющенко виступив ініціатором прийняття у Парламенті закону про доступ до судових рішень. Саме цей закон поклав початок створенню інформаційної системи, завдяки якій наразі кожен українець може в інтернеті ознайомитися з рішенням будь-якого суду в Україні, обравши необхідні пошукові параметри.

                  Увагу розслідувачів привернуло рішення суду, який знаходиться далеко за межами Кіровоградської області, однак текст якого напряму стосується відомого знам’янського бізнесмена, громадсько-політичного діяча, депутата міської ради Сергія Кліпацького. Тексти судових рішень були оприлюднені у державному реєстрі судових рішень 3 березня та доступні за посиланнями нижче.

                  Так постановами Любомльського районного суду Волинської області від 23 лютого 2017 року у справах про адміністративні правопорушення №№ 163/408/17, 163/409/17, Кліпацького Сергія Вікторовича та його дружину – Кліпацьку Яніну Володимирівну, визнано винними у порушенні митного законодавства, притягнено їх до адміністративної відповідальності (стягнення)  у вигляді штрафу 1700 гривень з кожного, із конфіскацією в дохід держави загалом майже 20 тисяч доларів (близько півмільйона гривень за діючим курсом).

                  Стало цікаво за що конкретно була призначене таке покарання і які порушення ставлять у провину українські прикордонники знамянському депутату?

                  Дізнатися  про це виявилося простіше простого. Обставини подій яскраво описані у самих судових рішеннях, на які йдеться посилання.

                  Саме з них дізнаємося, що 16 січня цього року близько пів на дванадцяту вечора Кліпацький С.В. разом зі своєю дружиною, слідуючи з України в Польшу через митний пост «Устилуг» Волинської митниці, будучи за кермом автомобіля «Мерседес-Бенц», державний номер ВА0002АС, порушив порядок проходження митного контролю і не задекларувавши перевезення на двох з дружиною 40 тисяч доларів США готівкою, намагався перетнути пост митного контролю через «зелений коридор», що передбачає відсутність предметів, які підлягають митному декларуванню.

                  Зокрема, Митним кодексом України передбачено, що без декларування кожен громадянин України може вивезти з собою за кордон не більше 10 тисяч євро або їх еквіваенту на 1 особу. У разі ж, якщо ви плануєте вивезти більше, надлишкова сума підлягає декларуванню з пред’явленням документів, що підтверджують законність походження такої валюти (довідка про зняття з банківського рахунку, обміну операцію тощо).

                  Під час огляду у правій внутрішній кишені куртки Сергія Кліпацького були знайдені 20 тисяч доларів США, з яких 9339 доларів перевищили допустиму для вивезення за межі України норму готівки без письмового декларування та надання підтверджуючих документів їх зняття з банківських (фінансових) рахунків.

                  В той же час у сумці Яніни Кліпацької було також виявлено валюту. Під час перерахування інспектором митниці було констатовано наявність у неї так само 20 тисяч доларів США, спільно – 40 тисяч доларів США на двох.

                  Інспектори митниці виявивши таке правопорушення склали відповідні протоколи та акти вилучення надлишкової готівки у громадян Кліпацьких.

                  Адвокат правопорушників на суді натомість заявив, що кожен з подружжя не знав про те, що інший так само взяв із собою 20 тисяч доларів.

                  Складно повірити в таке, правда?! Особливо коли більшість громадян не мають можливості придбати у офіційних обмінниках одразу навіть тисячу доларів, які наразі становлять середній річний дохід українця. В цей же час депутат міської ради заявляє, що він забув, що взяв із собою кількадесят тисяч доларів, дефіцит яких у останнього напевно відсутній, про що свідчить забувкуватість щодо обсягу взятих з собою у зимову подорож коштів.

                  Як наслідок – державний бюджет України поповнився за рахунок депутата Кліпацького та його дружини на 20 тисяч доларів США або ж майже на півмільйона вітчизняних гривень.

                  Постає логічне запитання, чиїм коштом були оплачені ці гроші? Можливо рахунком знам’янчан?

                  Слід нагадати, що про статки Сергія Кліпацького, який був одним із найяскравіших прихильників Партії регіонів на Знам’янщині, депутатом обласної ради від цієї політичної сили, ходять легенди. При владі екс-президента Януковича, його бізнес зазнав найбільшого розквіту, а сам підприємець-політик неочікувано став монополістом на теренах області та одним з найпотужніших в Україні гравців на ринку віконних конструкцій, чому активно сприяла діюча на той час владна вертикаль, до якої останній мав відношення.

                  Після «Революції Гідності», як і багато інших «регіоналів», одразу ж відхрестився від своїх лідерів, що втекли до Ростова, публічно заявивши про підтримку Євромайдану та не шкодуючи коштів на спокуту колишніх гріхів.

                  Досить швидко про «біло-блакитне» минуле більшість знам’янчан забула, знову давши шанс відомому бізнесмену і меценату, обравши його до Знам’янської міської ради на чергових виборах 25 жовтня 2015 року. С.Кліпацький балотувався цього разу вже за списками нового політичного проекту – Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

                  Мало того, екс-регіонал несподівано для багатьох очолив у новообраній раді фракцію політичної партії імені уже нового Президента України, активно хизуючись знайомствами із самим Президентом та народними депутатами України з числа представників партії очільника держави.

                  Проте чи надовго були й ці чергові політичні смаки?

                  От уже кілька місяців Сергій Кліпацький намагається позбутися депутатського мандату від президентської партії, однак колеги-депутати вперто не бажають сприяти цьому – не задовольняючи його заяву про складання депутатських повноважень та заявляючи, що прийшов час нести відповідальність  перед громадою за свої рішення, обіцянки та вчинки.

                  Напередодні свята 8 березня, депутат Кліпацький звернувся в місцевий суд з позовом до Знам’янської міської ради, в якому вимагає від суду зобов’язати депутатів проголосувати за припинення ним депутатських повноважень.

                  Вже 9 березня суддею Знам’янського міськрайонного суду було прийнято справу до свого провадження, призначено її розгляд на 20 березня.

                  Як пояснити таку поспішність? – Покаже час.

                  Натомість проінформовані джерела в поліції повідомляють, що наразі існує кілька кримінальних проваджень, пов’язаних із незаконним отриманням очолюваною С.Кліпацьким фірмою бюджетних грошей, перерахованих за виконання підрядів, що були надані без проведення прозорих процедур закупівель товарів і послуг за рахунок коштів бюджету.

                  Чи матимуть дані події розвиток, чи депутат знову послідує прикладу старших товаришів як то головний податківець країни Насіров і сховається від відповідальності на лікарняному ліжку або ж за межами України?

                  Можна переконливо сказати лише одне – громада Знам’янки заслуговує на депутатів, які працюватимуть на благо знамянчан, які живуть з нами одними проблемами та планами на майбутнє, а не поспіхом вивозять «доляри» за межі України, інвестуючи в добробут іноземних громадян, а не українців!

                 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.