Китай погрожує НАТО нарощуванням військової сили

16 листопада 2016, 16:26
Власник сторінки
0
156
Китай погрожує НАТО нарощуванням військової сили

За своїм рівнем економічного розвитку Китай вже наздогнав США, а з огляду на темпи зростання економічних показників, у найближчі роки він стане провідною економікою світу.

Ще 10 років тому напис "Made in China" на товарах вважався показником низької якості та підробки. Сьогодні практично кожна ТНК має свої виробництва в Китаї. Багато дорогих брендів шиють свій одяг на китайських фабриках, виробники техніки воліють оплачувати дешеву працю китайських робітників, а деякі всесвітньо відомі корпорації тепер належать Китаю, як, наприклад, Volvo.

За своїм рівнем економічного розвитку Китай вже наздогнав США, а з огляду на темпи зростання економічних показників, у найближчі роки він стане провідною економікою світу.
Разом з економічним зростанням ростуть і амбіції. Китай прагне закріпити за собою статус не просто держави, що швидко розвинулася, а держави, здатної відстоювати свої інтереси і диктувати свою політику на світовій арені. Швидкі темпи економічного зростання дали Китаю можливості для подальшого розширення і примноження своєї сили.
Зараз, коли світ увійшов у еру багатополярності, скрізь існують свої центри сили і всі території знаходяться під впливом могутніх суб'єктів міжнародних відносин. Говорячи простою мовою: всі сфери світової економіки і політичного впливу вже зайняті певними державами-гігантами або групами держав. Для того щоб в цю структуру увійшов новий гравець, старим потрібно або посунутися, або зовсім піти. Звичайно, коли мова йде про прибутки і про позицію на світовій арені, держави-монополісти дотримуються консервативних поглядів. Однак світ змінюється і ось вже Китай претендує на світове лідерство, кидаючи виклик нікому іншому, а Сполученим Штатам Америки.
Ще з десять років і з китайською економікою Штати вже змагатися не зможуть. Більш того, залишитися без китайської економіки вони також не можуть. По-перше, головний іноземний кредитор США, перед яким держборг вже становить 1,3 млрд. доларів, - Китай. По-друге, весь світ користується доступними за ціною товарами китайського виробництва, і, відповідно, залежний від нього в сфері споживання.
Не можна ігнорувати і питання суперництва в оборонній сфері. Так, сьогодні за своїми показниками Китай поступається США і Росії, але його збройні сили неухильно ростуть. Як відомо, Китай не бере участі в обмежувальних договорах, типу СНО-3, що дозволяє йому нарощувати свої ядерні боєзаряди. Стимулом для технологічного розвитку китайського ВПК, є необхідність нівелювання системи ПРО США, яка вибудувана під приводом гарантії безпеки ряду держав АТР-союзників Америки.
Своєрідною демонстрацією своїх амбіцій стало будівництво китайської військово-морської бази в Джибуті, де вже розташовується американська база. Маючи вигідне географічне положення, ця африканська держава стало точкою перетину геополітичних інтересів. Тут мотивація Китаю полягає не тільки у військово-стратегічному посиленні, але йі у захисті своїх економічних інтересів, зокрема інвестицій у видобуток нафти і газу в регіоні, а також доступу до природних африканських ресурсів в обмін на фінансові потоки. Військова база - додаткова гарантія.

Відтепер Китай стає великою океанської державою, і одночасно лідером в АТР, куди стрімко зміщується глобальний фінансово-економічний центр. "Новий шовковий шлях" укупі з впливом в своєму регіоні і розширенням цього впливу за його межами, а також співробітництво в рамках ШОС, яке з економічної інтеграції стрімко набуває рис співпраці в сфері міжнародної безпеки, нарощування ВПК і ядерного потенціалу, робить з Китаю серйозну загрозу для НАТО, як гегемона світового порядку.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: армия и вооружение,НАТО,Китай,противостояние
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.