ЩОДО ПОВНОВАЖЕНЬ У СФЕРІ РОЗПОДІЛУ ОБСЯГІВ ТРАНСФЕРТІВ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

20 жовтня 2016, 10:31
Власник сторінки
ведущий экономист
0
49

12.10.2016 р. у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону № 5269.

     Згідно з Конституцією України місцеві державні адміністрації здійснюють виконавчу владу в областях і районах, а обласна та районна ради є органами місцевого самоврядування, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст. Розглядаючи повноваження органів влади всіх рівнів, взаємовідносини між бюджетами вищого та нижчого рівнів, необхідно констатувати, що регулювання міжбюджетних трансфертів займає головне місце у розподілі між бюджетами. 
     12.10.2016 р. у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону «Про внесення зміни до частини сьомої статті 108 Бюджетного кодексу України (щодо делегування повноважень виконавчим органам місцевих рад)» № 5269. Цій законопроект підготовлено з метою вдосконалення бюджетного законодавства в частині здійснення розрахунків по пільгах і субсидіях, наданих населенню. 
     В пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що «на даний час Бюджетним кодексом України лише місцевим державним адміністраціям надано право приймати рішення щодо розподілу та перерозподілу обсягів трансфертів з державного бюджету у період між сесіями відповідної місцевої ради. Виконавчим органам місцевих рад таке право не надано, що унеможливлює, вразі збільшення річною обсягу призначень субвенцій, своєчасне відшкодування пільг та житлових субсидій підприємствам - надавачам послуг. Особливо це стосується міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад. Тобто, для збільшення обсягу асигнувань місцевого бюджету за державними програмами соціального захисту необхідно, відповідно до статті 23 Бюджетного кодексу України, скликати позачергову сесію відповідної місцевої ради для внесення змін до місцевого бюджету, що викликає певні незручності в роботі міської ради та збільшує ризики не прийняття відповідного рішення при відсутності кворуму за підрахунком голосів». 
     У законопроекті зауважується на тому, що «відповідно до пункту 8 Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256, отримані місцевими бюджетами суми субвенцій перераховуються протягом одного операційного дня». 
   Якщо раніше право приймати рішення щодо розподілу та перерозподілу обсягів трансфертів з державного бюджету у період між сесіями відповідної місцевої ради надавалося тільки місцевій державний адміністрації, то законопроектом № 5269 пропонується частину сьому статті 108 Бюджетного кодексу України доповнити та викласти в такій редакції: «Місцева державна адміністрація або виконавчий орган місцевої ради можуть приймати рішення щодо розподілу та перерозподілу обсягів трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам у період між сесіями відповідної місцевої ради за умови делегування нею таких повноважень місцевій державній адміністрації або виконавчому органу цієї ради з наступним внесенням змін до рішення про місцевий бюджет». 
     Соціально-економічними наслідками прийняття проекту Закону повинне стати забезпечення своєчасного прийняття рішень щодо розподілу та перерозподілу обсягів трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам у період між сесіями відповідної місцевої ради, за умови делегування нею таких повноважень та із внесенням змін до рішення про місцевий бюджет у подальшому.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: місцевий бюджет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.