Законопроект № 4978: черговий крок до розширення повноважень місцевих органів

21 липня 2016, 10:39
Власник сторінки
ведущий экономист
0
49

Черговий законопроект, направлений на розширення повноважень органiв мiсцевого самоврядування.

     14 липня 2016 року народними депутатами Верховної Ради України було зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України" щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та надання повноважень по його встановленню органам місцевого самоврядування». 
     У цьому законопроекті йдеться про те, що Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", який прийнято 28.12.2014 р. № 71-VІІІ, було змінено пункт 288.5 статті 288 ПКУ, згідно з яким розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки замість 0,03 % у попередній редакції. Таким чином цим законом було збільшено розмір орендної плати у 100 разів.
      Це збільшення орендної плати за земельні ділянки стало дуже великою проблемою як для всіх категорій користувачів (орендарів): як громадян (присадибні земельні ділянки) так і юридичних осіб, та, як вважають народні депутати, зазначена норма Закону в умовах, коли в країні йде війна створює соціальне напруження, та не може бути виконана. 
     Як вказується у Пояснювальній записці до цього законопроекту (на думку експертів), Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», від 28.12.2014 р. № 71-VІІІ: 
     По-перше: ухвалено передчасно, поспіхом, без ґрунтовного та змістовного дослідження причинно-наслідкового зв’язку реалізації його на практиці 
    По-друге: яскраво ілюструє відірваність розміру орендної плати від реальних доходів населення та доходів юридичних осіб від провадження господарської діяльності.
   По-третє: в умовах проголошеної децентралізації владних повноважень й, зокрема, бюджетної децентралізації, даний Закон звужує права органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у частині встановлення розміру орендної плати за земельну ділянку.
     Окрім цього, на вилучені земельні ділянки не можливо нарахувати податок за землю, що призводить до недоотримання місцевими бюджетами надходжень, що в умовах бюджетної децентралізації є неприпустимим.
     Законопроектом від 14.07.2016 р. пропонується підпункт 288.5.1 пункту 288.5 статті 288 Закону України від 28.12.2014 р. виключити, а пункт 288.5. викласти у такій редакції: «Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки».
     Метою Законопроекту від 14 липня 2016 року є виключення законодавчого обмеження мінімального розміру орендної плати, що в умовах децентралізації повноважень надасть можливість органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування безпосередньо на місцях встановлювати розмір орендної плати за землю.
      Таким чином, можна констатувати, що це ще один крок до розширення повноважень органів місцевого самоврядування шляхом надання самостійних прав у місцевому оподаткуванні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: податки,місцеве самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.