Американці створили робота «Ocean One» (відео), а ми броні на танк навісили

24 вересня 2016, 00:54
Власник сторінки
0
168

Одна справа працювати, а інша - виконувати антидержавні домашні завдання любих друзів...

Україна витрачає рекордні кошти на оборону, а витрачатиме ще більше. 
Відразу зазначу, що це хибний шлях з таких причин: -Дж.Байден чітко сказав, що РФ уже військово не загрожує Україні; -оборонне замовлення - найбільш корупційний ринок закупівель (відкати до 60-70% та інші схеми з ремонтами, списуваннями тощо); -немає конверсії, інвестиції в оборонку позитивно не впливають на цивільний сектор, не відбувається трансферу технологій (але і технології нові не створюються); -українська зброя є морально застарілою і в умовах сучасної (!) війни швидко стане грудою чермету; -озброєння реально ржавітимуть, бо у військовому плані від них віддачі не буде, а закордоном вони не цікаві. 

А тепер більш детально...

Як правило, це зброя з ідеологією 1970-80-х років, які ми активно проклинаємо. Принципово ті ж артилерійські самохідки, протитанкові ракети, власне бронетехніка, літаки. Залишимо за дужками те, що це значною мірою фіктивний продукт, реальних бойових якостей якого ми не знаємо. Бо ця зброя поки не показало свою дієвість в боях з технічно розвиненим супротивником. Зробимо вигляд, що віримо в те, ніби Україна може створювати сучасну зброю, при цьому не маючи власних сучасної електроніки, мікроелектромеханычних систем, ультралегких і надміцних матеріалів і навіть приладобудування тощо. Думаю, що розповіді про найкращому зброю з України зараз - просто туфта.

Звернемо увагу на інше. Світ переходить до озброєнь наступної ери. Мова не йде про технологію революцій)) Беремо до уваги суто військово-технічний аспект. 

По-перше, це масове застосування роботів у бою (створюється безпілотна «мала авіація», здатна не тільки вести розвідку, а й атакувати, знищуючи і комплекси ППО, і важку зброю (нашу улюблену). При цьому Україна відстає від решти світу: у нас немає власних атакувальних БПЛА. І це при тому, що дрони можуть з успіхом застосовуватися в сільському господарстві. 
По-друге, це перехід до зграй швидкісних БПЛА як винищувачів-бомбардувальників, що, в свою чергу, керуються з бортів великих пілотованих літаків (традиційних), оснащених ракетами «повітря-повітря», здатними вражати цілі на відстані 400 км. Тобто, традиційних повітряних боїв уже не буде. Новий техноуклад. А майбутнє не чікає на лузерів. 
По-третє, разом із цим з'являться морські роботи, здатні діяти зграями. Ви можете уявити собі косяки роботів-риб, атакуючих важкі субмарини з екіпажами? Або роботів-підводних плавців. Досить подивитися на робота-водолаза «Ocean One», розробленого в Стенфордському університеті (для політиків-зрадників науки в Україні в принципі не повинно бути, як і сучасної економіки. А усіляка дурня типу автохабів. На їхню думку, наші науковці на мають не їсти, не спати, всю з/п інвестувати в науку, продавати органи і створювати за ці кошти таких роботів. І верховні бовдури скажуть: ви ефективні, працюйте ще 1 рік). Це ж справжній аватара, що дозволяє людині дистанційно бути під водою і навіть відчувати предмети. У робота-водолаза є гнучкі багатосуглобні руки, а ноги замінені на систему рушіїв-водометів. Робот, чия електроніка знаходиться в наповнених маслом відсіках, здатний працювати на глибині до 2 км. Він вже зараз використаний для роботи на затонулому кораблі.

Stanford's humanoid robot explores an abandoned shipwreck (https://youtu.be/p1HmgP9l4VY).

По-четверте, дані роботи отримають ще і блоки машинного інтелекту (без страху, надвитривалі, раціональні, точні) і зможуть групами виконувати бойові завдання. Щось подібне робиться в сировинний Україні, де електронна промисловість відкинута назад? Де на футбол витрачається в стоніразів більше, ніж на електроніку?

По-п'яте, бойові роботи з'являться і на суші. На додаток до занадто важких, вразливих і дорогих танків (які неодмінно стануть легкою здобиччю для бойових дронів) з'являться «механічні звірі», які "ходитимуть" і пройдуть скрізь! Вони можуть розсипатися в ланцюг або групуватися, обмінюючись інформацією. Такі роботи-павуки, що несуть на собі зброю, зможуть взаємодіяти з літаючими роботами так само, як і з людьми-солдатами, артилерією, бронетехнікою. 
Чи зможе Україна навіть у найбільш сміливих фантазіях створити щось подібне? Але ж битися з роботами, з їх фантастичною швидкістю, витривалістю і точністю - це не жарти. Вони не сплять, вони бачать в темряві та можуть долати найскладніші перешкоди.
Уявляю собі побиття танків такими роботами-павуками. Або вибивання ними загонів спецназу. Особливо якщо такі роботи з'являться у приватних військових компаній...
! Ось про це мають говорити справжні державники, інакше це пристосуванці та шарлатани-говоруни. 

По-шосте, я вже не веду мову про реально передові технології - супутникові системи, про розробку радіаційно стійкої елементної бази, здатної довго працювати в космічному просторі. 
У цілому ж виробництво техніки має бути масовим, а не суто військовим, бо тоді інвестиції ніколи не окупляться (а може про такі великодержавні цілі ніхто й не думає?!). Значить, необхідно паралельно з військовою технікою робити велику кількість цивільних «розумних» машин. Тоді виробництво техніки реально покращить обороноздатність і принесе дохід, забезпечуючи Україні передові позиції в машинобудуванні.
Хіба це є в Україні? Становище тільки погіршується. Вибачте, але в СРСР все-таки був масовий громадянський споживач електроніки - хоч верстатобудування, хоч виробництво своєї побутової техніки. Ви давно бачили власне українську пральну машину? Промислового робота? Робота побутового? Навіть не в масовому виробництві, а в одиничних екземплярах? Ось і все. Більше немає запитань. Спроба звести економіку тільки до видобутку сировини і клепання зброї - це набагато гірше того, що було за Брежнєва.

По-сьоме, найбільш важливий висновок. Власне «людські» Збройні сили повинні стати Військово-науковими силами (сферою застосування найпередовіших технологій, зокрема, це компактна енергетика, поява надлюдських здібностей, надшвидке і дешеве будівництво, проривні технології енергозабезпечення та енергозбереження, «розумні» тканини, індивідуальна «високоточна» медицина, революційні ліки і біологічно активні добавки як відповідь на хвороби 21 ст.). Плювати, що на це казатимуть штатні експерти-кроти. В свою чергу, зі збройних сил проривні технології повинні поширюватися в повсякденне життя держави.
Ви це бачили в Україні, так?
Тому можна з певністю сказати: і у військовій сфері Україна безнайдіно відстає від розвинутого світу. Є така мудрість: та чи інша нація воює так, як займається економікою. Якщо країна занурилася в смердюче болото тупого бюрократизму і примітивного господарства, то і військова сфера падатиме
Поки що ніхто не міг обдурити закони історії. Справжня обороноздатність країни залежить від того, чи зможе вона створити передову промисловість і відповідним чином організувати суспільство. Ну, а скелі морально застарілої зброї стануть цеглою на шиї країну, що потягне її на дно.

+++
Збільшуючи оборонні бюджети на важкі позичкові та останні сировинні доходи ми закопуємо гроші у пісок під гомін піар-технологій, які, до речі, теж доволі примітивне. Якщо вже так хочемо побряцати зброєю на параді - краще купити у США. Вибачте, Ні! Американці ж з відкатами не працюють. Краще у американців гуманітарку виклянчити і на ній заробити...
Творцями українських озброєнь мають бути творці майбутнього, сміливі винахідники, які конкуруватимуть між собою і над ними не стоятиме концерн або ще хтось... 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Технологии,Украинская армия,Вооруженные силы Украины,корупция,Будущее Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.