Прапор: історичні аргументи

02 серпня 2016, 14:22
Власник сторінки
Публіцист. Блог про культуру, історію України та інше
0
178

не перевертайте прапор України

Одну з найкращих статей з професійними історичними аргументами проти «перевертання» державного прапору України написав історик і геральдист Андрій Гречило. Цю публікацію під назвою «Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Міфи про перевернутий прапор» можна прочитати на сайті «Історична правда».

 Або можна читати хоча б Вікіпедію: добре написану статтю «Прапор України», особливо ту її частину, де розміщено зображення прапорів українських державних утворень початку ХХ століття.

Якщо діячі київської Української Народної Республіки встигли використати 2 варіанти прапору, то загалом на території Російської та Австро-Угорської імперій на початку ХХ ст. українці, що намагалися створити власну державу, використовували прапори, де синій колір чи блакитний були вгорі.

Це, зокрема, прапори Донської республіки, Кубанської народної республіки, Далекосхідньої Української Республіки (Зелений Клин), Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР), Лемко-Русинської Республіки, Команчанської Республіки (Східно-Лемківська Республіка), Гуцульської Республіки, Карпатської України 1939 року (Срібна земля).

Крім того, синьо-жовтий прапор, де синя смуга вгорі над жовтою, освячений кров’ю борців за незалежність України часів Другої світової війни: Організації українських націоналістів (ОУН) та Української Повстанської Армії (УПА). Ось можна прочитати про знайдені в архівах «Прапор ОУН середини 1940-х років» і про

..

Прапор УПА 1940-х років. Фото з сайту radiosvoboda.org

Отже, саме нинішній варіант, записаний у Конституції України, саме синьо-жовтий прапор, де синій колір є вгорі, є спільним для українців від Далекого Сходу Російської Федерації по Карпати і до Чорного моря в історичних спробах утворити свою державу.

Якщо ж агітаційна кампанія в Інтернеті за перевертання державного прапора України досягне успіху, вийде, що він суттєво відрізнятиметься від усіх вище перелічених, що були в історії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: державний прапор,день державного прапора україни,прапор України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.