Не перевертайте прапор: аргументи китайські

16 березня 2016, 19:14
Власник сторінки
Публіцист. Блог про культуру, історію України та інше
0
137

розкриття теми містично-магічного значення кольорів

Дуже сумно, що «вірус» перевертання державного прапору України протягом останніх двох років захоплює все більше людей. Дійшло вже до того, що відомі українські Інтернет-ЗМІ дозволяють собі публікувати рекламу та ілюстрації, де зображено «перевернутий» прапор: верхня смуга жовта, нижня — синя.

Ідеологи перевертання прапору стверджують, що жовтий колір є символом вогню і Сонця, а синій (блакитний) — води, і якщо синя смуга на прапорі розміщена над жовтою, то це означає, що вода заливає вогонь, гасить його. От, мовляв, в Україні будуть негаразди доти, доки не поміняти смужки на прапорі місцями.

Але тлумачення ними символіки жовтого і блакитного кольорів є помилковим як з точки зору китайських духовних вчень, на які вони посилаються, так і з точки зору суто української прадавньої символіки цих кольорів.

Прихильники магічного підходу до сили прапора, на жаль, не сприймають історичних аргументів, які неодноразово наводилися фаховими українськими істориками. Тому я вирішила вдатися до розкриття теми містично-магічного значення кольорів.

Китайські аргументи

Адепти перевертання стверджують, що «з сакральної точки зору жовтий колір означає активне, творче, сонячно-вогняне, духовно-божественне начало, в той час як блакитний – пасивне, вологе, консервативне, меркантильне, яке потребує активізації та одухотворення. Зображення на прапорі синього над жовтим свідчить, що нація визнає панування пасивного над активним, консервативного над творчим, матеріального над божественним. Це світогляд суперечить природному стану Всесвіту і є руйнівним для його носія. Під таким прапором державу запрограмовано не на розвиток, а на занепад». (Рибчинський Євген, блог на сайті «Українська правда» від 14.02.2015 р. «Чому наш прапор не жовто-блакитний?»).

При цьому переконання в саме такому значенні кольорів спирається на висловлювання якоїсь молодої китайської художниці Мао Мао, яка на початку 1990-х років попросила Президента України Леоніда Кравчука, аби в Україні змінили розташування кольорів на державному синьо-жовтому прапорі». Вона тоді заявила, що «синє зверху і жовте знизу утворюють гексаграму "Пі". А це, згідно «Книзі змін» («Іцзин»), – одна з чотирьох найгірших з можливих комбінацій».

Але це неправда. У тих самих 90-тих я цікавилась різними духовними практиками і мала цю «Книгу змін», призначену, по суті, для ворожіння. Так от гексаграми жодного відношення до кольорів НЕ мають! Гекасгараму з шести ліній малюють на листку, підкидаючи вгору три монети після того, коли задали запитання. Залежно від того, якою стороною більшість з них падає донизу, малюється нерозривна або розірвана лінія. І так шість разів. «Книга змін» містить графічне зображення усіх можливих комбінацій (а їх усього 64) з тлумаченням-прогнозом до кожної. Ото і все.

Невідомо, чим керувалась та молода художниця, даючи таку аргументацію.

Але це ще не всі «китайські контраргументи». Головні попереду.

Про значення кольорів згідно з китайською філософією фен-шуй написала упорядниця книги «50 знаменитых загадок Средневековья» (Харьков: Фолио, 2010) М.П.Згурська в статті «Запретный город в столице Поднебесной» …

У Китаї, у головному палацовому комплексі китайських імператорів з XV до початку XX століття в місті Пекіні, відомому як «Заборонене місто», сакральний зміст мали не лише числа, але й кольорові рішення.

Музей "Заборонене місто"  в м. Пекін, Китай. Фото з Вікіпедії

«Жовтий і червоний — головні кольори імператорського палацу.

У Стародавньому Китаї червоний колір означав урочистість, багатство і шану. Палаци, пофарбовані у червоний, будувалися тут вже 2000 років тому.

Другий, найважливіший китайський колір — жовтий, це колір черепиці Забороненого міста.

Китайці вірили, що Всесвіт складається з п’яти елементів: дерева, вогню, землі, металу і води. Найважливішим з усіх них вважалася земля, яка позначала центр.

Жовтий — найчистіший з усіх відомих кольорів, це колір землі — центру світобудови. Він символізує високий статус і сакральний ритуал. Якщо який-небудь службовець  або член його родини одягався у жовте або використовував цей колір іншим чином, наприклад, у оформленні інтер’єру, або крив свій будинок жовтою черепицею, на нього очікувало суворе покарання, аж до смертної кари разом з усіма дітьми і домашніми.

Щоправда, є в Забороненому місті будівля не з жовтим, а з чорним дахом — Веньюаньгє, Імператорська бібліотека. Чорний — це колір води, яка перемагає вогонь. Так що чорний дах бібліотеки, у якій зберігалася безліч книг, що легко займаються, згідно з філософією фен-шуй, був призначений захищати бібліотеку від пожеж».

Ну а синій? У китайців синій або блакитний — кольори неба. Недаремно ж вони називають свою країну «Піднебесною».

 А знавці вчення Фен Шуй , що воно застосовується лише для організації житла людини, а не до прапорів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: прапор України,синьо-жовтий
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.