Українські ліси: які зміни очікуються у правилах санітарних рубок

01 липня 2016, 17:06
Власник сторінки
т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України
0
419
Українські ліси: які зміни очікуються у правилах санітарних рубок
На Чернігівщині в результаті буревію пошкоджено біля 500 га лісових насаджень

Зараз активно обговорюється проект змін до Санітарних правил в лісах України, які регламентують порядок здійснення санітарних рубок.

Ці правила наразі проходять погодження в органах влади. Найближчим часом вони будуть розглянуті на засіданні Уряду.

Це питання є вкрай актуальним для нашої країни. Зважаючи на те, що  останнім часом почастішали випадки, коли під виглядом санітарно-оздоровчих заходів відбувається вирубка здорових дерев. Особливо, коли йдеться про суцільні санітарні рубки.

Тому, при Державному агентстві лісових ресурсів було утворено робочу групу з представників центральних органів виконавчої влади, наукових установ, громадських екологічних організацій, експертів Світового банку для удосконалення нормативно-правових актів щодо здійснення санітарно-оздоровчих заходів.

Нові прогресивні зміни до Санітарних правил в лісах України будуть поширюватися на всіх лісокористувачів (на сьогодні Держлісагентству підпорядковано 73% лісів, а 27% – іншим постійним лісокористувачам, таким як Мінприроди, Міноборони, обласним радам та іншим)..

У чому полягає новизна таких змін?

Перш за все, буде заборонено проведення всіх санітарно-оздоровчих заходів навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, хижих та інших птахів.

Окрім того, заборонятимуться суцільні санітарні рубки у:

1. Заповідних зонах біосферних заповідників, національних природних і регіональних ландшафтних парках, природних заповідниках, пам’ятках природи, заповідних урочищах;

2. Зонах регульованої та стаціонарної рекреації національних природних парків, буферних зонах біосферних заповідників, загальнозоологічних, ботанічних, лісових та орнітологічних заказниках;

3. Лісах у період масового розмноження диких тварин (з 1 квітня по 15 червня).

Хочу підкреслити, що в інший період загалом у лісах буде обмежено проведення суцільних санрубок виключно моментами крайньої необхідності (пошкодження насаджень пожежами, шкідниками і хворобами лісу, стихійними явищами і техногенними впливами до ступеня їх загибелі) з обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках.

Наприклад, на фото ви можете побачити наслідки буревію на Чернігівщині, в результаті чого пошкоджено біля 500 га лісових насаджень. У зв’язку з цим, виникла необхідність проведення санітарно-оздоровчих заходів для очищення пошкоджених ділянок лісу. 

Вимоги до здійснення суцільних санітарних рубок будуть більш жорсткішими. Важливо наголосити на тому, що розширюватиметься склад спеціальної комісії, яка визначає доцільність призначення суцільної санітарної рубки. До її складу залучатимуться представники органів місцевого самоврядування.

Наміри проведення санітарно-оздоровчих заходів (їх перелік) власники лісів повинні будуть погоджувати зі спеціалізованою службою лісозахисту, терорганами Держлісагентства, на територіях природно-заповідного фонду – з облдержадміністраціями та обов’язково оприлюднювати на своїх веб-сайтах.

Усі власники лісів будуть інформувати Мінприроди про лісові ділянки, що потребують рубок деревини. Ця інформація також оприлюднюватиметься на офіційному веб-сайті Мінприроди.

Кожен територіальний орган Держлісагентства повинен буде протягом одного робочого дня надсилати до облдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та оприлюднювати на своєму веб-сайті висновок про необхідність проведення суцільної санітарної рубки.

Таким чином, кожен громадянин зможе бачити, де планується здійснити суцільну санітарну рубку дерев з обґрунтуванням її доцільності.

Потрібно розуміти, що повністю відмовитися від здійснення санітарно-оздоровчих заходів ми не можемо. Адже, наприклад, шкідники з одного дерева можуть швидко поширюватися на здорові дерева, сухі дерева можуть завдати шкоди людям, які відпочиватимуть у лісі та багато іншого.

Тому передбачено перехід від суцільних санітарних рубок до вибіркових, тобто вирубуватимуться лише пошкоджені дерева, які неможливо вилікувати.

Вибіркові рубки також будуть чітко регламентовані. Важливим є те, що при відведенні дерев у вибіркову санітарну рубку проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню. Складатиметься нумераційна відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку. Дерева з дуплами залишатимуться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям.

Також підлягатимуть збереженню окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи. Про це буде робитися відмітка у матеріалах відводу та лісорубному квитку.

Для середовища існування також при проведенні робіт з ліквідації захаращеності в лісах на територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) існуватиме вимога передбачення залишків неліквідної деревини обсягом не менше 30 куб. метрів на один гектар.

Розумію, що проблему незаконної вирубки українського лісу вирішити важко. Однак, впевнена, що спільними зусиллями громадськості та влади ми зможемо це зробити, щоб зберегти і, головне, збільшити площу лісів України.

Проект змін до Санітарних правил в лісах України
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ліс,вирубка лісів,вирубка дерев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.