Людиночка

26 квітня 2016, 12:08
Власник сторінки
Народний депутат України, заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка
0
187

- Це була така хороша людиночка... Добра... Чуйна... - сказала пані Галя і більш нічого сказати не могла, плакала навзрид.


Людиночка. Слово-то яке! Як може бути всього багато в одному-єдиному слові.

Я приїхав на похорон до Макарова на Київщині. Ховали активістку з руху чорнобильців. Її звали пані Катерина. Прізвище я, на жаль, не пам'ятаю. Ми простояли з нею на морозі не одну годину не один день.

Тоді, в 2011 році, чорнобильський рух несподівано "прокинувся". Уряд Азарова, скасувавши пільги, спровокував такий народний гнів, що здавалося, це може перерости у новий майдан.

Одного разу під Кабміном зібралась така сила-силенна людей, що їй кінця-краю видно не було. Пані Катерина була з нами. Спочатку натовп намагалися перелаштувати на якусь єресь горе-вождики деяких чорнобильських організацій, які, вочевидь, про щось "терли" із владою взамін на стримування акцій протесту. Однак, люди їх досить швидко розкусили і вигнали геть.

Далі виступив Ляшко, декілька притомних чорнобильців з різних регіонів і я. Баба Галя з Вишневого сказала, що Януковича треба повісить - і цю думку публіка прийняла найбільш схвально.

Затим прийшов "звездный час городских сумасшедших": до мікрофона дорвалися персонажі, м'яко кажучи, дивного світогляду. І почався бардак. Виступає явно божевільний. Більша частина присутніх його не слухає, викрикуючи щось своє. А частина - взагалі почала розходитись...

Холодно. Дуже холодно. Бр-р-р.

І тут когось осінило: "Пішли на Банкову?".

А пішли! Дія завжди мобілізує і згуртовує.

Садова, Інститутська, несамохіть перекритий рух в центрі Києва, 7-8 тисяч людей, більшість - похилого віку.

Адміністрація тодішнього президента Януковича. Зрозуміло, що Азаров - прем'єр-міністр церемоніальний, і рішення про скасування пільг приймав особисто Портрет.

"Ця влада безнадійно далека від реальності - повиносять їх на вилах. Ох, і почнеться скоро..." - подумав я тоді. Помилився. Почалось. Але не скоро. Через два роки.

Сцени немає. Зате є міліцейський "бобік".
- Я на нього полізу виступать. - каже Ляшко.

Думаю, що жартує. Ні, ти бач, заліз і вимагає мегафон. Говорить чітко і жорстко. Із запалом. Оголений народний нерв.

Виглядає на "бобіку" колоритно. "Аки Ленин на броневике". - каже хтось у мене за спиною.

І тут під ногами Ляшка починає з'являтися паралельний світ. Наче з повітря матеріалізувався водій всередині "бобіка", щось погодив по рації і завів його. Спробував їхати. Пані Катя однією з перших кинулась під той "бобік".

Я не міг не приїхати на прощання з нею.

______
Макарів. Земля вже прийняла її тіло, а душа сиділа десь з нами в кафе на поминках, вслуховуючись у розмови. Наче питала: а коли ж наступний мітинг?

- А коли ж наступний мітинг? - пронеслося серед столу. Хто сказав - не зрозуміло. Ніби, як набір звуків у повітрі виник сам по собі. Може, то душа Катеринина?...

- В середу. - відповів високий кремезний чоловік, встаючи. Він довго говорив про те, якою прекрасною людиною була Катя, не стримуючи сліз. А потім сухо, зовсім іншим голосом: - Може, і ніхто з нас не доживе до того дня, як повернуть пільги...

Щонайменше частково він був правий.

Вічна пам'ять...



Андрій Лозовий,
Народний депутат України,
Заступник лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Радикальна партія,Київ,Україна,Олег Ляшко,Андрій Лозовий,мітинг,пільги,чорнобильці,Кабмін,фракція РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.