Як Григорія Калетника "викурювали" з Немирівського району

18 березня 2016, 12:38
Власник сторінки
0
16
Як Григорія Калетника  викурювали  з Немирівського району

Події, пов’язані з протистоянням навколо особи начальника поліції у Вінницькій області Антона Шевцова показали, що політичний простір Вінницької області ще далекий від стабільного.

І може уже незабаром змінити власне забарвлення з режиму “компроміс” на режим “конфронтація”. Тим більше, що і з Києва власних підлеглих по партійній лінії до цього підганятимуть. Новий політичний сезон, все ж... Та й вибори не виключені.

Рецепту унеможливлення цього не існує. Але можна відшукати певний комплекс заходів для мінімізації проявів такого протистояння.

Зрештою, чому політичне протистояння є невигідним? Найголовніше - тому, що воно відлякує інвесторів. Бізнес любить спокій та прогнозованість. А якщо групи молодиків перекривають вулиці, а обласна рада не може прийняти елементарні рішення, то й бізнесу у цьому регіоні шукати немає чого.

Згадаємо кризу, яка декілька років панувала у Немирівському районі. Власники підприємства судилися через активи, влаштовували рейдерські захоплення, вели інформаційні війни. “Підгодований” великим грошима внаслідок перебування у місті горілчаного заводу, маленький Немирів теж демонстрував неабиякі пристрасті. Втеча, розшук по лінії “Інтерполу”, затримання та звільнення міського голови Віктора Качура уже є цілою детективною історією. А далі були мітинги, інформаційна війна “регіоналів” проти конкурентів, та конкурентів проти “регіоналів” в особі голови РДА Михайленка. Почав потрохи згортати власну діяльність і малий та середній бізнес у районі. Місцеві мешканці однією з версій назви міста Немирів давно вважають похідним від "не миряться".

Здавалося, ситуацію змінити могло лише диво. Але це диво прийшло із неочікуваної сторони. Досить було стабілізувати політичну ситуацію, налагодити в ручному режимі роботи всіх служб району та забезпечити злагоджену роботу депутатського корпусу після місцевих виборів, як джерела потенційних скандалів вичерпалися.

Подивимося на заголовки і підзаголовки останніх новин, присвячених горілчаному заводу: “Nemiroff - експортер №1 серед українських виробників горілки, згідно з рейтингом 200 найбільших експортерів України за 2015 рік ділового тижневика "Бізнес". Обсяг експорту компанії оцінюється в 297,1 млн грн. За даними ДП "Укрспирт" - це 50% української горілки, яка реалізується на зовнішньому ринку”.

“Як Nemiroff буде повертати собі позиції після багаторічного конфлікту акціонерів”.

“Nemiroff представив Україну на саміті TFWA Tax Free Cannes 2015”.

І це - під гробове мовчання місцевих політиків, які ще два роки тому однозначно займали одну зі сторін корпоративного конфлікту на підприємстві.

Потрібно зазначити, що саме Немирівський район був одним з найгучніших та найскандальніших в області після Революції Гідності. Як в медіапросторі так і за кількістю мітингів та суперечок. Багато років цей район вважався вотчиною екс-нардепа та екс-губернатора Григорія Калетника, який мав не тільки власні інтереси в спиртовій галузі та аграрній сфері, а й в політичній площині. Саме по цьому округу Григорій Калетник декілька разів балотувався до Верховної Ради. Взнаки давалась внутрішня конфронтація основних гравців району та міста, корпоративні суперечки навколо бізнесу,  і відсутність голови РДА. Саме в цьому районі найдовше (більше 9 місяців) не могли призначити керівника.

Як зазначають місцеві депутати сьогоднішній конструктив в районі забезпечив призначений рік тому голова РДА  Юрій Погорелюк. Екс-правоохоронець, якого відверто побоювалась місцева еліта наводив порядок усіма доступними засобами. Іноді доволі жорстко, але як зазначають самі мешканці району, тут інакше працювати неможливо. Відзначають представники місцевої політичної еліти і остаточний кінець так званої "ери Калетника". Всі хто в районі орієнтувався на екс-регіонала усунуті від будь-яких потоків та впливів, поодинокі намагання "каламутити воду" - безрезультатні. Нарешті, закінчились одвічні війни між міською радою та РДА.

Голови сільських рад та представники різних гілок влади зазначають, що треба віддати належне голові Вінницької ОДА Валерію Коровію за доречне кадрове призначення потужного керівника району, який рівновіддалений від всіх місцевих груп впливу.

Маленький Немирів став, таким чином, прикладом для всієї області. Є бажання повернути великі гроші? Залучати інвестиції? Треба виробити та забезпечити дотримання компромісної позиції у політичному середовищі і шукати нові кадри ззовні існуючої номенклатурної системи.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.