І знову «гранти»

12 січня 2016, 16:30
Власник сторінки
0
90
І знову «гранти»

І знову «гранти»

Раніше вже писали про вінницьких місцевих «грантоїдів», яких відсунули від розподілу коштів, виділених на сприяння бізнесу переселенців із зони АТО.

Однак заспокоєння це не принесло. На інформаційну війну витрачаються нові і нові гроші. Так, на ресурсі depo.ua з’явилася нова публікація з претензією на журналістське розслідування, яка мала на меті донести до громадян дані: «ЄС виділив кошти на допомогу переселенцям, а злі чиновники їх вкрали».

Аналізувати висунуті у рамках «розслідування» звинувачення – справа марна, адже офіційне спростування уже було оприлюднене

І все ж текст зацікавити читачів може. Хочу б у контексті ілюстрації того, як «журналісти», самі того не розуміючи, вганяють у халепу замовників даних публікації, видаючи їхні справжні наміри.

Так, автори, не довго думаючи, пишуть наступне: «20 компаній могли отримати консультативну підтримку з розробки інвестиційного проекту на 2 тисячі євро. 90% витрат, а це 336 тисяч євро, брало на себе Представництво ЄС в Україні, решту – обласний бюджет».

«Решта» – це 12,5 млн грн з обласного бюджету: Вінниця виділила 12,5 млн грн на адаптацію переселенців і підприємців з Донбасу і Криму

Але продовжимо цитату:

«Обов'язковою умовою було те, що аплікантом мав виступати місцевий орган влади. Ним стала Вінницька ОДА в особі Департаменту регіонального економічного розвитку… "Впроваджувати такі проекти – не їхні обов'язки, тому ми передбачили так, що вони мали виконувати лише функції скарбничого: отримати від ЄС гроші та перерахувати їх нам та переселенцям. При цьому левова частка – 210 тис. євро мала надійти безпосередньо підприємцям", - розповідає президент Асоціації "Приватні інвестори України" (АПІУ) Сергій Десяк.

А куди у планах «реалізаторів» поділися 126 тис. євро (3,4 млн грн)? Їх із самого початку не збиралися витрачати на проект, натомість – залишити у якості винагороди посередникам?

І ще одна деталь: громадська організація під гучною назвою «Приватні інвестори України» у переліку виконавців проекту не значиться взагалі: У Вінниці відкрито офіс проекту ЄС «Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області»

Проте претензії на освоєння коштів висуває. Ще раз повторимо: «отримати від ЄС гроші та перерахувати їх нам».

Претензії немалі: «Основну роботу в рамках проекту мали виконувати АПіУ та Вінницька Торгово-промислова палата (ТПП). Саме вони мали сформувати команду проекту у складі керівника, фінансового консультанта, ІТ-фахівця та менеджера з комунікацій, а також орендувати офіс, розробити Положення про виплату компенсацій, створити інформаційний сайт. За словами Десяка, це мав бути регіональний портал, який об'єднав би пропозиції підприємств, які бажають переїхати із зони АТО, та інформацію про місцеві компанії, які зацікавлені у співпраці або мають вільні виробничі приміщення».

«Ані ТПП, ані АПІУ, за словами Десяка, не повинні були отримати жодного прибутку, адже проект – некомерційний».

Нічого не нагадує?

«Сотни тысяч людей, богато обеспеченных людей, будут стремиться в Васюки. Во-первых, речной транспорт такого количества людей поднять не сможет. Следовательно, НКПС построит железнодорожную магистраль Москва – Васюки. Это – раз. Два – это гостиницы и небоскребы для размещения гостей. Три – это поднятие сельского хозяйства в радиусе на тысячу километров: гостей нужно снабжать – овощи, фрукты, икра, шоколадные конфекты. Дворец, в котором будет происходить турнир, – четыре. Пять – постройка гаражей для гостевого автотранспорта. Для передачи всему миру сенсационных результатов турнира придется построить сверхмощную радиостанцию. Это – в-шестых. Теперь относительно железнодорожной магистрали Москва – Васюки. Несомненно, таковая не будет обладать такой пропускной способностью, чтобы перевезти в Васюки всех желающих. Отсюда вытекает аэропорт «Большие Васюки» – регулярное отправление почтовых самолетов и дирижаблей во все концы света, включая Лос-Анжелос и Мельбурн».

«Некомерційний проект», з якого ще на стадії планування зникли 126 тис. євро «обламався» ще не початковому етапі, про який дописувач «депо» сумно пише так: «В травні ЄС перерахував гроші. І тут почалося... Саме на цьому етапі у ланцюжку перерахування коштів з'явилось Держказначейство. Для ТПП та АПІУ це стало неприємною несподіванкою. Адже, по-перше, це не передбачалося умовами грантової угоди. По-друге, Казначейство – це необхідність погоджувати з ним виплати, додаткові витрати на бухгалтера та постійні ризики зупинки проекту через затримки в роботі держустанови».

Так. Казначейство – це, справді, бюджетна звітність, яку так хотіли оминути ініціатори «некомерційного проекту». Мало того – це законодавча необхідність, яка ставить перепон на шляху розкрадання коштів. Навіть європейських. Навіть грантових.

«ОДА запропонувала зміни до партнерської угоди. Згідно з ними АПІУ та ТПП щомісячно мали отримувати авансову плату у розмірі 30% запланованих витрат. Решта мала б надходити після надання актів виконаних робіт. Але АПІУ та ТПП не погодилися. Адже це протирічило умовам грантової угоди та фактично перетворювало їх з партнерів проекту на підрядників, пояснив Сергій Десяк».

Оборудка зірвалася. А так добре все починалося.

«Сформована команда, розроблений план запуску проекту та положення про надання компенсацій, укладено 9 меморандумів про співпрацю з об’єднаннями переселенців. Сформовано перелік потенційних підрядників та розпочато збір інформації для створення порталу, у тому числі – про вільні об'єкти державної та комунальної власності. Розроблений план комунікації та поширено інформацію про проект у ЗМІ. І це лише частина переліку, який був зазначений в звіті на 163 сторінках».

«3 магнитoфoна, 3 кинoкамеры заграничных, 3 пoртсигара отечественных, куртка замшевая - три куртки. ...»

Автор, щоправда, не згадав про один-єдиний факт. Підтримка бізнес-проектів переселенців із зони АТО уже почалася: На Вінниччині активно проводиться робота щодо підтримки бізнес-переселенців як з боку ЄС, так і місцевої влади

І без участі АПІУ, ТПП та інших структур на кшталт контори «Рога і копита», для яких грантові гроші становлять ту головну цінність, заради якої можна і треба вести подібні інформаційні війни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.