Гарант считает, что депутатам можно иногда нарушать законы, конституцию,присягу

24 жовтня 2015, 18:08
Власник сторінки
Співзасновник громадської спілки "За справжній парламент"
0
121

По крайней мере такой вывод можно сделать из его ответа на петицию «За 3 пропуски (без поважних причин) пленарних засідань, знімати мандат з депутата».

Вот полный текст этого ответа:

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 29 серпня 2015 року електронну петицію громадянина В.В.Мельника, в якій йдеться про те, щоб «за 3 пропуски (без поважних причин) пленарних засідань знімати мандат з депутата», яку підписали понад 25 000 осіб.

Слід зазначити, що явище, про яке йдеться в електронній петиції, є властивим для українського парламентаризму. Закони України «Про статус народного депутата України», «Про Регламент Верховної Ради України» зобов’язують народних депутатів України бути присутніми та особисто брати участь у засіданнях парламенту та його органів, додержуватися вимог трудової дисципліни та норм депутатської етики.

Конституція України визначає початок здійснення повноважень народним депутатом України з моменту складення ним присяги та містить застереження щодо втрати депутатського мандата у разі відмови від її складення (частини третя, четверта статті 79). Інших випадків втрати народним депутатом України депутатського мандата, тобто статусу народного депутата України, положеннями Основного Закону України не передбачено.

Зі змісту електронної петиції випливає, що йдеться саме про дострокове припинення повноважень народного депутата України в індивідуальному порядку незалежно від його волевиявлення як механізму притягнення до відповідальності.

Необхідно звернути увагу на те, що встановлення відповідальності народних представників за пропуск без поважних причин засідань парламенту є досить поширеним явищем у демократичних державах світу, зокрема, США, Великій Британії, Португалії, Канаді, Бразилії, Індії.

Системний аналіз Конституції України свідчить, що вичерпний перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України визначено у статті 81 Основного Закону України.

Очевидно, що реалізація порушеної в електронній петиції проблеми лежить виключно у конституційній площині.

З метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо змін до Конституції України із залученням до цієї роботи представників різних політичних сил, громадськості, вітчизняного та міжнародного експертного середовища, сприяння досягненню громадського та політичного консенсусу щодо вдосконалення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні мною було створено Конституційну Комісію.

Ураховуючи основні завдання цього спеціального допоміжного органу, я звернувся до Голови Конституційної Комісії, Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з проханням на засіданні робочої групи Конституційної Комісії з питань організації державної влади та децентралізації розглянути питання про внесення зміни до статті 81 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України у разі його відсутності без поважних причин на трьох пленарних засіданнях Верховної Ради України протягом однієї чергової сесії.

Как видим, президент признает, что депутатский прогул – это нарушение законов «Про статус народного депутата України» и «Про Регламент Верховної Ради України». Кроме того следует заметить, что, вступая на должность, депутат дает народу страны присягу в которой обязуется соблюдать законы и конституцию. Кроме того, текст присяги написан в основном законе, а потому нарушение присяги есть нарушение конституции. Следовательно, прогуливая без уважительных причин заседания Верховной Рады, депутат нарушает и закон, и собственную присягу, и конституцию.

Хороший вопрос: сколько раз можно законодателю нарушать законы и присягу? Если кого-то интересует мое мнение, я отвечу: НИ ОДНОГО. Уже хотя бы потому, что этот вопрос сродни вопросу о том, сколько раз можно безнаказанно воровать, брать взятки или грабить. А сколько раз простому человеку можно прогуливать работу? По закону он может быть уволен за один прогул.

Так почему Гарант Конституции предлагает прекращать полномочия депутата аж за три прогула? Причем на протяжении одной сессии. Если за год проходит три сессии ВР, то депутат может безнаказанно прогуливать 6 раз в год.

Так как у нас насчет социальной справедливости и равенства всех перед законом?

Вот что нужно на самом деле: Петиция о том, чтобы отбирать депутатский мандат за нарушение законов, прогулы, саботаж, «кнопкодавство» и в случае отзыва депутата гражданами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.