Як іноді важливо лишатися спокійним...

11 вересня 2015, 00:23
Власник сторінки
Народний депутат України, заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка
4
4001

Недаремно цар Соломон попросив у Бога саме мудрості...

_____


Сьогодні були з колегами на прийомі у Єрусалимського Патріарха Теофіла ІІІ. Почалась зустріч з його довгої промови. Вибране: "ми вважаємо українців і росіян єдиним народом..", "наші заблукавші брати на чолі з Філаретом, які відкололися від матері-церкви...", "головне - щоб ви з росіянами помирилися...", "у нас дуже хороші стосунки з вашим митрополитом Онуфрієм...". І ще багато в такому ж репертуарі.

Хотілося...

Щонайменше просто встати і піти.

_____
Мені, знаєте, буває дуже тяжко мовчати. Але іноді таки варто себе стримати, дослухати, а потім - пояснити чітко, аргументовано і спокійно.

Отже, після того, як ми вислухали Теофіла ІІІ, йому довелось вислухати нас:

1. Українці - сильний і самодостатній народ, який має право на свою Церкву.

Тим паче, без диктату зі сторони держави-агресора.

2. Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій займає показово проросійську позицію. Більше того, набрався нахабства показово не встати на вшануванні загиблих Героїв під час заходів 8 травня 2015 року в парламенті.

3. Попри те, що Москва всіма силами блокує канонічне визнання Київського Патріахату - вони не силах заблокувати серця мільйонів вірних.

Показовий момент - масовий перехід парафій з Московського Патріахату у Київський.

4. Чимало священнослужителів УПЦ МП, незважаючи на російську юрисдикцію, мають проукраїнську позицію. Є такі, що активно займаються волонтерством. Однак вони не в силах переламати своє керівництво.

5. В багатьох храмах і монастирях МП на Сході і Півдні зберігалася і подекуди зберігається досі (!) зброя, переховують терористів, на прифронтових територіях - займаються підривним промосковським підпіллям.

6. В той же час навіть на Західній і Центральній Україні, де проукраїнський настрій є беззаперечним - навіть тут московські попи займають відверто антидержавницьку позицію. Часто - показово огидну. Наприклад, є персонажі в рясах і з хрестами, котрі відмовляються відспівувати Героїв, які віддали своє життя на фронті.

7. Єдність українського православ'я - мрія і мета більшої частини духовенства і пастви. Однак, він можливий не шляхом приєднання інших до МП. Єдиновірний шлях - діалог, серйозний рівноправний діалог, без втручання ззовні, а в результаті - Єдина Помісна Українська Церква, підпорядкована Константинополю без посередника у Кремлі.

Між тим, проінформували Теофіла ІІІ і про те, що КП простягнув свою руку, натомість МП затягує процес повноцінного діалогу.

_____
Мені поки-що складно сказати, почув нас Єрусалимський Патріарх чи ні. Принаймні вислухав і було видно, що почасти він був шокований.

І після наших слів говорив вже зовсім інакше...

Вже не бажав нам єдності з москалями. А зичив миру і Помісної Церкви.

_____
Все-таки, московська пропаганда робить свою диявольську справу. Але ми її переб'ємо. Ми сильніше. Бо з нами Господь.

І право на свою Церкву і свою Державність не віддамо ніколи і нікому.

Україні - бути!


Андрій Лозовий,
Народний депутат України,
Заступник лідера опозиційної фракції Радикальної партії Олега Ляшка

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: УПЦ МП,УПЦ КП,Церква,Росія,Радикальна партія,Україна,Олег Ляшко,Андрій Лозовий,фракція РПЛ,митрополит Онуфрий
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.