Референдум про деякі питання децентралізації

03 вересня 2015, 21:05
Власник сторінки
Співзасновник громадської спілки "За справжній парламент"
0
68

На сайте Президента появилась петиция о проведении референдума по спорным вопросам децентрализации

Підтримати петицію можна за посиланням: Петиція №22/001630-еп

Дата початку збору підписів: 03.09.2015

ТЕКСТ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ:

Враховуючи, що:

- у Верховній Раді України відсутня консолідована думка про деякі аспекти конституційної реформи щодо децентралізації;

- єдиним джерелом влади в Україні є народ;

- тільки народ може бути арбітром у суперечках між політиками;

- не відбувалось всенародного обговорення проекту згаданих змін Конституції,

пропоную:

провести всеукраїнський референдум, на який винести такі питання:

1.Хто має призначати та звільняти префекта:

-  Президент України за поданням Кабінету Міністрів України;

-  Президент України;

-  Кабінет Міністрів України

-  Верховна Рада України

-  Інший орган (вказати який)

2. Чи підтримуєте Ви викладений у проекті закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» (№2217а від 01.07.2015) текст статті 144 такого змісту:

Стаття 144. Територіальні громади, голови громад, органи місцевого самоврядування відповідно до закону ухвалюють акти місцевого самоврядування, які є обов’язковими до виконання на відповідній території.

Дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняє префект з одночасним зверненням до суду.

У разі ухвалення головою громади, радою громади, районною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент України зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого. Тимчасовий державний уповноважений спрямовує та організовує діяльність відповідних виконавчих органів місцевого самоврядування громади, виконавчого комітету районної, обласної ради.

Конституційний Суд України розглядає таке звернення Президента України невідкладно.

У разі визнання Конституційним Судом України акта голови громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що відповідає Конституції України, Президент України скасовує акт, виданий відповідно до частини третьої цієї статті.

У разі визнання Конституційним Судом України акта голови громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням Президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку».

3. Чи підтримуєте Ви викладений у проекті закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» (№2217а від 01.07.2015) у розділі ІІ. Прикінцеві та перехідні положення пункт 8 такого змісту:

«8. Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.