Декілька слів про реформування залізничної галузі.

17 липня 2015, 19:23
Власник сторінки
0
373
 Декілька слів про реформування залізничної галузі.

Якщо мова йде про створення ПрАТ то яка тоді роль держави ?


Читаю офіційне повідомлення на сайті Міністерство інфраструктури України​ :
МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ ІНІЦІЮЄ РЕГІОНАЛЬНІ ПУБЛІЧНІ ОБГОВОРЕННЯ НОВОЇ РЕДАКЦІЇ ЗАКОНУ «ПРО ЗАЛІЗНИЧНИЙ ТРАНСПОРТ»
Перетворення «Укрзалізниці» на публічне акціонерне товариство, що планується цього року, та прийняття Закону «Про залізничний транспорт» є першими за роки незалежності реальними кроками на шляху реформування галузі. http://www.mtu.gov.ua/uk/news/52875.html

Неодноразово доводиться дискутувати на тему, державна власність і що держава є неефективним власником і управлінцем. 
Якщо мова йде про дерибан і грабунок, то сьогоднішній досвід і наслідок такого  "державного" управління  підтверджує цей тезис - в травні цього року Укрзалізниця оголосила про "технічний" дефолт.
http://economics.unian.ua/transport/1076917-ukrzaliznitsya-ogolosila-tehnichniy-defolt.html
(Цитата) : 
"Ключовими причинами для прийняття такого рішення, за словами голови «Укрзалізниці», стали вкрай складна ситуація в країні, фактична непідконтрольність Донецької залізниці центрального апарату відомства, значне падіння вантажообороту, а також безгосподарність і корупція, з якими "Укрзалізниця" прожила останні роки".
З Донецькою залізницею все зрозуміло, серйозний аргумент - факт !
А ось, безгосподарність і корупція, з якими "Укрзалізниця" прожила останні роки"... ?
Тут би хотілось якоїсь ясності, адже до дефолту Укрзалізниця йшла системно і цілеспрямовано, тобто за знищенням галузі стоять конкретні люди. 

Візьмемо до прикладу ДТГО "Львівська залізниця", керівництво якого працює ще за часів "царя гороха" в т.ч. і за часів Януковича, наприклад начальник "Львівської залізниці" - Піх Богдан Петрович... 
Гуглимо і знаходимо цікаві факти: 
За матеріалами “Наші Гроші” в квітні 2012 року  ДТГО “Львівська залізниця” провела тендери на залучення запозичень, у кожному з яких перемогла кампанія “Морган Стенлі і Ко. Інтернешнл ПЛС”.
Тендер провів Голова комітету з конкурсних торгів-
заступник начальника залізниці Іщук Юрій Констянтинович, який є заступником начальника "Львівської залізниці" з економічних питань.
http://nashigroshi.org/2012/04/24/chomu-lvivska-zaliznytsya-vidhylyla-deshevshi-propozytsiji-kredytoriv/

Проблема полягала в тому, що в кожного разу тендерні комітети згаданих державних підприємств за формальними ознаками відхиляли дешевші пропозиції, віддаючи перемогу набагато дорожчим послугам від “Морган Стенлі і Ко. Інтернешнл ПЛС”.  А саме:
Вартість угоди для ДТГО “Львівська залізниця” склала 357,26 млн. грн., в той час як той самий ЗАО “Королівський банк Шотландії” пропонував аналогічні послуги за 77,6 млн. грн., тобто на 281,66 млн. дешевше.
В тендері брали участь п’ять компаній, однак до оцінки були допущені лише лондонські «Морган Стенлі» та «Барклайс Капитал». Було відхилено всі пропозиції, що були дешевшими від переможця тендера – ДП «Державна інвестиційна компанія» (301 млн грн.), лондонське «UBS Limited» ($43 млн) та російське ЗАО «Королевский банк Шотландии» ($9,7 млн).  
За аналогічним сценарієм раніше провели аналогічні тендери Донецька та Одеська залізниці, які також обрали «Морган Стенлі» організатором кредитів на суму $225 млн та $125 млн відповідно. Тоді також було відхилено дешевші заявки українського держпідприємства, російського банку та британської установи.
http://nashigroshi.org/2012/04/24/zaliznytsya-zaplatyt-chvert-milyarda-dolariv-za-kredyty-u-rozmiri-425-mln/
Справа була гучною і набула публічного резонансу, резултат якого : "“ЛЬВІВСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ” ВИЗНАЛА ЗАЗНАЧЕНІ ТОРГИ ЯК ТАКІ, ЩО НЕ ВІДБУЛИСЯ."...  більш детально про цей тендер може розповісти Леся Оробець​ ( https://www.facebook.com/lesyaorobets?fref=ts​).

Це тільки один з епізодів, який став публічним надбанням, а їх очевидно є чимало, з них такі, про які громадськості невідомо ( невеликий перелік таких системних епізодів http://ukr.aw/case/simya-transportnoho-zamministra-zarobyla-na-halmah-sche-2-miljony/ )
 
Звідси логічне запитання, а що такі керівники, які причетні до дерибану і корупції (навіть за мовчазною згодою) роблять на залізниці сьогодні?
Разом з тим, слухаючи брифінг в.о. генерального директора ДП "Укрзалізниця" Олександр Завгороднього, який стверджує, що на Придніпровській залізниці не було корупції, викликає навіть не подив, а обурення, адже саме корупція і кругова порука, що існує в залізничній галузі призвела до "технічного" дефолту. Цей аргумент, до речі, випливає з інтерв'ю Міністра інфраструктури Андрія Пивоварського :  "УЗ долго была дойной коровой, и многим хотелось бы, чтобы так и продолжалось". http://biz.liga.net/all/transport/intervyu/3061078-intervyu-s-ministrom-chto-privez-andrey-pivovarskiy-iz-ssha.htm

Висновок :
Будь яка реформа ефективна лише тоді, коли її перші дії спрямовані на ліквідацію причин, бо "косметичний ремонт" остаточно розвалить галузь і саме тому, корупційним "спеціалістам", які разом росли, вчились, святкували, разом хрестили дітей, що по визначенню у нас це кумівство, а відповідно буде кругова порука -  категорично не можна довіряти реформування галузі, яка є стратегічною і бюджетоутворюючою.  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця,реформа,Україна,Люстрація,корупція в Україні,Міністерство інфраструктури,боротьба з корупцією
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.