"КРЫМ НАШ", чи рік окупації.

17 червня 2015, 12:59
Власник сторінки
0
181

які зміни відбулися в Криму після референдуму

Росія прийняла Крим у свої палкі обійми після стіькох років розлуки. Кримчани раділи: нарешті , тепер вони частина величної держави. Кримчани обрали георгієвські стрічки замісь фашіської свастики. Кримчани пишалися собою. Проте , не все так просто , як хотілося би . Якість життя на анексованій території не покращаласься . Які зміни настигли кримчан після псевдореферендуму.

Як це було?

Більше ніж рік тому, 16 березня 2014 р., в Криму відбувсяпсевдореферендум про приєднання до Російської Федераціїнаякомуза твердженням організаторів, за "возз'єднання"проголосували 96,6% мешканцив півостроваЦьому передувалоприйняття 11 березня 2014 рВерховною радою Криму таСевастопольською міською радою декларації про незалежність.Згідно з документому разі прийняття рішення в результатіреферендуму увійти до складу Російської ФедераціїКрим будеоголошений суверенною республікою і саме в такому статусізвернутися до РФ з пропозицією про прийняття відповідногоміждержавного договоруСаме призначення референдумувідбулося всупереч українському законодавствуяке не передбачаємісцевих референдумів, (для питань щодо зміни меж Українипотрібно всеукраїнський референдум). Незважаючи на указ

во.Президента України Олександра Турчинова про призупиненнярішення кримського парламентурішення Конституційного судуУкраїниякий визнав оголошення референдуму неконституційнима також позицію Ради безпеки ООНреферендум був 

проведений. При цьому на нього не були допущені міжнародні спостерігачікрімлояльних Росіїбула присутня велика кількість російськихвійськовиха також безліч фальсифікацій.

Після проведення псевдореферендума події розгорталися 

дуже стрімков першу чергуз подачі  МосквиВже 18 березня 2014 р.Президент Росії Володимир Путін схвалив проект договору проприєднання Криму до РФ. 20 березня договір був ратифікованийДержавною думою Російської Федерації (майже одноголосно - противиступив тільки Ілля Пономарьовчотири депутати не голосували), а21 березня - Радою Федерації і набув чинності після підписанняПутіним. 11 квітня відповідні зміни були внесені в Конституцію Росії.

Росія приклала максимальні зусилля , аби окупація українськоїтериторії пройшла без зайвих питань . Завдяки чітко та грамоновибудованій інформаційній війні владі Кремля навіть незнадобилось давати якісь передвиборні обіцянкиКримчанзапевнили , що їм знадобиться обирати між фашиською свастикоюта прапором величної державиміж війною , та миром . Кримузапрапонували голий патріотизм та надію на безхмарне майбутнє.Крим погодився.

 

Кримськотатарське населення.

 

Після незаконної анексії зменшився рівень політичної свободиі тих ,хто наважувався говорити,залякали Порушення прав людини уКриму особливо торкнулось національних меншинпісля анексіїзареєстровано більш ніж 100 випадків рейдів у домах кримськихтатарКримськотатарське населення півострова бойкотували"референдум". Першого квітня мовлення припинив единийкримськотатарський канал АТРякий транслював передачіукраїнськоюросійською , кримськотатарськоюПричиною закриттяканалу була відмова влади в реестрації каналуПричина відмови -порушення Декларації ООН про права корінних народіва пізнішеАТР звинуватили в екстриміській діяльностіСвободу слова натеріторії Криму скасовано . Спроби мешканців автономної республікивиразити свою думку скінчились залякуванням , арестами(безпідставними), переслідуванням.

 

Рівень життя

В економічному плані від "приєднанняКріму до Росії вийгралидалеко не всі . Дохід виріс в бюджеників та пенсіонерівяких у Криму на два мільйони мешканців припадає 549 тисяч. За Даними Пенсионного фонду РК, середній розмір пенсії зараз дорівнюе 10 669 рублів (248 долорі) , тоді як у березні 2014 ця сума становила 5300 рублів (165 дол за тодішнім курсом) . Тобто середня пенсія зросла на 33,5%.

 Але вирісли і ціни. За інформацією міністерства економіки Криму, з початку року ціни на продукти харчування в Криму зросли на 28,9%. Але це в середньому. А окремо, наприклад, ціни на молоко, сир зросли відповідно на 15,9 і 18,4%. Практично в два рази подорожчало м'ясо. Покращення рівню життя в Криму та понижання цін на продукти не передбачають . Ажде в Криму немає власного виробництва. Немає ферм  , заводів , навіть прісну воду немає звідки брати . Всі продукти харчування та побуту постачаються з континенту . Раніше все привозили з України , тепер українських товарів 20 %. Якість українських товарів сильно відрізняється від російських. За експертизою європейських спеціалістів , товари , які постачає Росія , зокрема , м’ясо , молочні продукти , кондитерські вироби , не відповідають світовим стандартам , проте російському ДГСТ ( ГОСТ),  за єкспертизою росіян відповідає.

 

Залізна завіса.

 Тривалий час російські закордонні паспорта мешканцям Криму не видавали. Зараз почали . Проте, отримати шенген , чи іншу візу кримчанину дуже важко. 28 Країн світу , включаючи всі країни Євросоюзу, не визнали Крим частиною Росії , одже російський закордонний паспорт , на кордонах ціх 28 країнах не визнаються . Кримчанам  видають  закордонні паспорти з реєстрацією сусіднього Краснодарського краю, але навряд чи таким чином можна буде обійти жорсткі правила ЄС. Якщо вони звернуться для отримання «шенгену» в консульські установи, розташовані на материковій РФ, то з них все одно вимагатимуть надати копію внутрішнього паспорта і вказати місце проживання. Тобто так чи інакше в отриманні візи їм буде відмовлено.

 Практика використання російського закордонного паспорта кримчанами і севастопольцями ще не склалася, і ще до кінця не зрозуміло, які країни готові впустити на свою територію їх власників. Проте цілком імовірно, що документ будуть вважати дійсним тільки держави, що визнали Крим російським.

 У висновку хочеться додати , що останні чесні вибори в Криму були в 2014 і більше не буде. За що боролися на те й напоролися . Нам залишається побажати Криму удачі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.