З чого починається «Батьківщина»

16 червня 2015, 19:03
Власник сторінки
0
61
З чого починається «Батьківщина»

З чого починається «Батьківщина»?

Майже 14 років тому, 9 лютого 2001 року, деякі відомі на той час громадські і політичні діячі об’єдналися і створили громадську ініціативу «Форум національного порятунку» (ФНП).  В той час президентом України був Леонід Кучма, і основною метою цієї ініціативи було усунення його від влади та зміни форми правління – перетворення держави на парламентську республіку.

         Серед українців, які стояли на чолі ФНП, були такі постаті як Тарас Чорновіл, Степан Хмара, Левко Лук’яненко, Олександр Турчинов, Юлія Тимошенко та інші. Майже через рік після створення, у листопаді 2001 року, на базі «Форуму» за ініціативою Юлії Тимошенко був утворений політичний альянс, названий її ім’ям – «Блок Юлії Тимошенко» (БЮТ). Альянс продовжував боротися за те, за що боровся «Форум національного порятунку», - повалення режиму Кучми.

         Юлія Тимошенко тоді змогла викликати довіру електорату і у 2002 році на парламентських виборах БЮТ отримав 7, 26% голосів. У Верховній Раді 4-го скликання фракція мала 21 мандат.

         У 2004 році «Блок Юлії Тимошенко» підтримав Віктора Ющенка на виборах Президента. Разом з його блоком «Наша Україна» БЮТ створив коаліцію. Як відомо, тоді, згідно з попередніми результатами Центральної виборчої комісії, на президентських виборах переміг супротивник Ющенка – Віктор Янукович. Однак, це обурило опозицію. Не тільки прихильники Ющенка, а й іноземні спостерігачі з Європи і США заявили про порушення виборчого процесу та підтасування результату на користь провладного кандидата. Офіційні дані ЦВК відрізнялись від даних екзит-полу. Це спровокувало масштабні заворушення по всі країні, які отримали назву «Помаранчева революція». 

         Під час революційних подій «Блок Юлії Тимошенко» активно підтримував Віктора Ющенка. Багато тогочасних революціонерів стояли на Майдані не лише за Ющенка-президента, а й за Тимошенко-прем’єр-міністра. Власне, так і сталося. Після умовної перемоги (з огляду на подальші події і політичну долю Віктора Ющенка) Майдану і інаугурації Ющенка, Юлія Тимошенко стала прем’єром, а її соратник, Турчинов Олександр Валерійович, головою СБУ.

         У 2009 році, 7 червня, Юлія Тимошенко оголосила про намір балотуватися на посаду Президента України. У першому турі виборів Тимошенко отримала 25, 05% голосів, посівши друге місце, і, таким чином, разом з Віктором Януковичем, пройшла у другий тур голосування. В якому програла.

         У 2010 році Президентом став Віктор Янукович. Він одразу ж попросив Юлію припинити боротьбу і намагання звинуватити його у фальсифікаціях, і піти з посади прем’єр-міністра.

         Через рік, у 2011 році, Тимошенко було ув’язненно. Вирок становив сім років в’язниці із забороною протягом 3-ох років займати державні посади. Їй інкримінували перевищення влади та службових повноважень. Реакція світу тоді була одностайною – це явне політичне переслідування, а Тимошенко – політичний в’язень. Після цього були численні заяви з боку ЄС про те, що, якщо Україна хоче підписати угоду про асоціацію і мати перспективу стати членом ЄС, то однією з умов є звільнення Тимошенко.

         Власне, вийшла Юля на волю під час Євромайдану, коли 22 лютого Верховна Рада України прийняла Постанову «Про виконання міжнародних зобов’язань щодо звільнення Тимошенко Ю.В». На підставі цього документу, Тимошенко і змогла вийти на свободу.

         У 2014 році вона знову вирішила балотуватись на посаду Президента, але програла Петру Порошенку. Після виборів, Юлія стала на чолі партії «Батьківщина» і почала її реформування. На позачергових Парламентських виборах партія отримала 5,68 % голосів, або 17 мандатів за партійними списками.

         Отже, «Батьківщина» почалася з «Блоку Юлії Тимошенко». 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: БЮТ-Батьківщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.