Натхненна оповідь

15 червня 2015, 22:27
Власник сторінки
0
35
Натхненна оповідь

Книга-це не просто чорним по білому, це й джерело знань, потік чиєїсь свідомості та своєрідний обмін досвідом. Аби перейняти усе вищезгадане, треба бути готовим.

Книга-це не просто чорним по білому, це й джерело знань, потік чиєїсь свідомості та своєрідний обмін досвідом. Аби перейняти усе вищезгадане, треба бути готовим. До будь-якої  якісної літератури треба бути готовим. Адже ,як кажуть у народі: «Одна книга тисячі людей навчає».

Вперше усі читачі та інтелектуали світу відкрили для себе таке джерело знань у 2003 році, хоча писалось це з 1991 по 1997 роки. Мова йде про «Шантарам»- роман австралійського письменника Грегорі Девіда Робертса. На думку автора, «Шантарам» має декілька особливостей. Одна з них це першооснова- Біблія та «Божественна комедія» Данте, що вплетені в роман. Також Робертс говорить про те, що в його літературній системі кожна книга має два кольори, тварини чи природних стихії. Такі собі символи. І головними для цієї роботи кольорами є зелений і золотий, бо вони символізують сплеск емоційної активності. А  тезисом цього літературного шедевру є такі слова: «Я заручений з Індією, я зобов’язаний їй всім ».

Ось який сюжет має книга. Основна дія роману розгортається в Індії, в Бомбеї (Мумбаї) в 1980-х роках. Головний герой, котрий є прототипом автора - колишній наркоман і грабіжник, який втік з австралійської в'язниці, де відбував  термін ув'язнення. Після деякого часу, проведеного в Австралії та Новій Зеландії, за фальшивим паспортом на ім'я Ліндсея Форда він приїжджає в Бомбей. Завдяки особистим якостям швидко заводить знайомих і друзів серед місцевих жителів і проживаючих в Бомбеї іноземців. Селянка, мати індійського друга головного героя, нарікає його індійським іменем Шантарам, що означає в перекладі з маратхі «мирна людина» або «людина, якій Бог дарував мирну долю». Заробляє на життя, виступаючи в якості посередника в дрібних нелегальних оборудках. Поселяється в нетрях найбідніших районів, де надає медичну допомогу їх жителям. Заводить безліч знайомств в кримінальних колах. За доносом потрапляє до в'язниці, де в жахливих умовах проводить 4 місяці. Після звільнення починає працювати на крупного бомбейського мафіозі Абделя Кадер Хана, до якого відчуває майже синівську любов. Ліндсей займається багатьма нелегальними речами. А через якийсь час головний герой вплутується  в ще більш цікаві історії.

Щодо зовнішнього вигляду книги. Усіх нас насторожують великі, товсті книжки і ми не завжди беремося за їх читання. В цьому випадку теж саме. Та прошу вас не відкладайте «Шантарам».  Після того, як ви  вже помітили об'єм, ваш погляд приковує обкладинка. На ній зображений один із головних символів Індії-Тадж Махал у сутінках минаючого дня і це вже манить. Дивлячись на обкладинку цієї книги точно розумієш дві речі. Перша- зовнішнє точно не говорить про глибину внутрішнього. Друге-ніщо не замінить відчуття книги в руках. Товстої палітурки та запаху подальшої історії.

Це перша літературна робота, в якій, особисто я, бачила стільки позитивних відгуків. На хвилиночку, 3 сторінки книги, таким результатом не може похвалитись більшість сучасних бестселерів. Приємні коментарі є, як від простих людей, так і від авторитетних письменників, газет, журналів, видань.

Тож від зовнішнього до внутрішнього. Всередині книги ви знайдете не тільки сюжет героя, а й увесь зовнішній світ. Індія з її одночасно бідним населенням та яскравою культурою, незвичними запахами і контрастами в усьому. Чому захоплює і чіпляє? Тому, що даєшся диву стійкості, відважності, самовіддачі, але в той самий час і безрозсудності та шаленості головного героя. Як після деяких моментів йому взагалі вдається вижити? Та й зрештою, як емоційно вистояти у вирі такого життя? І на все це є відповідь-любов до людей і їх прощення, сила покаяння та прийняття. Прості істини, котрим вчить будь-яка віра.   

З кожної ситуації чи моменту ми виносимо урок. В цій історії урок в тому, аби навчити людину жити яскраво та цінувати своє існування на цій землі, щоб уникнути  присмак прісності життя.

Якщо вам подобається відкривати для себе щось нове та дійсно коштовне, то я с гордістю рекомендую «Шантарам»-це подорож у пригоди та чужу долю, проте це й урок любові до людей, пізнання себе та свого існування у цьому світі. Як сказав Джонатан Керрол: «Людина, котру «Шантарам» не зачепить до глибини душі, або не має серця, або мертвий, або і те і інше одночасно. «Шантарам»-  це «Тисяча і одна ніч» нашого віку. Це безцінний подарунок для всіх, хто любить читати».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: книга
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.