Щодо змін до Конституції України на референдумі: реакція на позицію Яценюка

25 березня 2015, 15:36
Власник сторінки
Політолог
0
102

Референдум по змінам до Конституції України

Прем'єр Арсеній Яценюк виступає за прийняття положень нової Конституції на референдумі. Про це він заявив під час селекторної наради з питань виконання місцевих бюджетів у вівторок в Києві, передають Українські новини. "Країні потрібна нова Конституція. Вважаю, що основні положення української Конституції мають бути затверджені на всеукраїнському референдумі", - заявив Яценюк. Він додав, що президент, парламент і уряд разом з українським народом в найкоротші терміни напишуть нову європейську українську Конституцію, яка передбачить як додаткові повноваження, так і додаткову відповідальність регіонів, врегулює питання балансу влади, визначить нову прозору судову систему, систему органів прокуратури, органів боротьби з корупцією.

Як повідомлялося, З березня Порошенко створив Конституційну комісію для розробки змін до Основного закону на чолі з головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом. http://korrespondent.net/url.hnd?url=http://www.pravda.com.ua/news/2015/03/24/7062473/

Варто зауважити, чи справді Яценюк вважає повністю не правоздатною та недієвою нинішній варіант Конституції України зразка 2004 року, у якій відображено баланс влади на користь парламентсько-президентської республіки, а не навпаки? Якщо так, то що саме у цій конституції «не так»?

У разі, якщо мається на увазі внесення кардинальних змін до чинної Конституції України, то варто керуватися її розділом ХІІІ. Згідно даного розділу, зокрема статті 154: «Законопроект про внесення змін до Конституції України може бути поданий до Верховної Ради України Президентом України або не менш як третиною народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України». У статті 155 зазначається, що законопроект про внесення змін до Конституції України, крім розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України", попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради України, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради України за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу Верховної Ради України. Згідно статті 156, законопроект про внесення змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" подається до Верховної Ради України Президентом України або не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України і, за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України. http://korrespondent.net/url.hnd?url=http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/254%d0%ba/96-%d0%b2%d1%80/page3

Очевидно, знаючи це, А.Яценюк вважає за потрібне вносити зміни до розділів І, ІІІ та ХІІІ. І якщо ІІІ та ХІІІ можуть не суттєво змінитись, то «Загальні засади», очевидно, планується кардинально переробити.

Тому, нічого нового А.Яценюк сьогоднішньою позицією, щодо того, що прийняти положення нової Конституції потрібно на референдумі, не виразив. Це лише відображення чинної норми (стт.156) Конституції України.

Проблемним питанням залишається те, що влада хоче змінювати у конституції (очевидно, що на свою користь), та чи долучиться громадський сектор (зокрема, фахівці з конституційного права) у черговий раз до чергової розробки конституції для України, оскільки головою Конституційної комісії є голова ВРУ – В.Гройсман.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.