Чи дочекаємось ми свого Черчиля?

05 березня 2015, 13:30
Власник сторінки
0
402
Чи дочекаємось ми свого Черчиля?

У липні 1939 р. вулиці Лондона були заклеєні плакатами: "Скільки коштує Черчиль". Чоловік, який організував цю акцію пізніше розповів: "Я хотів, щоб люди задумались про повернення Вінстона Черчиля".

У липні 1939 р. вулиці Лондона були заклеєні плакатами: "Скільки коштує Черчиль". Чоловік, який організував цю акцію пізніше розповів: "Я хотів, щоб люди задумались про повернення Вінстона Черчиля".

5 березня минає 69 р. від того дня, коли 61-й та 63-й прем'єр-міністр Великої Британії сказав свою знамениту фразу під час виступу у Вестмінстерському коледжі, якою окреслив міжнародну політику подальшої історії ХХ ст., а то й початку ХХІ ст. "Залізна завіса опустилась над континентом, - промовив Черчиль, - холодна війна з Росією прийшла на зміну гарячій війні з Німеччиною". Ненависть Черчиля до більшовиків проявилась одразу ж після Жовтневої революції. Очоливши у 1917 р. військове міністерство Великобританії він зосередив всі свої сили у зовнішній політиці на військовій інтервенції у Росії - однак, уряд наказав йому відізвати війська. Але якщо б він досягнув успіху...

Історія, як шахмати - партія кожного разу інша, але комбінації ті ж самі... Чого можна повчитись в історії військового журналіста, який із 91-го року свого життя п'ятдесят п'ять провів у Парламенті (перший раз був обраний у віці 26 р.), тридцять один в Кабінеті міністрів і практично дев'ять років був прем'єр-міністром своєї країни.

З-поміж багатьох рис характеру Черчиля варто відмітити його вміння без оглядань встановлювати діагнози... Очоливши Уряд 13 травня 1940 р. він сказав прямо: "Я не можу запропонувати нічого, окрім крові, тяжкої праці, сліз та поту". Свою місію він окреслив у наступному: "Перемога, перемога будь-якою ціною; перемога, незважаючи на весь жах; перемога, яким би довгим і важким не був шлях, тому що без перемоги не буде життя". Для того, щоб зорієнтуватись у зовнішній політиці попереднього Уряду Великої Британії можна навести цитату Невілла Чемберлена щодо окупації Чехословаччини та Польщі у 1939 р. Тогочасний 60-й прем'єр-міністр заявив: "Це далекі країни, про які ми нічого не знаємо". У 1933 р. майбутній 62-й прем'єр-міністр від Лейбористської партії Клемент Еттлі сказав у парламенті: "Ми категорично проти всього, що зв'язано з озброєнням". Пацифізм зашкалював...

Прийшовши до влади Черчиль зробив ставку у збройних силах передусім на авіацію. До початку 1942 р. Велика Британія вже випереджала Німеччину у випуску літаків (до того виробництво йшло практично в унісон). Бій за острови розпочався в кінці червня 1941 р. Королівські Військово-повітряні сили дали належну відсіч. Втрати були у співвідношенні три до одного. 

20 серпня Вінстон Черчиль промовив у Парламенті: "Ніколи ще за всю історію війни так багато не були зобов'язані так небагатьом". Що у наслідку дозволило Сполученому Королівству піти у наступ у Другій світовій війні. 

Черчиль став рятівником нації і набув нечуваної популярності. Секретар прем'єр-міністра Брендон Брекен писав, як гуляючи парком Черчиль натрапив на чоловіка, який сварився із жінкою. Впізнавши прем'єр-міністра, чоловік знявши капелюха сказав: "Вибачте, бос - як Ви поживаєте, сер?".

Однак, після завершення Другої світової війни у 1945 р. Консервативна партія Вінстона Черчиля програла вибори лейбористам. Історик Пол Джонсон так пояснює вибір британців: "Мало хто голосував проти Черчиля. Люди голосували проти консерваторів, точніше проти вищої касти суспільства,  проти офіцерів, які говорили з високомірним акцентом, носячи кавалерійські бріджі та п'ючи портвейн після обіду".

Поява вільного часу дала можливість Черчилю сісти за палітру та написалння мемуарів. У 1948 р. йому присвоїли звання почесного члена Королівської академії мистецтв (за своє життя він намалював більше 500 картин). У 1953 р. за свої п'ять томів мемуарів, ставши другим істориком, Черчиль отримав Нобелівську премію по літературі. 

Повернення Черчиля на посаду прем'єр-міністра відбувлось у 1951 р., у 77-річному віці. У 1946, коли журналісти запитали у Черчиля про причини успіху - він невагаючись відповів: "Збереження енергії. Ніколи не стій, якщо присісти, і ніколи не сиди, якщо можеш прилягнути".  

(за матеріалами книги Пола Джонсона "Черчиль")
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.