Громадськість не дала Фонду державного майна України запровадити корупційну схем

25 грудня 2014, 22:37
Власник сторінки
Голова Партії захисників Вітчизни
0
65

Громадськість не дала Фонду державного майна України запровадити корупційну схему при підвищенні кваліфікації оцінювачів

24.12.2014 року Юрій Кармазін відвідав круглий стіл на тему «Вдосконалення системи професійної підготовки оцінювачів в Україні», в якому взяли також участь Заступник Голови Фонду Нікітін Ю.В. та начальник департаменту фінансового обліку Федоренко Ю.Г., темою обговорення якого були проекти наказів Фонду державного майна щодо навчання та підвищення кваліфікації оцінювачів.

Причиною участі в круглому столі була значна стурбованість та обуреність громадськості, громадських організацій, фізичних осіб-підприємців, саморегулюючих організацій.

В ході обговорення, вивчивши проекти наказів Фонду державного майна України «Про внесення змін до наказу ФДМУ від 15.04.2002 № 754 « Про затвердження Загальних  вимог до змісту навчальних програм базової підготовки оцінювачів та програм підвищення кваліфікації оцінювачів», «Про внесення змін до наказу ФДМУ № 1977 від 29.10.2001 «Про затвердження положення про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів», «Про внесення змін до наказу ФДМУ від 20.10.2001 № 1996, «Про внесення змін до наказу ФДМУ від 13.12.2002 № 1997 «Про затвердження Положення про порядок роботи екзаменаційної комісії» Юрій Кармазін дійшов до висновку, що дані нормативно-правові акти є такими, що не відповідають статтям 19, 22 Конституції України, перевищують повноваження ФДМУ, звужують існуючі права та інтереси людини і громадянина, містять норми, які суперечать задекларованій політиці реформ Уряду.

Зокрема, проаналізувавши вказані проекти та підрахувавши деякі показники, що наведені в них «нововведення» не піддаються ніякій критиці та просто знищують професію оцінювача.

Проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до наказу ФДМУ від 15.04.2002 № 754 « Про затвердження Загальних  вимог до змісту навчальних програм базової підготовки оцінювачів та програм підвищення кваліфікації оцінювачів» містить не лише вимоги до змісту навчальних програм, але й встановлює «мінімальну» кількість годин для навчання та підвищення кваліфікації.

До «нововведень» на два напрямки оцінки майна припадало 92 години, а сьогодні Фонд державного майна України, всупереч програми діяльності Уряду з дерегуляції та розширення повноважень саморегулюючих організацій, збільшує кількість годин для проведення підвищення кваліфікації оцінювачів до 249 годин, тобто в 2,7 рази. Окрім того, Фондом встановлено максимальну тривалість семінару в 8 годин та максимальну кількість учасників – 50 оцінювачів. За такої кількості годин,  оцінювачу потрібно провести 31 день для участі в семінарах, конференціях, що є просто неможливим.

Тобто, оцінювачу за два роки потрібно відвідати 31 семінар. Підрахувавши кошти, які необхідно витратити на відвідування семінарів ( вартість семінару, вартість проживання в готелі, добові, транспорт) необхідно витратити близько 50000 тис. грн. за два року, що становить більше 2000 грн. в місяць. Такий підхід Фонду державного майна доводить оцінювачів до зубожіння, адже більшість з них не заробляють й двох тисяч гривень на місяць.

Окрім того, для проходження курсу підвищення кваліфікації оцінювач повинен виступити на семінарах та конференціях 460 хвилин. Максимальна доповідь на семінарі, конференції не повинна перевищувати 20 хвилин. Тобто, необхідно кожному оцінювачу виступити на 23 конференціях, що є просто неможливим.

Для кожного оцінювача, який проходить курси підвищення кваліфікації встановлена вимога обов’язкового публікування матеріалів та статей у періодичних виданнях, перелік яких визначений Фондом державного майна України, в розмірі 285 тисяч друкованих знаків, що дорівнює дисертації кандидата наук.

Вказаними проектами встановлюється тотальний контроль за програмами навчання та підвищення кваліфікацій, зобов’язуються навчальні заклади встановити постійний інтернет відео нагляд за проведенням семінарів та конференцій для доступу Фонду, визначений обмежений перелік суб’єктів оціночної діяльності для стажування, зобов’язують викладачів, що виступають на семінарах надавати свої конспекти Фонду.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»  оцінювачі зобов'язані  не  рідше  одного  разу  в  два   роки підвищувати  кваліфікацію  за  програмою  підвищення кваліфікації. Невиконання цієї вимоги є підставою для   зупинення дії кваліфікаційного свідоцтва оцінювача.

Проте, статтею 16 вказаного Закону встановлені виключні підстави для зупинення дії кваліфікаційного свідоцтва, зокрема: неодноразове грубе порушення оцінювачем нормативно-правових  актів  з  оцінки  майна; рішення суду за фактами непрофесійної оцінки майна,  яка проведена оцінювачем;  наявність  у  оцінювача  непогашеної   судимості   за корисливі   злочини;   з'ясування   факту   неправомірної   видачі кваліфікаційного свідоцтва.

Всі навчальні програми підвищення кваліфікації потребують погодження з Фондом державного майна та діють протягом шести місяців з дати погодження.

Проте, статтею 14 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» професійна підготовка   оцінювачів  здійснюється  навчальними закладами,  які уклали угоди  про  співробітництво з професійної підготовки  оцінювачів  з  Фондом  державного майна України.  Фонд державного майна України повинен сприяти  створенню  конкурентного середовища  серед  навчальних закладів,  які здійснюють професійну підготовку оцінювачів.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про Фонд державного майна», ФДМУ організовує професійну підготовку оцінювачів, затверджує вимоги до керівників суб'єктів оціночної діяльності та оцінювачів, що працюють у їх складі.

Тому,  вказаними нормативно-правовими актами Фонд державного майна перевищує повноваження надані йому законами України.

Проекти нормативних актів Фонду державного майна України є таким, що суперечать п.п. 6.1, 6.3, 6.8. програми діяльності Уряду, якими передбачено делегування функцій держави саморегулівним організаціям, відхід від системи обтяжливого контролю за всіма суб’єктами господарської діяльності, розширення кількості видів діяльності, які можуть самостійно оцінювати себе на відповідність вимогам та прийнятим нормам державного нагляду.

Тому, вказані зміни приведуть до монополізації на ринку оцінювання, що нагадує період злочинного режиму Азарова-Януковича, коли на ринку оцінювання залишилось дванадцять монопольних компаній Олександра Януковича.

Завдяки виступу Юрія Анатолійовича у громадськості, суб’єктів оцінювання, саморегулівних організацій з’явилася надія на краще майбутнє, що вказані зміни не будуть внесені, не буде монополізовано ринок оцінювання, не порушуватимуться їхні права шляхом втручання держави в їхню діяльність та змусило Заступника Голови Фонду державного майна України погодитись на вимоги громадськості та провести громадські слухання за участі саморегулівних організацій.

Надаємо відеозапис виступу Юрія Кармазіна для ознайомлення.  

https://www.youtube.com/watch?v=293xqcNrDXc 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.