Блог Максима Бондара: Про денонсацію угоди з головним офшором України

19 грудня 2014, 13:12
Власник сторінки
0
24

Cтаття присвячена законопроекту Прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо скасування угоди з Республікою Кіпр та виключення її зі списку офшорних зон.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що діюча угода з Кіпром будувалася на принципі захисту найбільш заможних верств населення і передбачало нульову ставку оподаткування будь-якого майна через офшорні компанії. Це можна підтвердити тим, що в останні роки різко збільшився вивід коштів з України на офшорні рахунки (в основному на Кіпр). За інформацією, яку опублікував на своєму Facebook в літку екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, за шість місяців 2014 року за допомогою непрямих експортних контрактів в країни з пільговим режимом оподаткування вже пішло 133 млрд. гривень. 

У зв’язку з таким масовим відтоком українського капіталу Кабінет міністрів України подасть до Верховної Ради проект закону про денонсацію угоди про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром і проведе переговори про підготовку нової угоди. Дана угода буде побудована вже, за словами Яценюка, вже не інших принципах, а саме: оподаткування повинно відповідати тим ставкам і розмірам податків, мають країни Європейського Союзу. В тому числі повинна бути скасована нульова ставка оподаткування за операціями купівлі-продажу  будь-якого майна, акцій, інших активів, які зараз не оподатковуються, оскільки парламент відмовлявся скасовувати дану угоду.

До речі, якщо уважно передивитись історію затверджень офшорних зон, то можна побачити дуже цікавий факт. В 2005 році (за прем’єрства Юлії Тимошенко) було внесено зміни в перелік офшорних зон. Однією з таких змін Республіку Кіпр було внесено до переліку офшорних зон, а в 2006 році (вже за прем’єрства Юрія Єханурова) Кіпр зі списку прибрали. У зв’язку з чим можна зробити висновок, що наші посадовці протягом року внесли та виключили Кіпр з даного списку, тому, що багатьом олігархам, депутатам та іншим високопосадовцям, було не вигідно його там залишати.

Внаслідок денонсації зазначеної Угоди значно скоротяться обсяги виведення капіталу до Кіпру, суттєво зменшиться кількість операцій за участю Кіпру, кінцевою метою яких є мінімізація податкових зобов’язань, а відтак – нівелюється негативний вплив Угоди на податкову систему України від надання необґрунтованих податкових пільг, що в свою чергу  зумовить збільшення надходжень до бюджету України. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Яценюк,Кабмин Украины,офшори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.