Чи вдасться врегулювати кризу на політичному олімпі Вінниччини?

10 грудня 2014, 18:41
Власник сторінки
0
39

Чи вдасться врегулювати кризу на політичному олімпі Вінниччини?

9 грудня на брифінгу у Верховній Раді голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко заявив, буквально, наступне: «майдан виступив на захист голови обласної ради, якого хотіли звільнити» (http://i-vin.info/news/sergiy-svytko-rozpoviv-u-verkhovniy-radi-shcho-naspravdi-vidbulosya-pid-vinnytskoyu-oda-6-grudnya-9164).

Наступного дня, під час президії обласної ради голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник зазначив, що вимагає розглянути питання про висловлення собі недовіри на найближчу сесію. Першим питанням (https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%B9-%D0%9E%D0%BB%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%BA/1490813941154443?ref=br_rs).

У цих двох заявах – величезне провалля між розумінням різних груп на політичній арені Вінниччини про власну відповідальність. Свитко – відчайдушно чіпляється за крісло чиновника. Коли виникає питання про розгляд відповідності його персони займаній посаді – закликає людей вдаватися до акцій протесту, заздалегідь «виписує» понад 300 осіб бути безпосередньо присутніми у сесійній залі (як би, цікаво, вони туди влізли?). А потім поїхав скаржитися на всю країну, що його, Свитка, можуть позбавити чиновницького крісла та зарплати.

Виносити ж на розгляд власних колег питання про власний професіоналізм Свитко злякався.
Губернатор Олійник поступив діаметрально протилежно. Якщо депутатський корпус вирішить, що обласна адміністрація не можу знайти з ним порозуміння, або не виконує власні функції – її керівництво готове піти у відставку. Не на вимогу 2-3 десятків осіб, які проголосили себе «єдиними представниками» Майдану та рупором громади. І не тому, що власні підлеглі поширюють у соціальних мережах інформацію, на кшталт: «майдан обрав – ніхто не має права знімати».

Керівництво обласної державної адміністрації розуміє власну відповідальність перед громадянами області, перед депутатським корпусом, і зафіксувало готовність поступитися політичними амбіціями, щоб врегулювати ситуацію, яка ще довго може давати привід для потенційних конфліктів.

Натомість Свитко та абсолютна меншість депутатів обласної ради, яка його підтримує, власними амбіціями поступатися не готові та не будуть. У розумінні Свитка є дві точки зору – його та «неправильна».

Буде прийнято відставку губернатора Вінницької області? Навряд чи. Обласна рада недієздатна в принципі, тому голосів за жодне кадрове рішення у неї не буде.

Але сторони політичного процесу у Вінницькій області власне обличчя продемонстрували дуже яскраво. Свитко та ті особи, які називають себе «голосом Майдану», відповідальності нести не хочуть ні за що (а це підтвердила стурбованість користувачів соціальних мереж, які як один встали на захист декількох затриманих провокаторів). Виконавча влада, яку, між іншим, також затвердив вінницький Майдан, таку відповідальність взяти на себе готова.

Остаточний вибір – за вінничанами, які під час наступних місцевих виборів мають висловити рівень власної довіри до провідних політичних сил області. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.