Номери підвищеної комфортності: пропозиції ГО "Публічний аудит" до реформи МВС

09 грудня 2014, 13:31
Власник сторінки
Магистр правоведения
0
199
Номери підвищеної комфортності: пропозиції ГО  Публічний аудит  до реформи МВС

У рамках реформи МВС ГО «Публічний аудит» проаналізувала, яких змін потребує система продажу державних номерних знаків і як з її допомогою щорічно залучати до держбюджету України понад 200 млн грн

Наразі система діє таким чином, що державні номерні знаки реєстраційних підрозділів ДАІ видаються у довільному порядку і переважна більшість коштує 135 грн незалежно від комбінації цифр: тобто, офіційна вартість на АА7000ВР та АА4698СХ однакові. Додаткова плата передбачена лише за 18 номерних знаків – 0001–0009 та 1111–9999 (Наказ МВС України від 29.10.2007 № 432). Тоді як на ділі є щонайменше плюс ще 262 номери, які користуються попитом і на тіньовому ринку реалізуються за додаткову плату – від $300 до $2 тис. і значно вище. Норми інструкції про порядок державної реєстрації транспортних засобів не забороняють «притримувати» найпопулярніші номери, бо в редакції наказу МВС від 17.09.2012 № 809 вказано виключно таке: «Свідоцтва про реєстрацію ТЗ, тимчасові реєстраційні талони та номерні знаки ТЗ видаються лише зі складу Центру, в якому проводиться реєстрація, та тільки в порядку зростання цифрових позначень (крім номерних знаків)». 
Тож, після отримання реєстраційними підрозділами ДАІ чергових серій державних номерних знаків, із загальної маси відбираються ті номери, що користуються попитом серед автовласників (0777, 0555, 1234 тощо). Зберігаються вони разом зі звичайними, але «простим смертним» не видаються. Річ у тім, що «особливі» номера залишають VIP-клієнтам, які платять за них дуже щедро, – тільки потрапляють ці гроші не в держбюджет, а в кишені керівництва ДДАІ.
Чинна редакція інструкції про порядок державної реєстрації дозволяє відкладати “красиві номери” для подальшої реалізації за додаткову плату. Фактично, так узаконюються корупційні прояви в реєстраційних підрозділах ДАІ при продажі номерних знаків. 
У 2013 р. було зареєстровано 440 тис. автомобілів. Для цього необхідно було придбати та видати 44 серії номерних знаків, кожна з яких складається з діапазону в 10 тис. номерних знаків (приміром, АА0001АР – АА9999АР). За реалізацію згаданих вище «красивих» 262-х номерних знаків держава отримує 35 370 грн при їх орієнтовній ринковій вартості у 2 332 800 грн – і так з кожної серії. Помноживши зазначені суми (офіційну та неофіційну) на 44 серії державних номерних знаків, отримаємо надходження до бюджету 2013 р. в сумі, дещо більшій за 1,5 млн грн. При цьому понад 100 млн грн залишилися в тіні.
Офіційна вартість 18-ти VIP номерних знаків в Україні коливається від 7 500 до 20 тис. грн. Найпопулярнішими, а отже, й найдорожчими є номера з комбінаціями цифр 0001–0009 та 5555, 7777. Номера з однаковими цифрами – такі, як 1111–4444, 8888 та 9999, є не менш затребуваними серед водіїв і коштують 10 тис. грн. А от комбінація 0006 та 6666 вважається менш «красивою» – тому ціну за такі номера встановлено в розмірі 7 500 тис. грн (Наказ МВС України від 29.10.2007 № 432 “Про встановлення вартості номерних знаків легкових автомобілів, виготовлених відповідно до вимог державних стандартів, які мають комбінацію з чотирьох однакових цифр і в межах від 0001 до 0009, що видаються за бажанням власників легкових автомобілів”).
Передбачена МВС вартість номерних знаків є мізерною, адже власники автомобілів вартістю десятки мільйонів гривень (як-от: “Bentley” та “Maserati”) люблять розкіш і готові за неї платити. Тоді як найдорожчий номерний знак коштує не дорожче їх щоденної вечері в ресторані.
До прикладу, найдорожчий номерний знак “1” у 2008 р. на аукціоні придбав бізнесмен із ОАЕ за $ 14,3 млн. Другий за вартістю номерний знак “5” було продано в Абу-Дабі за $ 6,86 млн. Третій із найдорожчих VIP-номерів “7” коштував його власникові $ 4,6 млн. До речі, ці номерні знаки продавались на державних аукціонах. Така практика поширена і в США, Великобританії та інших країнах, де навчилися заробляти чималі гроші на прихильниках VIP-життя.
В Україні заведені свої «аукціони». Так, нещодавно 280 тис. грн отримав би інспектор МРЕО від VIP-клієнта за номер 0007, якби його не спіймали на гарячому співробітники СБУ. 
Як бачимо, ціни, визначені МВС, не відповідають реаліям сьогодення та потребують негайних змін. ГО «Публічний аудит» всього-на-всього пропонує розширити перелік платних номерних знаків та узаконити ринкові ціни на «красиві» номерні знаки, які негласно діють на сьогодні. Зокрема, збільшити вартість 18 VIP-номерів щонайменше в 10 разів, запровадивши таким чином своєрідний “податок на розкіш”. Це дало б змогу щорічно поповнювати державний бюджет сумою в понад 200 млн грн. 
Викорінити тіньовий продаж державних номерних знаків можливо лише за умови усунення наявної корупційної схеми й запровадження прозорих та чітких правил. Повний перелік номерних знаків має пропонуватися автовласникові офіційно у відповідному реєстраційному центрі. Усі платежі повинні здійснюватися відповідно до затвердженого тарифу, а для фіксування порушень із продажу номерів має діяти спеціальна гаряча лінія МВС або Департаменту внутрішньої безпеки. 
Номерний знак має купуватися лише під час реєстрації (перереєстрації) автомобіля, бо це унеможливить викуп номерних знаків для їх подальшого перепродажу. Той номерний знак, що вже був у використанні, має бути закріплений лише на інший автомобіль власника номерного знака або його родича. 
Крім того, при купівлі будь-яких номерних знаків не повинно бути посередництва керівників ДАІ – жодних вказівок, дозволів чи погоджень. 
Лише такі кроки у реалізації державних номерних знаків відповідатимуть суті реформи МВС, яка, як декларується, покликана перетворити місію МВС з “карати” та “кришувати” на “служити” та “захищати”.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: МВС,реформы,ДАІ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.