Трансформація ЗВИЧАЙНОГО українського виборця у НЕПІДКУПНОГО виборця

09 вересня 2014, 18:09
Власник сторінки
0
61
Трансформація ЗВИЧАЙНОГО українського виборця у НЕПІДКУПНОГО  виборця

«Україна для людей», «Творю добро!», «Вмєстє побєдім!», «Кияни передусім» - слогани передвиборчих кампаній різних часів, загорнуті у яскраву обгортку з підкупу та обіцянок. За 23 роки незалежності,

Держава напередодні парламентських виборів. Президент Порошенко виконуючи одну з своїх передвиборчих обіцянок, зробив усе від нього залежне для того, щоб перезавантажити ВРУ. Пролюструвати, покарати, недопустити, обмежити, унеможливити керівництво суспільством дегенеративними представниками політичної еліти. В першу чергу тими, хто був (ПРОДОВЖУЄ БУТИ) соратниками тоталітарного режиму Януковича, хто голосував за диктаторські закони 16 січня, хто в стінах Ради виступав за анексію Криму та підтримував сепаратистів Сходу.

Але чи вдасться оновлення законодавчої влади? Зміни в життєвих стандартах  та потребах більшості співвітчизників, які так чи інакше впливають на динаміку суспільства, чи призведуть вони до правильного вибору, до появи нових лідерів та нової формації чесних, проєвропейських політиків? При тому, що українці обиратимуть нову Раду за старою змішаною системою, поза поняттями  рівності можливостей кандидатів у виборах та  конкурентної боротьби.

«Україна для людей»,  «Творю добро!»,  «Вмєстє побєдім!», «Кияни передусім» - слогани передвиборчих кампаній різних часів, загорнуті у яскраву обгортку з підкупу та обіцянок. За 23 роки незалежності, український політикум зазнав чи не найбільш глобальних інновацій у сфері підкупу виборців. Як явище масового характеру з певними автентичними рисами й ознаками, підкуп вже давно перестав бути одним з видів порушення виборчого законодавства (у відповідності до КПК, підкуп виборців карається позбавленням волі терміном від 2 до 5 років). Сьогодні це самостійний об’єкт дисертаційного дослідження: мотивація, різновиди, форми, категорії, ознаки – все це тема для детального вивчення,  метою якого є трансформація ЗВИЧАЙНОГО українського виборця у НЕПІДКУПНОГО українського виборця.

 «Віддайте голос» - як спільна мета  всіх кандидатів-мажоритарників-  приховує стратегію підміни цінностей, експлуатацію життєво-важливих проблематик, психологічно впливає на свідомість людини, іноді, навіть через призму понять меншовартості. Грошова й позагрошова форма виборчих «презентів», оновлення схем та варіацій підкупу ставлять під сумнів не тільки щирість  стратегії народного обранці у Раді, але й є загрозою для українців –за рахунок «вливань» в мажоритарний округ  новообраний депутатський корпус виблискуватиме вже до болі  знайомими обличчями.

 Хочу нагадати, що підкуп, як  надання товарів і послуг ( за заниженими цінами або безоплатно), з  закликами голосувати за певного кандидата, є масштабним передвиборчим явищем. В основному, на жаль,  безкарним. Реалізацією ж «ощасливлення» населення займаються як особисто кандидати та їх команда, так і благодійні фонди (іменні чи спонсорські).

 Тепер про 23-річний досвід підкупу народу  українськими політиками. З кожним роком технічний прогрес бере своє – інновації є й в сфері «дарунків». Хоч найчастіше в Україні політичні агітатори й досі використовують продуктові набори, проте безкоштовний wi-fi та поповнення мобільних телефонних рахунків теж зафіксовано. Прогрес, одним словом.

 Отже, український виборець сьогодні стоїть перед особливо широким асортиментом надаваних товарів і послуг від піар-технологів небідних кандидатів-мажоритарників, а подекуди, й партій:

 Перша група – харчі:

продуктові набори (вартість від 50 до 200грн), «цариця підкупу» — гречка,  квас, горілка,   шампанське з фото, діяльність соціальних магазинів.

 Друга група – непродовольчі товари:

 сертифікати на парфуми, ліки, отрута проти колорадських жуків  «Смерть жукам», шкарпетки, окуляри, безкоштовні комплекти шкільної форми учням середньої школи, зошити та шкільне приладдя, велосипеди місцевим поштарям, книжки до бібліотек, іграшки, спортінвентар, тенісні столи, стільці, таблиці перевірки зору, кварцові лампи, інгалятори,  церковні календарі (журналістами зафіксований випадок зображення мажоритарника поруч з Богородицею),  постільна білизни для лікарень,  картки поповнення мобільних телефонів.

 Третя група – техніка:

медобладнання для лікарень, ноутбуки, музичні центри, мультимедійні дошки, телевізори, комп’ютерні флешки,  фонендоскопи і тонометри,  електрочайники, мобільні телефони. Так, одни з мажоритарників підкуповув ... молодь мобілками:  у будинках культури збирав місцевих та школярів із ближніх сіл і проводив конкурс на найкращу писанку,  шістьом переможцям  дарував мобільні Samsung.

Для поширення «презентів» використовується як точковий метод, так і адресна доставка. Прикладом останньої є передвиборча агітація Донецької обласної організації Партії регіонів, яка у квітні 2012р  розпочала адресну доставку побутової техніки в містах і районах області ліквідаторам ЧАЕС (чорнобильцям розвозили мікрохвильові печі (34 шт.), телевізори (39 шт.), холодильники (46 шт.).

 Є й кандидати з серйозними намірами, які якщо й купують, то відразу машини. Так, у 2012р. на Херсонщині  один з кандидатів-мажоритарників подарував міліції  5 автомобілів,  зокрема й одну патрульно-постову машину.

 
 Четверта група – будівельні «презенти»:

побудова майданчиків, лавок біля будинків, організація ремонту будинків чи прибудинкових територій, будівництво капличок,  ремонт дороги (подекуди з коштів бюджету),  встановлення освітлення.

 Пята група – розваги та послуги (відповідно до вікової категорії виборців:

квитки в нічний клуб, екскурсії до дельфінарію, кінотеатру,  поїздки виборців на футбольні матчі ( наприклад відомий факт, коли медики району відзначили професійне свято спільно з  кандидатом-мажоритарником Олександром  Герегою, який подарував хмельниччанам 15 квитків на матч у Донецьку «Україна-Англія»), екскурсії по святих місцях (особливим попитом тут користується Почаївський комплекс), безкоштовно перукарські послуги та огляд молочних залоз,  путівки на відпочинок дітям та бюджетникам, квитки в цирк, безкоштовні консультації для учнів із малозабезпечених родин щодо підготовки до ЗНО, страхування (на  Хмельниччині один з кандидатів власним коштом  застрахував майже 4 тисячі місцевих школярів від травм та нещасних випадків), концерти зірок естради, підписка на періодику, встановлення газових лічильників, безкоштовні курси іноземних мов, безкоштовна психотерапевтична допомога, діяльність клубів дитячого розвитку.

Одна з останній новацій, яку використовував під час зустрічей з виборцями Азаров-молодший - це допомага підприємцям з участю у міжнародній виставці. Новим та недешевим методом відправлення за кордон  для вивчення закордонного досвіду  представників місцевого самоврядування. Так, завдяки депутатові облради Богдану Гдичинському та його Міжнародній громадській організації «Івано-Франківське земляцтво» , прикарпатська делегація відвідала Австрію  (у складі 150 осіб!).

Останнім словом крокування  «підкупної» кампанії в ногу з часом є проведення виборцям мережі Інтернет.

 Шоста група – гроші:

 в конвертах (конверти з грошима вкладаються в подарункові набори), стипендії (наприклад,  разові стипендії у розмірі 1 000 гривень обдарованим учням та заслуженим вчителям), премії, перераховані кошти на заклади охорони здоровя та освіти. Одни дніпропетровський депутат роздавав школярам гроші   в конвертах з 50 гривнями під час шкільних лінійок.

 Як висновок хочу зазначити: шановні українські виборці, від кожного залежить процес трансформація української політичної еліти. З тих, кому плювати на Україну на тих, хто захищатиме український суверенітет.  Відтак, кожен має нести особисту відповідальнсть за свій вибір, за свою поведінку під час виборчої кампанії. Сьогодні, незалежно від місця проживання, соціального статусу та освіти,  кожен виборець є люстратором!

 Відтак, громада має розуміти необхідність змін і трансформацій в політиці. І тут велика відповідальність лежить на легітимно обраних й народом підтриманих селищних, сільських, міських лідерах суспільної думки, якими є голови й мери. Переконання у тому, що «старий  кандидат вже щось «відбив» з інвестицій у свій виборчий округ, тому крастиме менше, ніж  новий» є помилкою. Міркуйте більш глобально.

 І ще одне. Не впевнений, проте хочу вірити, що після шокової терапії, якою для мільйонів українських людей стала Революція гідності,  сьогодні є анексований Крим та АТО, «презенти» від майбутніх «слуг народу» перестануть мати таку  магічну силу.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.