Ніхто крім нас або розвиваймо місцеве самоврядування

01 квітня 2015, 18:05
Власник сторінки
0
60
Ніхто крім нас або розвиваймо місцеве самоврядування

Декілька слів про внесення змін до Положення про міський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування

Депутати Київської міської ради завтра на сесії розглядатимуть зміни до Положення про міський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Зміни, що пропонуються,   доповнять вже існуючі  види ініціатив в галузі самоврядування та самоорганізації.

 Детальніше. Профільна комісія Київради  з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків погодилася з Департаментом суспільних комунікацій в необхідності більш чіткого впорядкування Положення, зокрема, щодо  коректив у частині організаційного забезпечення конкурсу та порядку визначення його переможців. Про необхідність змін до Положення про міський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, яке було прийняте у 2011р, на сесії доповідатиме голова ПК з місцевого самоврядування Олександр Бродський.

 Відтепер, в разі підтримки депутатами даного проекту рішення, учасниками конкурсу можуть бути тільки  ті органи самоорганізації населення, які на момент подачі заявки мають статус юридичної особи.

 До основних напрямків, за якими розроблялися проекти та програми на міський конкурс, в разі прийняття змін, будуть додані ще декілька важливих для столичної громади напрямків. Зокрема, до конкурсу пропонується приймати проекти, розроблені в частині проведення робіт з благоустрою, озеленення та утримання в належному стані відповідних територій та обладнання дитячих і спортивних майданчиків. Перспективи даних проектів – у  забезпеченні санітарних норм та  чистоти внутрішньо будинкових  територій і проїздів, відсутності стихійних звалищ, безпечному та  комфортному проживанні городян.  

 Близьким до даного напрямку є також запропонований учасникам конкурсу напрямок здійснення заходів щодо охорони навколишнього природного середовища.

 Також, на конкурс пропонується приймати проекти щодо контролю  за якістю проведених у житлових будинках ремонтних робіт.  Актуально, бо переважна частина житлових будинків  житловий фонду міста знаходяться у незадовільному технічному стані (особливо в будинках, споруджених до 1941 року).  І хоча за скромними підрахунками міських чиновників на модернізацію житлового фонду столиці треба 5 млрд.грн,  такі конкурсні роботи покликані створити альтернативу як собівартості, так і ефективності вирішення даної проблеми.

 Ще одним новим напрямком для  створення конкурсних програм є організація допомоги інвалідам, сімям загиблих воїнів, дітям-сиротам, малозабезпеченим та багатодітним сімям.  На перший погляд цей напрямок ніяк не повязаний з розвитком місцевого самоврядування, проте, турбота й забезпечення цієї частки міського населення наразі є важливою  суспільною справою. Її реалізація  - це  самоорганізація громади, відповідальність кожного за розвиток міста і розуміння своєї ролі в  соціумі. Відтак, подальший розвиток самоорганізації населення як важливої ланки системи місцевого самоврядування в Києві – ще одного напрямку для конкурсних проектів та програм  у Положенні.

 Варто зазначити, що серед  незмінних напрямків конкурсу:

-         удосконалення механізму контролю за наданням послуг у ЖКГ;

-         підтримка молоді;

-         підтримка освіти та виховання;

-         підтримка здорового способу життя та розвитку фізкультури;

-         відродження і розвиток нацкультури та духовності;

-         удосконалення механізмів організації громадського порядку та охорони довкілля.

 Щодо порядку визначення переможців конкурсу. Категорії учасників та їх кількість визначаються конкурсною комісією. Цією ж комісією серед переможців розподіляються і фінансові ресурси. Переможців визначають простою більшістю голосів членів конкурсної комісії. Рішення конкурсної комісії оформлюється підсумковим протоколом, який, відповідно до внесених змін до Положення, у подальшому має стати відповідним розпорядженням виконавчого органу Київради (КМДА).

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.