100 днів депутатства столичних мажоритарників: як працюють народні обранці.

06 березня 2015, 14:20
Власник сторінки
0
213
100 днів депутатства столичних  мажоритарників: як працюють народні обранці.

підготовано ГО "Муніципальна ліга Києва" за матеріалами сайта ВРУ

На цьому тижні обрані 26 жовтня 2014 року депутати Верховної Ради відзначатимуть перші  100 днів своєї роботи від дня першого засідання  ВРУ VIII скликання  27 листопада 2014р.

Позачергові вибори до Верховної Ради України відбулися  за пропорційно-мажоритарною виборчою системо, тож Київ у найвищому законотворчому органі представляють депутати, що балотувались від партій та обранці, яких підтримала столична громада. Саме про їх 100 днів піде мова: продуктивність   законотворчої  діяльності відповідно до потреб своїх виборців якнайкраще демонструє і правильність вибору киян,  і профпридатність обранця відповідно  до займаної посади.  Уся інформація взята з офіційного порталу Верховної Ради України.

Євген Рибчинський . Переможець по 211 виборчому округу з перевагою у 34.39 % голосів,  композитор, підприємець, висуванець від "Блоку Петра Порошенка". Нині він заступник голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

Депутат  Рибчинський  має двох помічників-консультантів з поширенням ЗУ «Про державну службу» та ще 8 осіб, які працюють на громадських засадах. 

На рахунку  Євгена Юрійовича лише один  законопроект -  про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

За час пленарних засідань депутат Рибчинський  пропустив їх більше половини – 20 разів за електронною реєстрацією. За даними показників письмової реєстрації, депутат не був  присутнім на робочому місці 12 разів.

Тільки один виступ  на пленарному засіданні, жодного запиту

Віталій Сташук.  З результатом у 36.75% по 212 столичному виборчому окрузі переміг  висуванець від "Народного фронту ",  на момент обрання голова благодійної організації "Фонд підтримки муніципальних ініціатив". Наразі, депутат Сташук - секретар Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.          

  В його команді 7 помічників-консультантів,  троє з яких мають статус держслужбовця та ще четверо працюють на громадських засадах. 

 Законодавчих ініціатив – шість, зокрема,  щодо продовження строку мораторію на відчуження гуртожитків, щодо надання комунальних послуг та посилення відповідальності за деякі злочинні діяння які посягають на життя і здоров'я особи.  По Києву (для киян) лише один  проект  закону щодо відновлення районних у місті Києві рад та розподілу повноважень між ними і Київською міською радою (співавторство: Сташук В., Ємець Л., Кривошея Г.)

 

За цей час депутат надіслав  один депутатський запит до Міністерствоа закордонних справ України щодо вилучення дипломатичних паспортів у народних депутатів України VII скликання, які голосували за "Диктаторські закони" 16 січня 2014 року, а також вилучення дипломатичних паспортів у членів Уряду Миколи Азарова. 

 Депутат Сташук  пропустив 3 пленарних засідання. Хоча за даними показників письмової реєстрації, депутат не пропустив жодного. І жодного разу на пленарних засіданнях не виступав. 

 Борислав Береза. Обраний у 213  виборчому окрузі Києва з перевагою у 29.44 %, самовисуванець, на момент обрання не працюючий, нині -  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

 У нього 5 помічників-консультантів, двоє з яких працюють на держслужбі, один за  трудовою угодою та ще двоє працюють на громадських засадах. 

 

У законодавчому доробку  11  законопроектів, серед них - щодо регулювання азартних ігор в Україні, захисту прав громадян на безпечний інформаційний простір,  заборони відчуження земель, розташованих за межами населених пунктів. До місцевої проблематики можна зарахувати  ініціативи щодо відповідальності народних депутатів та депутатів місцевих рад за невиконання ними обов'язків щодо особистого голосування , встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності та щодо реорганізації та ліквідації навчально-виховних закладів державної та комунальної форм власності за погодженням територіальних громад.

 Пропустив 14  засідань. Хоча за даними показників письмової реєстрації, депутат не був всього 5 разів, з яких один раз через відрядження. Депутат Береза має 15 виступів на пленарних засіданнях та 5 депутатських запитів.

 Віктор Чумак. Депутат вдруге отримав перемогу на окрузі №214 (вперше обравшись від цього округу в 2012р.). Кількість відданих за нього голосів 52.31 %. Чумак є представником  «Блоку Петра Порошенка», наразі,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.   

 У нього 15  помічників-консультантів: двоє на держслужбі, один за  трудовою угодою та ще 12 працюють на громадських засадах. 

 

В активі Віктора Чумака 20  законопроектів, більша частина яких має відношення до правоохоронної діяльності (відновлення довіри до судової влади, заміна довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням, запобігання корупції, тощо).

 Не пропустив жодного засідання, 13 разів виступав на пленарних засіданнях. Депутатських запитів обранець не надсилав.

 Андрій Іллєнко. Переможець по 215 округу з 39.55 % голосів. Обраний громадою вдруге (вперше обравшись від цього округу у 2012р), висуванець від «ВО «Свобода», нині -  член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя,

                                                              

 В його команді 18 помічників-консультантів,  троє з яких мають статус держслужбовця, двоє працюють за трудовим договором та ще тринадцять - на громадських засадах. 

 На рахунках  Іллєнка  64 (!) законопроекти. Реєстрація у перший і другий день після прийняття присяги майже половини  законопроектів,  говорить про певні напрацювання депутатом. Спектр законодавчої ініціативи різноманітний – від регулювання ринку цінних паперів, електроенергетики, обороноздатності до засад внутрішньої політики у сфері охорони здоров'я. Депутат є автором законопроекту про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" щодо відновлення районних рад.

 

Не пропустив жодного засідання, 24 виступи  на пленарних засіданнях, 14 депутатських запитів.

Олександр Супруненко. Представник виборців по 216 столичному округу, самовисуванець, на момент обрання  директор ТОВ "Юридична фірма "Правозахисник»,  отримав 24.46% голосів. Нині  - член член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Має одного помічника-консультанта на держслужбі та ще дев'ятьох, які працюють на громадських засадах. 

Законодавчих ініціатив – одна, це  законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу бюджетних коштів для потреб столиці України - міста Києва) .

 Пропустив 13  засідань. Хоча за даними показників письмової реєстрації, депутат не був  на робочому місці 9 разів, з яких шість разів через хворобу. Має 3 депутатські запити та  жодного виступу  на пленарних засіданнях.

Андрій Білецький. Обраний по 217 виборчому округу з перевагою у 33.75 % голосів. Самовисуванець, на момент обрання  командир  полку патрульної служби міліції особливого призначення "Азов" ГУ МВС України в Київській області. Нині,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Відповідно до інформації  сайту ВРУ,  у Білецького 19 помічників-консультантів, всі з них працюють на громадських засадах. 

В активі комбата Білецького 7 законопроектів, присвячених обороні України та соцзабезпеченню учасників бойових дій та членів їх сімей. З київської тематики –жодного законопроекту.

 Пропустив практично всі засідання, відвідавши тільки 3, а відповідно до письмової реєстрації, не брав участі роботі ВРУ 27 разів.  Депутатських запитів  - один, на Яценюка Арсенія Петровича щодо призначення директора Державного підприємства "Науково-технічний комплекс "Імпульс", місто Київ. 

 Володимир Ар’єв.   Переможець по 218 округу з результатом у  63.46 % голосів. Обраний громадою вдруге (вперше обравшись від цього округу у 2012р), висуванець від «БПП»,  голова підкомітету з питань міжпарламентських зв'язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

                                                              

 В його команді 18 помічників-консультантів,  двоє з яких мають статус держслужбовця, один працює за трудовим договором та ще 18 - на громадських засадах. 

 В активі Володимира Ар’єва  7  законопроектів, спрямованих га врегулювання міжнародних відносин та  авторського права. Є ініціатива по столиці – законопроект «Про мораторій на будівництво об'єктів виробничого призначення та об'єктів невиробничого призначення на окремих об'єктах благоустрою зеленого господарства м.Києва»

 Був відсутній на  засіданнях 15 разів, хоча письмово реєструвався постійно, за винятком двох випадків через відрядження.  Всього 2 виступи на пленарних засіданнях. Депутатських запитів обранець не надсилав.

 

Третьяков Олександр. Виборов перемогу по округу №219 з результатом у  44.91%. На момент обрання - віце-президент громадської організаціяї "Інститут конкурентного суспільства», висуванець від  «БПП». Наразі, голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

Відповідно до сайту ВРУ, з нардепом працюють  17 помічників-консультантів, двоє з поширенням закону про держслужбу, пятеро за трудовим договором,   ще десятеро - на громадських засадах. 

В активі Третьякова 19 законопроектів, переважно щодо соціального забезпечення інвалідів різних категорій, ветеранів та малозабезпечених груп населення.  З київської тематики -  законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи).

.Був відсутній на 8 пленарних засіданнях, а відповідно до письмової реєстрації не пропустив жодного. Третьяков пять разів тримав слово.  Депутатських запитів від депутата не надходило. 

Вячеслав Константіновський. Переможець виборів по 220 округу Києва з 32.98% голосів, висуванець «Народного фронту». На момент виборів - заступник директора ТОВ "Лідер-Інвест", нині член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

 

В його команді 9 помічників-консультантів,  двоє з яких  працюють за трудовим договором, решта - на громадських засадах. 

 Законодавчих ініціатив – дві, зокрема,  щодо встановлення підвищеного мінімального розміру допомоги по безробіттю учасникам антитерористичної операції та іншим ветеранам війни та строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги.

За час роботи   депутат Константіновський  пропустив 5 засідань, хоча за даними показників письмової реєстрації, депутат не відвідав тільки 3 пленарних засідання.   Жодного разу на пленарних засіданнях не виступав та не направляв депутатських запитів. 

Леонід Ємець. Переможець по 221 округу з результатом у  37.70% голосів. Обраний громадою вдруге (вперше обравшись від цього округу у 2012р), висуванець від «Народного фронту». Наразі,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

                                                               

 В його команді 20 помічників-консультантів,  двоє з них мають статус держслужбовця, четверо працюють за трудовим договором та ще 14 - на громадських засадах. 

 В активі Леоніда Ємця 12  законопроектів, більшість з них – в галузі судочинства. Є ініціатива по столиці – законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо відновлення районних у місті Києві рад та розподілу повноважень між ними і Київською міською радою)» (співавторство: Сташук В., Ємець Л., Кривошея Г.)

 Був відсутній на  засіданнях 4 рази відповідно до електронної  та письмової реєстрації.  Депутат 21 раз виступав на пленарних засіданнях. Депутатських запитів обранець не надсилав.

 Дмитро Андрієвський. Обраний вдруге по 222 округу з результатом у 57.29% голосів. Висуванець «БПП», нині перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 Депутат має  25 помічників-консультантів, двоє з них перебувають на держслужбі, четверо працюють за трудовим договором та ще 19 - на громадських засадах. 

 У депутата Андрієвського за 100 днів законотворчої роботи 9  законопроектів, серед них щодо будівництва (придбання) доступного житла, удосконалення механізму надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та фінансування спеціалізованих медико-санітарних частин. Є ініціатива по столиці – законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджету міста Києва»

 Був відсутній на  засіданнях 4 рази відповідно до електронної реєстрації та двічі відповідно до  письмової реєстрації.  Депутат тричі виступав на пленарних засіданнях та не надіслав жодного  депутатського запиту.

 Юрій Левченко. Обраний по 223 столичному округу з результатом у 37.24% голосів виборців. Представник ВО «Свобода», на момент обрання працював помічником-консультантом  народного депутата України. Наразі, голова підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

 Працює спільно з 14 помічниками-консультантами, 4 з них перебувають на держслужбі, 5 працюють за трудовим договором та ще 5 - на громадських засадах. 

 Депутат Левченко має  98 (!) законопроектів, зареєстрованих у ВРУ.  Майже половина  законопроектів  внесена до Парламенту в перші дні  депутатської каденції. Запропоновані ініціативи з різних сфер життєдіяльності – бюджетна політика,судочинство, оборона, соцзахист , освіта, транспорт  тощо. Безпосередньо по Києву – законопроеки «Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" щодо відновлення районних рад», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) на території міста Києва».

Був відсутній на  засіданнях 5 разів відповідно до електронної реєстрації та 4 рази відповідно до  письмової реєстрації.  Депутат має 40  виступів на пленарних засіданнях та 7  депутатських запитів до органів місцевої влади та Кабміну.

 Як виновок. Сьогоднішнє суспільство в цілому, та київська громада зокрема, достатньо зрілі для розуміння хибності постулату радянських часів про  кухарку,  здатну керувати державою.   Вимога сучасного українського суспільства, яке прагне євроінтеграції, потребує стабільності й реформ, долає економічну кризу та  бореться з сепаратизмом - фаховість як здатність до виконання обов’язків,  підкріплена  бажанням самого депутата працювати.

Для  кожного виборця проаналізувати депутатський шлях (участь у засіданнях Верховної Ради, у роботі парламентських фракцій та комітетів, робота над законопроектами, робота з депутатськими запитами та зверненнями) досить просто.  Парламентський сайт та сайт ЦВК принагідно презентують результати роботи  обранців у Раді:  ознайомившись  з передвиборною програмою, переглянувши кількість внесених законопроектів та виступів, дізнавшись про  дисциплінованість у відвідуваннях свого робочого місця  та про  участь в обговореннях,  можна отримати досить об’єктивну  картину.

 Наскільки плідною є діяльність кожного із народних обранців столиці як для Києва,  так  і для України, за 100 днів роботи?  Питання  залишається відкритим.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.