Про помилку Кривдика і тоталітарне державництво

20 серпня 2014, 10:23
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
1
198
Про помилку Кривдика і тоталітарне державництво

Остап Кривдик написав статтю про те, що за відсутності компромісу в суспільстві Україні загрожує анархія, олігархія та гальмування модернізації.


На його думку, брак ідеологічної цілісності, неузгодженість дій еліт та громадських спільнот може "вбити" державу.

Щодо необхідності компромісу еліт у статті правильно сказано. Але еліти, мені здається, і не сварилися. 
 
Автор помилково виходить із припущення про політичну суб'єктність громадських спільнот, хоча у дійсності в українських реаліях ці спільноти не є суб'єктами політики, а є маніпульованими інструментами конкурентного змагання еліт. 
 
Предметом конкуренції є здатність концентрувати вплив на маси та провокувати їх на радикальні дії у інтересах еліт всіма способами, включаючи підкуп, примус та обман. 
 
Еліти з масами мають ідеологічну цілісність у спільному переконанні, що людина грішна та гріхи треба спокутувати кров'ю, переможе найсильніший, слабкі не мають права на існування. Це антилюдяна ідеологія, але навіть церква благословляє її своїми лукавими виступами на підтримку радикалів, виправдовуючи радикалізм різними формулами, по формі християнськими, а по суті сатанинськими.

Дискурс модернізації, відкритого суспільства, протиставлення свободи переконань праву сильного підриватиме авторитет не тільки церкви, але й академічних спільнот, які століттями обгрунтовували природне право найсильніших поневолювати слабких. Звісно, вони не дозволять підривати свій авторитет. Церква і наука в їх нинішньому стані приречені бути ворогами відкритого суспільства.

Таким чином, і анархія, і олігархія, і гальмування модернізації неминучі. 
 
З іншого боку, автор помиляється, стверджуючи, що ці явища загрожують Українській державі. Найбільш поширена серед українців теорія держави полягає в тому, що держава є інструментом легалізації насильства сильних над слабкими, примусу слабких служити інтересам сильних. 
 
Все, що відбувається зараз, відповідає ідеології тоталітарного державництва, яку поділяє мало не весь народ України. 
 
Це означає, що ми виживемо і будемо сильними. 
 
А що будемо дурними, приниженими та нещасливими - всім пофіг, всі звикли.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: критика,радикалізм,анархізм,публіцистика,модернізація,влада олігархів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.