Рух у вакуумі

06 березня 2018, 15:21
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
0
173
Рух у вакуумі

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив про намір за 3 млрд доларів з’єднати Київ і Дніпро гіперлупом, тобто вакуумною трубою, в якій зі швидкістю вистрілу летітимуть вагони з пасажирами.


Оскільки йдеться про швидкість вистрілу, до проекту приєднався концерн “Укроборонпром”. Окрім того, нове технологічне диво реалізується за підтримки Малої академії наук. Це, якщо хто не знає, педагогічне співтовариство керівників гуртків для школярів, які захоплюються наукою. У Києві з середини минулого століття функціонує дитяча залізниця, де можна покататися в маленькому потягу зі справжнім старовинним паровозом між двома станціями “Яблунька” та “Вишенька” в Сирецькому парку. Не виключено, що в Дніпрі також скоро можна буде покататися на дитячому гіперлупі десь у парку Шевченка, за пару секунд пролетіти від станції Бюджетної до станції Оборонної і почуватися, як квант у синхрофазотроні.

Ініціатива міністра заслужила купу кпинів віртуальних гумористів з Інтернету. Один дотепник намалював квитки “Київпастрансу” на гіперлуп, інший зобразив бусик без коліс на тлі розмитої від швидкого руху міської вулиці, третій зажадав гіперлуп на Троєщину. Сайт вигаданих новин UaReview повідомив, що квиток на гіперлуп Львів-Жовква коштуватиме 5000 грн. Не обійшлося і без поетів, соцмережами поширився опус в стилі “гавриліади” під заголовком “У отамана Козолупа була ідея гіперлупа”. 

В принципі, міністр сам напросився. Хіба це мислимо, у воюючій країні, де головні новини кожного дня про кількість вбитих у окупованих областях та найдрібніші санкції проти агресивного сусіда сприймаються як свято, гучно оголошувати дорогезний високотехнологічний проект на зразок надсучасного Hyperloop One американського космічного олігарха Ілона Маска, коли люди ледве зводять кінці з кінцями і бояться зайве слово сказати, аби не звинуватили в зрадоньці? І якщо вже мрієш про гіперлуп Київ-Вашингтон і телепортацію наданої євроатлантичними партнерами зброї безпосередньо на поле бою, навіщо це називати HypeUA, іншими словами, хайпом? Цей термін у сфері фінансів означає галасливу рекламу, обман бажаючих нажитися задарма. До речі, після прес-конференції міністра Омеляна журналісти кинулися шукати HypeUA в інтернеті, але знайшли не гіперлуп, всього лише магазин модного одягу.

Кпини кпинами, а політики, виявляється, дбають про розвиток технологій. І тут нічого дивного. Можна легко засмічувати інформаційний простір тупими лякалками та жартами, всі ми знаємо цю дешеву піарівську жвачку для масового споживача. Можна навіть розкрадати інноваційні фонди. Так живе розумова пустеля, популістичний вакуум, де Україна ширяє невагомо, чекаючи поштовху творчої уяви. Національний капітал потребує господаря. І тому, ігноруючи пусте зрадо-переможне нагнітання вакууму провідною верствою, десь поряд цілеспрямовані люди будують майбутнє. Політикам дуже хочеться бути причетними до цього, але вони навіть не заглядають на сайти професійних новин, тому що там нічого не розуміють і не мають що сказати. Можуть тільки обіцяти дати гроші. А потім вже справа громади прослідкувати, щоб гроші справді були виділені та вкладені у майбутнє, а не у вчорашні ідіотські політичні чвари.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: транспорт,Укрзалізниця,інновації,Міністерство інфраструктури,Илон Маск
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.