Реформи в Україні: 27 липня – 2 серпня

05 серпня 2014, 14:16
Власник сторінки
0
52
Реформи в Україні: 27 липня – 2 серпня

Що цікавого нареформували за попередній тиждень – читайте у випуску

Закони

Над прірвою в бюджеті. Верховна Рада зібралась на позачергове напівзакрите засідання в четвер і навдивовижу для себе надзвичайно плідно попрацювала. Крім виразу довіри уряду Яценюка, було прийнято два надзвичайно важливих закони: про зміни до бюджету 2014 року та про зміни до Податкового кодексу.

Парламент затвердив урядові пропозиції про збільшення плати за користування надрами – в першу чергу видобуток газу, нафти на залізної руди. Крім цього, для всіх громадян введений новий податок – так званий «військовий» у розмірі 1,5%.

Величезним здобутком глава уряду Яценюк назвав переведення оплати ПДВ в електронну форму. Тепер сплата податку на додану вартість та його відшкодування виключатиме махінації – електронну звітність важче обманути. Важче, але можливо – кажуть українські корупціонери зі стажем.

Все це – для підтримки української армії та відбудови Сходу. Збройним силам виділили аж 9 млрд. гривень до кінця року, а відновлення інфраструктури Донбасу поки оцінили в 3,3 млрд.

Чому олігархи були проти і як закони змінять життя кожного українця – читайте в детальному аналізі.

Петро Порошенко нарешті підписав новий Закон про вищу освіту, прийнятий ще на початку липня. До речі, за цим законом студенти офіційно отримають право на страйк.

Проекти

Закон про державну службу. Його новий проект розпочали розробляти експерти з Національного агентства України з питань державної служби. Така необхідність постала через недоцільність впровадження багатьох положень із попереднього закону від 2011 року.

В новому законопроекті передбачать проведення відкритих конкурсів для зарахування на держслужбу, посилять відповідальність за корупційну діяльність, розроблять механізми ротації та перевірки професійних навиків службовців. Сподіваємось, що обіцяний престиж державної служби буде виражатись не тільки в доступі до «хлібних місць» з хабарами та відкатами.

Справи

Електронний квиток. Укрзалізниця запровадила систему електронних квитків уже для 91 пари поїздів – список можна побачити тут. При цьому, квитки можна замовити, купити та роздрукувати, не відходячи від монітора. Більше не потрібно викупляти інтернет-резервування в касі вокзалу – раніше це фактично нівелювало зручність замовлення. Провідники в потягах тепер мають спеціальні пристрої для зчитування QR-кодів на роздрукованих квитках. Подібна система вже давно працює в європейських країнах (наприклад, в Німеччині), заощаджуючи час та гроші пасажирів. На жаль, поки українська система не передбачає можливість купити квитки за пільговими документами – наприклад, студентськими квитками.

«Прозорий офіс». В якості експерименту в Києві запрацював перший «прозорий офіс», в якому можна оформити права власності на нерухомість та отримати консультації з цього приводу.

Заяви

Ліквідація контролюючих органів. Інспекцій та інших санепідемстанцій Україні забагато – так вважає віце-прем’єр Володимир Гройсман. За його заявою, їх кількість потрібно скоротити аж в 4 рази: з 80 до 20. Це дозволить не тільки зменшити видатки на їх утримання (зараз – близько 24 млрд. гривень), а і вдарить по корупційній складовій їх діяльності (за різними оцінками до 100 млрд. гривень).

Reformate сподівається, що Міністр піде далі заяв і доведе справу ліквідації до кінця. Врешті решт, в таких починаннях з ним точно солідарний відомий грузинський реформатор Каха Бендукідзе.  

Що цікавого нареформували за попередній тиждень – читайте у випуску Реформи в Україні: 19 - 26 липня

Оригінал статті тут.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: реформы,вища освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.