Хто розвалив Армію України?

22 липня 2014, 22:23
Власник сторінки
0
469
Хто розвалив Армію України?
АТО на сході України.

Коли в 1991 році Україна отримала у спадок 800-тисячну армію, ніхто не міг уявити, що через 23 роки нам доведеться захищатися, розраховуючи всього на 6 тисяч готових до бою солдат та офіцерів.


Крім майже мільйонної армії, Україна отримала більше 6100 танків, 8000 бойових машин, 1100 літаків. За кількістю та якістю важких озброєнь українська армія поступалась лише американській, російській та китайській. Більш ніж за 2 десятиліття вся ця армада була «оптимізована», «скорочена», «переформована», «реструктуризована» до стану майже повної небоєздатності. На руйнуванні Збройних Сил України збагатились тисячі, а понесли відповідальність одиниці.

Отже, на питання «Хто розвалив українську армію?» є чітка відповідь, точніше - багато відповідей, багато імен та прізвищ людей, рішення або бездіяльність яких привели до катастрофічних наслідків. На думку Reformate, ці імена зараз безпідставно забуті. Варто нагадати їх, виключно заради відновлення історичної справедливості.

За Л.Кравчука армію рішенням Верховної Ради скоротили зразу на 350 тисяч – з 800 до 450 тисяч чоловік.Також, в часи його президентства з грудня 1991 по липень 1994 року Україна ефективно позбавилась спочатку від тактичної, а потім від стратегічної ядерної зброї. І на останок: розподіл Чорноморського флоту СРСР. Позиція України в цьому питанні за Кравчука еволюціонувала від «розподілу на паритетних засадах» до «15-20% кораблів».

За Кучми скорочення, а точніше "продаж надлишкового майна" продовжився. Крім, того Китаю був проданий авіаносець "Варяг" за ціною металобрухту, який не тільки не став останнім, а й перетворився на авіаносець «Ляонін».

В. Ющенко продовжив традицію скорочення. Ключові зміни в військовій сфері часів президентства Ющенка - "відкати" на закуплівлі продовольства для військових, махінації з землею та зникнення 16 гвинтокрилів у Ліберії.

В. Янукович, на думку Reformate, зробив найбільше для «добивання» Збройних Сил. За його президента схеми оборудок, які були вже випрацювані роками, були виведені на новий рівень. Але Янукович відзначився іншим: саме він призначив двох міністрів, Дмитра Саламатіна та Павла Лєбєдєва, якіпідозрюються у зв’язках з агентурою ГРУ Генштабу Збройних Сил Російської Федерації. 

PS

На сайті Міністерства оборони України, в його розділі «Історія», є надзвичайно цікава періодизація розвитку української армії. Дозволимо собі цитату з першоджерела:

«Історію будівництва Збройних Сил України можна поділити на ряд основних етапів: перший етап — формування основ Збройних Сил України (1991–1996 рр.); другий етап — подальше будівництво Збройних Сил України (1997–2000 рр.); третій етап — реформування Збройних Сил України (2001–2005 рр.); четвертий етап — розвиток Збройних Сил України (2006–2011 рр.). З 2012 року розпочато новий етап військової реформи — реформування і розвитку Збройних Сил України.»

Приблизно такими термінами Міністерство оборони України визначає катастрофічний розвал Збройних сил України за 23 роки. No comments.

Повна версія статті тут.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ющенко,Янукович,Кравчук,Кучма,корупція,армія,Міністерство оборони
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.