Будуй, поки гаряче

07 лютого 2022, 11:34
Власник сторінки
эксперт аналитического кластера Украинская фабрика мысли
0
2300
Ганна Ковальчук, експерт аналітичного кластера Українська фабрика думки

Про невидиму руку ринку та про те, яким буде майбутнє. Або не буде.

Якщо орієнтуватись на побачене у відділах продажів столичних забудовників, то можна прийти до висновку, що найпотрібнішими речами на випадок можливого вторгнення є не сірники та газ, а квадратні метри в новобудовах.

Панічні настрої, тричі посунута точна дата початку війни, демонстративна допомога союзників, суперечливі заяви топчиновників та загальний інформаційний хаос, здавалося б, гарантовано мали змусити людей утриматися від великих покупок. Тим більше якщо мова йде про такі придбання, які не можна перевезти з собою в більш спокійне місце.

Але все відбувається абсолютно навпаки.

Ринок нерухомості весь минулий рік активно зростав у всіх своїх складових. Цей переможний спринт почався під час квітневого загострення та подовжився і тоді, коли в країні вже йшла дискусія нападе або не нападе з сильним тяжінням до першого варіанту.

Якраз у день, коли посольство США в Україні вперше прямо оголосило, що вважає вторгнення РФ дуже ймовірним, у відділ продажу популярного житлового комплексу на Правому березі столиці не можна було зайти з вулиці. Охочі мали заздалегідь записуватись на консультацію на певний час — через ажіотаж, як люб’язно пояснювали менеджери.

Ще за кілька тижнів було опубліковано знімки скупчення російської важкої техніки біля українського кордону. У той же період один із забудовників через підвищений попит почав пропонувати до продажу чергову чергу ЖК, не маючи на руках ані виразної концепції, ані макета, навіть паркану навколо майбутнього будмайданчика не було.

Над цим нахабством можна було б іронізувати, якби не одне: нестачі зацікавлених в об’єкті не спостерігалося. Потенційних покупців не відлякував не лише Путін, а й те, що насамперед забудовник ще не здав першу чергу того ЖК, хоча запізнювався вже майже на рік. Єдиний щирий страх, який виявляла ця категорія громадян, — нестабільність курсу долара, від якої залежала кінцева вартість житла.

При цьому треба зазначити, що не йдеться про панічне скуповування всього поки не почалося. Автор щиро запевняє: ті покупці нерухомості, яких він спостерігав, зовсім не хапали все підряд. Абсолютна більшість претендувала щонайменше на комфорт-клас і поглядала у бік бізнес-класу, але точно не економкласу. Війна війною, але підійматися на свій поверх люди хочуть у швидкісних ліфтах, а ходити закритою облагородженою прибудинковою територією. І готові платити за все це — місце, комфорт та безпеку.

В середньому вартість одного квадратного метра в новобудовах Києва зросла з початку 2021 року за останні 12 місяців з $990 до $1.250 за квадратний метр, і менеджери можуть переконливо пояснити причини цієї динаміки.

Зі свого боку, люди, які три роки тому придбали квартиру під здачу за $50 тис. і яким зараз у наступній черзі того ж самого комплексу пропонують купити таку саму, але орієнтуватися на $83+ тис., швидше за все, утримаються від угоди.

Особливо якщо врахувати ремонт, що подорожчав до $500-600/погонний метр, і збільшений податок на нерухомість, який потрібно приплюсувати до ціни квартири.

Інша справа ті, хто накопичував гроші для першого житла, хто майже впритул підійшов до своєї мети ще минулого року і до цього часу намагаються наздогнати зростання цін.

Ця категорія спочатку перефокусувала свою увагу на вторинний ринок, який одразу відповів взаємністю і додав у ціні близько 20% (за даними ЛУН).

Дехто почав дивитись в бік передмість, але з тим самим результатом — вартість квартир у містах-сателітах столиці за неповний рік зросла з $717 до$ 930 за квадратний метр (за даними порталу Увекон).

Нарешті, єдиною доступною опцією залишилося поставити на паузу та дочекатись обвалу цін.

Мрія про обвал цін на нерухомість у столиці — одна з найпопулярніших і одна з найнездійсненніших.

За найідеальнішого (для покупців) розвитку подій в поточному році можна говорити виключно про стабілізацію вартості квадратного метра. При цьому стабілізація включає рівень інфляції, тобто 10-15% ціни в гривні все-таки, швидше за все, додадуть.

Висновки?

Лише один, але оптимістичний. В Україні все буде гаразд. Невидима рука ринку не помиляється, інакше б ціни не зростали.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.