Сценарії розвитку українсько-білоруських відносин

29 вересня 2021, 15:27
Власник сторінки
Журналіст
0
239
Сценарії розвитку українсько-білоруських відносин

Протягом довгих років україно-білоруські відносини приносили користь економіці двох держав.

Так, наприклад, обсяги двосторонньої торгівлі країн з 2018 по 2019 становили +21%. Навітьу 2020 році, в кризовий ковідний період співпрацяприносила для двох держав позитивне сальдо.

Однак, наразі з підтримкою «союзного» Кремля відносини між Україною і РБ різко погіршилися. І якщо для України з її європейським вектором розвитку вказане «великої шкоди» не принесе, то для РБ це може обернутися не лишеекономічною кризою та втратою стратегічного партнера, а й переходом на повну залежність від РФз остаточною втратою демократичного напрямку розвитку. Чим вказане закінчиться доки невідомо, проте пропоную розглянути три сценарії розвитку подій у РБ.

Сценарій 1. Утопічний

Вірогідність зазначеного ходу подій прирівнюється «до нуля», проте все ж відкидати його не будемо. У вказаному контексті Олександр Лукашенко зрозуміє свою помилку, змінить Конституцію та дозволить здійснити демократичні вибори. У такому разі Білорусь піде на зближення з ЄС та відновить відносини з Україною, що призведе до економічного зросту двох країн.

Сценарій 2. Антиутопічний

У вказаному ході подій Лукашенко посилить репресивні методи управління державою. ЄС запровадить більш жорсткі санкції, що призведе до остаточного занепаду країни та виступів населення. У найгіршому вигляді це обернеться збройною «допомогою» Кремля та втратою незалежної Білорусі.

Сценарій 3. Стагнація

У такому контексті білоруський лідер піде на певні поступки, що зумовить перехід до парламентсько-президентської республіки. Будуть проведені вибори, під час яких більшість наберуть лише «свої» партії. РБ залишиться у сфері впливу РФ, проте з формальним правління «Батьки».

Звісно зазначені сценарії є лише суб’єктивною думкою автора. Наразі чітко відомо лише одне. Посилення впливу Кремля та відновлення «могутньої держави» на чолі РФне вигідне ані Лукашенку, ані білоруському народу. Адже, що таке «захист та допомога» східного сусіда українці розуміють як ніхто інший.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
ТЕГИ: Україна,Білорусь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.