Про новий час для української онлайн преси!

04 квітня 2021, 15:09
Власник сторінки
Контент-Мейкер
0
17
Про новий час для української онлайн преси!
Онлайн ЗМІ (Автор: FreePik)

У статті розповідається про новий час української онлайн преси!

З початку 2020 року, а вірніше з березня тотального локдану українська преса як і більшість галузей поглинула у кризу. Було зірвано рекламні договори і від цього сталася шалена втрата прибутків. Незалежні українські ЗМІ мали лише одне джерело фінансування - рекламу, але по причині кризи доходи з неї шалено знизились й державним чи олігархічним ЗМІ це нічого не спричинило, а незалежній журналістиці створило безліч проблем. Для того аби остаточно не поглинути у кризу й не почати своє закриття чи хвилю шалених звільнень керівництво більшості ЗМІ вирішило шукати рішення у закордонних ЗМІ. Й вони його знайшли - це пейволи й донати. 

Тепер зрозумілою мовою поясню вам чітко й коротко, що це таке:

Пейволл - плата за певні послуги.

Донат - благодійність.

Нажаль благодійність не є найкращим варіантом бо не всі готові просто так віддавати свої кошти тому деякі українські ЗМІ зробили акцент саме на пейволл.

Головними цілями пейволу є:

  • Підтримка ЗМІ;
  • Можливість безкоштовного розвитку й публікації звичних новин.

 

 Закордонні ЗМІ

Закордонні ЗМІ ввели пейволи набагато раніше ніж ми. Наприклад The New York Times продає користувачам за підпискою кросворди й деяку частину свого контенту й заробляє на цьому учетверо більше ніж з реклами, а The Verge продає підписку на деяку частину свого контенту як і Times. Також підписку продають такі газети як Washington Post, The Financial Times, Nikkei, Gazeta Wyborcza та деякі інші британські й американські газети.

Тепер поговоримо, які українські сайти ввели пейволи, яка його ціна і, що вони пропонують за ці гроші. 

НВ

НВ - Сайт nv.ua найпершим в Україні ввів пейвол. Процитуємо, що це значить на їхньому сайті: "Всі термінові, важливі, цікаві новини, картину дня, можна буде як і раніше побачити і прочитати без передплати. У платному доступі знаходитимуться великі авторські матеріали, розслідування, рейтинги, всі матеріали журналу НВ, а також деякі думки і огляди — 15-20 матеріалів на день.". Пейволл наявний у трьох тарифних планах:

НВ Преміум - За плату у розмірі 49 гривень на місяць (перший місяць лише за 1 гривню, а ще є плата за рік у розмірі 588 469 гривень) ви отримаєте наступні переваги:

  • Доступ до закритих матеріалів сайту та всіх статей журнала НВ;
  • Відключення реклами;
  • Можливість ділитися статтями з друзями. 

 Друзі НВ - За плату у розмірі 3000 гривень на рік окрім переваг пакета НВ Преміум ви також отримаєте:

  • Передплату на друкований журнал;
  • Знижка на лекції НВ;
  • Вечірка та екскурсія до редакції.

Окрім плану Друзі НВ журнал можна придбати окремо від 219 гривень чи отримати підписку на нього й сайт за 929 гривень на рік у плані під назвою НВ Преміум + Друкований журнал.

Зауважимо, що у НВ доступний розділ "Промокоди" у якому можна скористатися ексклюзивними знижками у онлайн магазинах.

Українська Правда

УП - працює майже так само хоч й має деякі відмінності. Перша, що варто зауважити це те, що ви можете стати учасником клубу видання за певну плату. Тепер розберемо плани, які пропонуємо нам дане видання:

Клуб УП - ціна плану від 55 й до 125 гривень на місяць чи до 1000 гривень на рік. За цю плату ви отримаєте такі переваги:

  • Спілкування з командою УП під час закритих подій;
  • Листи від команди УП — з перших вуст про найважливіше та найголовніше;
  • Можливість голосувати за теми матеріалів;
  • Можливість запропонувати власну ідею статті. 

Толока УП - ціна плану від 125 й до 500 гривень на місяць чи від 1000 гривень на рік. За ці гроші окрім раніше згаданих переваг ви отримаєте ексклюзивні знижки та бонусні пропозиції від компаній-партнерів УП.

 Ліга

Liga.net - газета, що працює в обох форматах (донат й пейволл), але зараз ми говоримо про пейволл тому й охопимо саме його. Ціна за місяць - 1 євро, а ціна за рік 10 євро тобто два місяці безкоштовно. Все, що ви отримуєте за ці гроші це відключення реклами на сайті.

 Громадське

Громадське - онлайн видання, що також працює у режимі пейволу. Має три плани. Друг - від 50 до 249 гривень на місяць. Партнер - від 250 до 499 гривень на місяць. Родина - від 500 гривень на місяць. 

У тарифному плані "Друг" ви отримуєте такі переваги:

  •   Закритий Telegram-чат «Друзі hromadske» ;
  •  Розсилка «Як наші справи?».
 У тарифному плані "Партнер" окрім вище згаданих переваг також будуть наявними:
  • Подарунок-сюрприз щомісяця: книги, сертифікати, послуги;
  • Щотижнева розсилка «Гро рекомендує».

 У тарифному плані "Родина" окрім вище згаданого буде наступне:

  • Актуальний мерч - річ (одяг, посуд чи ще щось);
  • Запрошення у гості до редакції.

Про оплату

Зазвичай оплата пейволу й донату в українських ЗМІ здійснюється за допомогою банківської картки.

Регіональні ЗМІ

Про регіональні ЗМІ ми багато не скажемо. Загалом вони мають зазвичай просто статуси донатерів й суми донату складають набагато менше ніж у всеукраїнських змі. У Волинських наприклад - 10 гривень у місяць, а у Львові у газеті "Високий Замок" - 100 гривень щомісяця чи одноразово, адже донати бувають щомісячні й одноразові. 

Висновок

Пейволи це світова практика підтримки видань. Завдяки ним видання не працюють на владу чи олігархів, а люди отримають тільки чесні новини й стають ближчими до своїх видань завдяки вечіркам та екскурсіям.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
ТЕГИ: змі,преса,стаття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.