ОБ’ЄКТ СПІЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ПОДРУЖЖЯ

18 травня 2021, 15:09
Власник сторінки
Адвокат
0
18

ФАКТ ПЕРЕБУВАННЯ ОСІБ У ШЛЮБІ В ПЕРІОД, КОЛИ ВАРТІСТЬ ОСОБИСТОГО МАЙНА ЗБІЛЬШИЛАСЬ, НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ВИЗНАННЯ ЙОГО ОБ’ЄКТОМ СПІЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Позивач у справі №161/17237/19 просив суд визнати за ним право власності на ½ частку домоволодіння в спільній сумісній власності.

Під час шлюбу колишня дружина отримала в дарунок незавершений будівництвом житловий будинок. Позивач стверджував, що за його кошти було завершено будівництво та добудовано господарські споруди.

КЦС ВС відмовив у позові з таких підстав.

Якщо вартість майна дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно може бути визнане судом об'єктом права спільної сумісної власності (ч.1 ст.62 СК).

Для ухвалення такого рішення необхідні дві умови:
▫️істотність збільшення вартості майна;
▫️її пов'язаність зі спільними трудовими/грошовими затратами або затратами другого з подружжя (не власника).

Істотність збільшення має відбутися така, що первинний об'єкт нівелюється чи стає малозначним порівняно з тим, який з'явився під час шлюбу. За загальною практикою враховується значне перетворення - капремонт чи переобладнання. Поточний ремонт або зміна призначення житла без капітального переобладнання не надає підстав для визнання об'єкта спільною сумісною власністю.

Сам факт перебування осіб у шлюбі в період, коли особисте майно чи його вартість істотно збільшилися, НЕ Є підставою для визнання його спільним майном. Істотне збільшення вартості має бути наслідком спільних трудових/грошових затрат або затрат іншого з подружжя (не власника).

У цій справі доказів на обґрунтування істотного збільшення вартості будинку внаслідок праці позивача та вкладення ним коштів надано не було.

Комментарии

Форма для связи

Имя
Электронная почта *
Сообщение *
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: суд,брак,раздел,имущество
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.