Чи наступає відповідальність за властні погляди в Facebook?

10 травня 2021, 13:48
Власник сторінки
Адвокат
0
29
Чи наступає відповідальність за властні погляди в Facebook?

ВЕРХОВНИЙ СУД ВИСЛОВИВСЯ ЩОДО СПРОСТУВАННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ⚖️Правова позиція ВС у справі №551/881/16-ц👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі №551/881/16-ц

Чи наступає відповідальність за властні погляди в Facebook?

ВЕРХОВНИЙ СУД ВИСЛОВИВСЯ ЩОДО СПРОСТУВАННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

⚖️Правова позиція ВС у справі №551/881/16-ц👨🏻‍⚖️Рішення ВС у справі №551/881/16-ц
 

У справі №551/881/16-ц позивачка, що є громадською діячкою, звернулась до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації.

Зазначила, що у мережі «Facebook» відповідач розмістив відеозапис з такими висловлюваннями: «ця дама, яка діє не згідно закону… її вигнали з Великобагачанського району, народ дав 10 днів, щоб її там не було… вона не займається проблемами».

На думку позивачки, ці твердження принижують її честь та гідність.

🔸КЦС зауважив, що ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень (ч.ч.1,2 ст.30 ЗУ «Про інформацію»).
Це висловлювання, які:
▫️ не містять фактів, критика, оцінка дій;
▫️не можуть тлумачитись як такі, що містять факти (сатира, алегорія).

🔸Якщо
▫️особа вважає, що оціночні судження принижують її честь та гідність, вона може скористатися правом на відповідь і власне тлумачення у тому самому ЗМІ;
▫️думку висловлено в непристойній формі, особу може бути зобов`язано відшкодувати моральну шкоду.

Будь-яке судження, що має оціночний характер, критика вчинків, вираження думок про виконання публічних функцій тощо НЕ Є підставою для захисту права на повагу честі, гідності та ділової репутації та НЕ Є предметом судового захисту.

🔸Вирішуючи такі справи, суди мають перевірити інформацію на наявність фактичних тверджень. У разі їх наявності інформація не є оціночним судженням, оскільки відображає істину, яку суд може встановити.

Особа, яка висловлює не факти, а власні погляди, не зобов'язана доводити їх правдивість, оскільки це порушить свободи на власну точку зору.

Відеозапис не містить тверджень про факти. Тож висловлювання відповідача є оціночними судженнями та не є недостовірною інформацією.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Facebook,ответственность,высказывания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.