закон про вибори місцевих органів влади на мажоритарній основі

10 липня 2020, 03:20
Власник сторінки
журналист
0
21
 закон про вибори місцевих органів влади на мажоритарній основі

закликаємо виборців України виконати свій громадянський обов’язок – бойкотувати вибори без виборів з вимогою до ВР України підготувати закон про вибори місцевих органів влади на мажоритарній основі.

Шановні українці!

(Президенту України, Голові і депутатам ВР України, депутатам місцевих рад, членам громадських рад про виконавчих органах влади)  Проект

Ми звертаємось до вас на порозі виборів депутатів місцевих рад, міських голів, старост.

Але, сценарій виборів спланований так, щоб сьогоднішні політичні аутсайдери, а це, в першу чергу, парламентські партії: «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Голос», «За життя», «Батьківщина» посіли у кріслах депутатів місцевих рад.

У Виборчому кодексі України (далі – ВКУ) для проходження у депутати передбачено подолання партіями 5% бар’єру в масштабах України.

Такий виборчий механізм позбавляє можливості потрапити до місцевих рад кандидатам від партій, які не мають масової відомості.

На фоні падіння популярності у народу «Слуги» пішли на відверту аферу – підготували такий закон про вибори, що дозволить їм і іншим парламентським партіям захопити владу ще і на місцях.

Крім того, партійна система виборів пропонується для територіальних громад, чисельність яких перевищує 15 тисяч виборців (така формула виборів прийнята в першому читанні ВР України 04.06.3030 у проекті закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» № 3485).

А це означає, що фактично вся Україна має обирати своїх депутатів на партійної основі, яка, вже відомо, є проблемою розвитку місцевого самоврядування (територіальних громад).

Місцеве самоврядування є правом територіальних громад, а не партій і органів місцевого самоврядування. Тому партійна виборча система порушує логіку місцевого самоврядування, а це – здійснення місцевого самоврядування безпосередньо територіальною громадою.

Партійна система виборів є порушенням стст. 3, 5, 7, 8, 140, 143 Конституції України, а також позбавляє права членів територіальної громадисамостійно вирішувати питання місцевого значення, що перекреслює поняття місцевого самоврядування.

Ми, також, вимагаємо від ВР України привести Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» у відповідність з Конституцією України в частині здійснення місцевого самоврядування безпосередньо територіальною громадою, що відповідає принципам субсидіарності і децентралізації, Єврорейської хартії місцевого самоврядування і пп. 34. 35 Европейськоїхартіі міст ІІ. -пише

Комов Віталій, ГО «Громадська рада самоврядування»

Komov0601@ ukr.net

Ми, члени громади столиці України – міста Києва, закликаємо виборців України виконати свій громадянський обов’язок – бойкотувати вибори без виборів з вимогою до ВР України підготувати закон про вибори місцевих органів влади на мажоритарній основі. 



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.